skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Heesters Haaren landbouw en Surge Melotte melkmachines

Piet Heesters had met zijn vrouw een kruidenierswinkel en wat hand-tuingereedschap, hier mee ging hij de baan op met zijn bakfiets. Later werden het tuinmachines. Zijn zoons Jan, Laurent, Ad en Albert Heesters hebben de zaak overgenomen en uitgebreid.

Bron: BHIC, Beeldcollectie Heesters, fotonummer 1940-000004
Bron: BHIC, Beeldcollectie Heesters, fotonummer 1940-000004

September 1954 ben ik bij Heesters in Haaren begonnen te werken. Bertus Hogedoorn was mijn eerste collega waar ik bij kwam te staan, een fijne gezellige vakman.

Het werd najaar en omdat er nu het seizoen van de kachels aankwam was mijn eerste werk een opleiding tot kachelsmid. Kachelpijpen, bochten en verstekken maken met de hand - mooi werk - maar ook nieuwe vuurstenen in de kachels metselen.

Mijn rayon om nieuwe kachels te plaatsen liep van Rosmalen tot Acht bij Eindhoven en alles op de fiets. De kolenkachels maar ook oliekachels werden met de vrachtwagen eerst weggebracht naar de klant en ik sloot ze daar aan.

uitstalling van beregeningsinstallaties (BHIC, beeldcollectie Heesters, fotonummer 1940-000071)
Uitstalling van beregeningsinstallaties (BHIC, beeldcollectie Heesters, fotonummer 1940-000071)

Daarnaast kreeg ik mede het onderhoud van de maaimachines, binders en dorskasten, met als specialisatie het reviseren van de vingerbalken. Mijn collega`s daarbij waren Jan Vughts en Arie Smit. Dit werk was seizoensgebonden

Ook wasmachines van Cordes en Miele werden er verkocht, toen nog met houten kuipen, een oliebad smerende aandrijving en de motor eronder met een losse vin die het wasgoed op en neer bewoog. Men kon er ook een met de hand gedraaide wringer bij bestellen, als extra!                                

Het kleine tuingereedschap was een bijproduct. En beregeninstallaties was een heel nieuw product! Ook meerdere merken maaimachines, dorskasten, binders en Theunis en Melotte ploegen. Aan de tractoren werd meer verdiend. Heesters voerde de merken McCormick Deering, David Brown en IHC (International Harvester Company).

Melkmachine op een Willys Jeep uit Groningen (BHIC, coll. Heesters, fotonr. 1940-000043)
Melkmachine op een Willys Jeep met een Gronings kenteken (BHIC, coll. Heesters, fotonr. 1940-000043)

Maar het hoofdproduct dat ze zelf maakten waren de melkmachines. Deze werden in vele uitvoeringen bij Heesters gebouwd, met de vacuümpomp en de melkemmers van Surge Melotte. Je kon een vaste staluitvoering krijgen op wens van de klant, of een weide-uitvoering. De kleine, meest gangbare, was een weidewagen op drie wielen met een ringleiding tot 8 koeien. Groter was een weidewagen voor 12 koeien, met grotere ringleiding, grotere vacuümpomp en meerdere melkemmers. Deze vacuümpompen werd aangedreven door een stationaire B & S benzinemotor. Maar de stal-uitvoering werd met een elektromotor aangedreven.

Elke denkbare melkmachine uitvoering werd er gemaakt op wens van de klant. Dat kon ook zijn op een Jeep of het chassis van een Opel-Blitz of Bedford met cabine… bestel het maar en het werd er gebouwd. Maar de klant leverde het voertuig en kwam de constructie zonder de cabine, dan werd het een 16 KM voertuig melkmachine.

Zelfs is er op bestelling van een klant eens een wentelploeg achter een Jeep gebouwd, met afneembare kooiwielen. Of dit een succes geworden is weet ik niet, de machine is op risico van de klant wel uitgevoerd...

Personeel van Heesters tijdens een excursie naar de IHG fabriek in Duitsland. Rood omcirkeld de auteur (bron: coll. G. Veltman)
Personeel van Heesters tijdens een excursie naar de IHC fabriek in Duitsland. Rood omcirkeld de auteur (bron: coll. G. Veltman)

De melkmachines werden gebouwd in een aparte afdeling, onder leiding van Jo Assink met medewerking van Tonny v.d. Burg, H. van Cuyk, Koos Dominicus en Jac Verhoeven. De stalen constructie werd gemaakt door Willem Toemen, Jan Witlox en Jos v. Doveren. De houten kast met Louvredeurtjes werd gemaakt door Bart Luyten en de spuiter was H. van Schijndel. De afmontage van de vacuümpomp en motor en de serviezen verzorgde Arie Knoop.

Chef van de werkplaats was Kees Groenland en de gewerkte uren werden verwerkt door Toontje Bosch. Het magazijn stond onder leiding van Crist v.d. Aa, de garage van Ton van Esch.

