skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Christian van der Ven
Christian van der Ven Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Christian van der Ven
Christian van der Ven Bhic

Heesch heeft genoeg van drukte en stank

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 15 mei 2017
bijgewerkt op 3 april 2017
Vergeleken met 1950 is Nederland tien jaar later een stuk welvarender. Zo reden er in 1950 139.000 auto’s rond en in 1960 bijna viermaal zoveel: 522.000. Maar het formaat van de meeste wegen is dan feitelijk nog 19e-eeuws. Dat geldt ook voor de rijksweg ’s-Hertogenbosch-Grave.

Een beetje vaag maar vanuit de auto’s is nog net te zien hoe Dosker en de zijnen, nog steeds op het bordes en voorzien van een glas champagne, een toast uitbrengen.

Begin jaren ’60 wordt begonnen aan de verdubbeling van de rijbanen tussen Rosmalen en Geffen. Ten tijde van de oplevering van de vernieuwde weg in 1964 is het aantal Nederlandse auto’s al het miljoen gepasseerd. Op “onze” rijksweg is dat vooral merkbaar na het kruispunt bij Geffen, want daar moet het fors toegenomen verkeer weer gebruikmaken van de oude tweebaansweg. Wie vervolgens Heesch binnenrijdt, belandt in een heuse flessenhals. Er passeren hier 20.000 voertuigen per dag – drukte en stank alom! 

Met de aanleg van de rondweg begin jaren ’70 krijgt Rijkswaterstaat dan ook de handen van heel Heesch op elkaar. En reikhalzend kijkt het dorp - het gemeentebestuur voorop – uit naar de openstelling op dinsdag 3 april 1973. De winkeliers langs de Rijksweg haken alvast erop in met de aanbieding van een prachtige voetbal voor slechts 75 cent. Hun motto: “Voetballen op de Rijksweg in Heesch kan niet, voetballen kopen langs de Rijksweg kan wel!” En enkele enthousiaste dorpsgenoten, verenigd in het Feestcomité Omlegging Rijksweg (FOR), zijn druk doende met de voorbereiding van een groot “rijkswegfeest” in mei.

Niet uitgenodigd

Toch is niet alles rozengeur en maneschijn: Rijkswaterstaat heeft het gemeentebestuur en FOR niet uitgenodigd voor de officiële openstelling van de rondweg. Wat nu? Klagen dat “ze” Heesch links laten liggen? Nee, in dit dorp lossen ze dat anders op! Wanneer de auto’s van de genodigden die 3e april de eerste keer het raadhuis van Heesch naderen, staat daar burgemeester Jan Dosker met zijn echtgenote, de wethouders, de gemeentesecretaris en FOR in jacquet en met hoge hoed op het bordes.

Minzaam groeten zij de passerende VIP’s. Enige tijd later rijdt de stoet voor de tweede keer door het dorp. Vanuit de auto’s is goed te zien hoe Dosker en de zijnen, nog steeds op het bordes en voorzien van een glas champagne, een toast uitbrengen. Ondertussen zijn 44 jaren verstreken, maar de slipjas en de hoge hoed vormen nog altijd de garderobe van cabaretgroep For Mineur, die sinds de opening van de rondweg in Heesch het nieuwe jaar inluidt.

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: