skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Heesch rond 1930

Wim Kuijpers
vertelde op 4 februari 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
Wim stuurde ons deze mooie foto’s van de voornaamste gebouwen in het Heesch van 1930: het gemeentehuis (in volle aftakeling), de kerk (nog in volle glorie), en het gebouw waarin het zusterklooster en de meisjesschool waren gehuisvest.

Heesch, Raadhuis Foto: Wim Kuijpers

Nol Kuijpers, 1924 Foto: Wim KuijpersDe architect van de Jongensschool aan de Rijksweg  was Nol Kuijpers, van wie hier een fotootje uit 1924.

Zijn er nog mensen die Heesch zo hebben gekend?

Heesch, RK Kerk Foto: Wim Kuijpers

Heesch, Zusterklooster Foto: Wim Kuijpers

 

Reacties (2)

Wilhelm Ploegmakers zei op 16 september 2018 om 20:15
Ik heb het zo zeker gekend. Het gemeentehuis, de kerk en het klooster.
Links aan het klooster was de kleuterschool. Ik zat er 2 jaar. Ik zat een jaar bij Juffrouw Miet van Oort en een jaar bij zuster Dyanisio. Juffrouw Miet woonde bij ons ook in de Groes twee boerderijen bij ons vandaan. Ik speelde toen meestal met de blokken uit een hele grote blokkendoos die in de klas stond. Die was wel een halve meter hoog en 40 cm breed schat ik zo.
Naast de deur op de speelplaats hing een grote bel en als die ging moesten we naar binnen. Tijdens het speelkwartier naar buiten op de speelplaats en auto's kijken, hangend op het hek als die langs kwamen over de Rijksweg. Mijn vader kwam wel eens langs met paard en wagen richting boerenbond om wat koren te laten malen. Het paard zo"n dikke schimmel die slofte op z'n dooie gemak over de rijksweg. Ik dan hard roepen naar mijn vader om te zien of hij mij zag en dat was meestal het geval omdat ie niet zo snel voorbij was.
Destijds kwam Sinterklaas ook op school en toen herkende ik Jan van Dijk aan zijn stem. Ik zei toen thuis "dat was Jan van Dijk". Nou er waren wel meer mensen met zo"n stem zei men toen. Jan kwam wekelijks bij ons thuis met boodschappen. Ik was zeker van mijn zaak maar dat werd toch begrijpelijk wat afgezwakt.
Als de school uit was moesten massaal wij de Rijksweg van Den Bosch naar Nijmegen die door het dorp liep oversteken tegenover de winkel van Jan van Dijk.
Er is daar voor onze ogen ook een jongen verongelukt die kennelijk te vroeg overstak. Wij kregen altijd een juf of zuster mee voor de oversteek. Dat ik later bij Kemps weer die weg over moest om thuis te komen moesten we zelf maar uitkijken. Het was verkeer in beide richtingen vooral vrachtwagens en vaak militaire colonnes. De Rijksweg was een weg met een rijbaan richting Nijmegen en een rijbaan Richting Den Bosch daarnaast vlak daarnaast een
fietspad. dat fietspad was tussen de rijbaan afgescheiden met drie rijen zogenaamde kinderkoppen. Als er vrachtwagens aan kwamen van achter dan ging je helemaal rechts rijden omdat er een flinke zuiging ontstond zeker als er een aanhanger aan gekoppeld zat. Vooral Duitse vrachtwagens waren veel hoger op de wielen. Beter dat die weg is omgelegd.
In het klooster werden ook ouderen ondergebracht en verzorgd. Wij gingen destijds, toen bijna niemand een televisie had samen met een paar neefjes en of nichtjes Smits tv kijken bij ene Theo. Hij had een tv en voor een stuiver mochten wij dan een kinderprogramma kijken op zaterdagmiddag op een heel klein scherm. Zo'n tv noemde men later een hondenhok.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 17 september 2018 om 13:31
Bedankt Wilhelm, voor je verhaal met zoveel mooie herinneringen. Wat leuk dat je je nog herinnert wat je favoriete speelgoed was op de kleuterschool. En zeker ook je herinneringen aan die toen niet zo drukke Rijksweg, zijn mooi om te lezen. En dat gezamenlijk televisie kijken, dat was zeker hartstikke gezellig?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: