
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
September 1954 ben ik bij Heesters in Haaren begonnen te werken. Bertus Hogedoorn was mijn eerste collega waar ik bij kwam te staan, een fijne gezellige vakman.
Het werd najaar en omdat er nu het seizoen van de kachels aankwam was mijn eerste werk een opleiding tot kachelsmid. Kachelpijpen, bochten en verstekken maken met de hand - mooi werk - maar ook nieuwe vuurstenen in de kachels metselen.
Mijn rayon om nieuwe kachels te plaatsen liep van Rosmalen tot Acht bij Eindhoven en alles op de fiets. De kolenkachels maar ook oliekachels werden met de vrachtwagen eerst weggebracht naar de klant en ik sloot ze daar aan.
Daarnaast kreeg ik mede het onderhoud van de maaimachines, binders en dorskasten, met als specialisatie het reviseren van de vingerbalken. Mijn collega`s daarbij waren Jan Vughts en Arie Smit. Dit werk was seizoensgebonden
Ook wasmachines van Cordes en Miele werden er verkocht, toen nog met houten kuipen, een oliebad smerende aandrijving en de motor eronder met een losse vin die het wasgoed op en neer bewoog. Men kon er ook een met de hand gedraaide wringer bij bestellen, als extra!
Het kleine tuingereedschap was een bijproduct. En beregeninstallaties was een heel nieuw product! Ook meerdere merken maaimachines, dorskasten, binders en Theunis en Melotte ploegen. Aan de tractoren werd meer verdiend. Heesters voerde de merken McCormick Deering, David Brown en IHC (International Harvester Company).
Maar het hoofdproduct dat ze zelf maakten waren de melkmachines. Deze werden in vele uitvoeringen bij Heesters gebouwd, met de vacuümpomp en de melkemmers van Surge Melotte. Je kon een vaste staluitvoering krijgen op wens van de klant, of een weide-uitvoering. De kleine, meest gangbare, was een weidewagen op drie wielen met een ringleiding tot 8 koeien. Groter was een weidewagen voor 12 koeien, met grotere ringleiding, grotere vacuümpomp en meerdere melkemmers. Deze vacuümpompen werd aangedreven door een stationaire B & S benzinemotor. Maar de stal-uitvoering werd met een elektromotor aangedreven.
Elke denkbare melkmachine uitvoering werd er gemaakt op wens van de klant. Dat kon ook zijn op een Jeep of het chassis van een Opel-Blitz of Bedford met cabine… bestel het maar en het werd er gebouwd. Maar de klant leverde het voertuig en kwam de constructie zonder de cabine, dan werd het een 16 KM voertuig melkmachine.
Zelfs is er op bestelling van een klant eens een wentelploeg achter een Jeep gebouwd, met afneembare kooiwielen. Of dit een succes geworden is weet ik niet, de machine is op risico van de klant wel uitgevoerd...
De melkmachines werden gebouwd in een aparte afdeling, onder leiding van Jo Assink met medewerking van Tonny v.d. Burg, H. van Cuyk, Koos Dominicus en Jac Verhoeven. De stalen constructie werd gemaakt door Willem Toemen, Jan Witlox en Jos v. Doveren. De houten kast met Louvredeurtjes werd gemaakt door Bart Luyten en de spuiter was H. van Schijndel. De afmontage van de vacuümpomp en motor en de serviezen verzorgde Arie Knoop.
Chef van de werkplaats was Kees Groenland en de gewerkte uren werden verwerkt door Toontje Bosch. Het magazijn stond onder leiding van Crist v.d. Aa, de garage van Ton van Esch.