Reacties (23)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 maart 2020 om 11:04
Mooi om die ontwikkeling van zo'n bedrijf (en ook de familie) in woord en beeld te volgen, Gerard. Bedankt voor je verhaal!
Cees Sep. zei op 9 maart 2020 om 10:24
In Roosendaal was ook een landbouw machine fabriek gevestigd .Vooral trac-toren werden er gemaakt . Hoek Gastelseweg - Spoorstraat.
Met de familienaam ,, Heesters ,,.
Familie of toeval?.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 maart 2020 om 21:34
Goede vraag, Cees, dat durf ik zo niet te zeggen. Maar mogelijk is hier iemand die dit wel verder kan toelichten of verklaren? We horen het graag!
Rudy Sterken zei op 18 juli 2020 om 21:34
De eigenaar/directeuren in Roosendaal waren broers van de directie in Haaren. Ook werden door de beide zelfstandige bedrijven veelal dezelfde merken van tractoren en machines verkocht. Heesters-Haaren is opgegaan in een fusie met Boeke, waarbij Heesters-Roosendaal zelfstandig werd voortgezet.
Rudy Sterken zei op 18 juli 2020 om 21:49
In de jaren begin 1970 kwam ik als vertegenwoordiger van de Surge melkmachines in Twenthe en Achterhoek veel in contact mat de mensen in Haaren. Later werd dat Boeke-Heesters in Amersfoort in de grote bedrijfspanden van voorheen VW-Pon, die laatsten waren verhuisd naar Leusden.
Ook was er vanuit Haaren inmiddels de All-in stallenbouw aan toegevoegd met o.a. Ad Jacobs en Jan Versteijnen. Het magazijn voor de melkmachines werd beheerd door Fons Pigmans en bij service was het Toon van der Wielen die landelijk de dealers aanstuurde en ondersteunde.
Altijd met plezier met iedereen kunnen werken, geen mensen van 9.00 tot 5.00 u.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 20 juli 2020 om 10:45
Wat leuk Rudy, om van een oud-vertegenwoordiger van de melkmachines deze reactie te mogen ontvangen. Mooi om te zien dat zo'n familiebedrijf tot zo iets groots mag uitgroeien. Dat komt dan natuurlijk ook mede voort uit het feit dat zij niet van 9-17 werkten. Maar waarschijnlijk hun werk gewoon mee naar huis namen.
Rudy Sterken zei op 20 juli 2020 om 13:52
Oh ja sorry, ik had 9.00 - 17.00 moeten schrijven, al was in het melkmachinevak 5.00 ook regelmatig een tijdstip van naast je bed staan, om bijv een nieuwe machine de gebruiksinstructie uit te legen, en ook voor storingen ging de telefoon op tijd.
Rudy Sterken zei op 20 juli 2020 om 21:04
Het was Jan Heesters uit Haaren, die indertijd een eerste aanzet gaf met de ontwikkeling van een cyclomaaier. De eerste testen werden ook in de omgeving van Haaren gedaan. De productie ging over naar P. Zweegers & Zn. in Geldrop en vele merken kwamen in licentie op de markt. Dit was rond 1965 en wat gaf dat een capaciteits-vergroting bij het maaien van gras t.o.v. de traditionele maaibalk. Practisch geen verstopping en onderhoud, terwijl er sneller gereden kon worden. Eigenlijk een revolutie in de hooibouw destijds, ook kwamen er al snel grotere schudders en harken, incl. opraapwagens.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 22 juli 2020 om 10:26
Mooi dat zo'n innovatie uit het Brabantse Haaren kwam, zou dit ook de ontwikkeling van het bedrijf ten goede zijn gekomen?
Rudy Sterken zei op 28 juli 2020 om 20:29
Dit was allemaal in een tijd dat de gehele landbouwmechanisatie in een stroomversnelling kwam zowel met nieuwe machines, tractoren, melkinstallaties en stallenbouw. Hierbij waren de Brabanders wel steeds de trendsetters en ook Heesters zal hier van geprofiteerd hebben, met tevens natuurlijk landelijke verkoop via dealers van verschillende merken machines.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 29 juli 2020 om 21:03
Bedankt voor je reactie Rudy.
Andrea Heesters zei op 7 augustus 2020 om 22:59
Kleine correctie... De vier zonen die de zaak van Papa Heesters overgenomen hebben zijn oom Jan, oom Ad, oom Albert en oom Laurent. (geen Laurens)
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 augustus 2020 om 12:17
Bedankt voor je oplettendheid, Andrea, we hebben de naam aangepast!
J. MacDonald zei op 27 april 2021 om 19:20
Heesters Roosendaal is familie en geen toeval. Peter en Mart Heesters Roosendaal zijn broers van Jan, Laurent, Ad en Albert Heester Haaren.
Andrea Heesters zei op 27 april 2021 om 19:46
Kleine correctie John McDonald. Geen Peter en Mart maar mijn ooms Pieter en Martijn Heesters waren de eigenaren van het Landbouwmechanisatie bedrijf in Roosendaal genaamd Heesters Roosendaal.
John MacDonald zei op 27 april 2021 om 20:02
De vraag was is de naam toeval of familie, ik gaaf aan dat het familie was, De naam Peter en Mart
is inderdaad Pieter en Martijn die waren broers van Jan, Laurent, Ad en Albert en het was idd een aparte bedrijf Heesters Roosendaal.
Henk van de ven zei op 8 december 2022 om 15:52
Dag.
Ik ben op zoek naar een paar oude foto's van melkkarretjes( wagentjes) zoals die vroeger in de wei stonden.
In de kar de motor enz van de melkmachine en rondom de kar de koeien die gemolken moesten worden. Filmpjes zouden nog mooier zijn.
Waarom: Ik ben bezig met het schrijven van verhalen over het leven in Best zoals dat verliep rondom de jaren 1960. Daar horen zulke zaken zeker bij
Rudy Sterken zei op 9 december 2022 om 19:51
Henk van de Ven, kijk op Facebook eens op de site van Gert van den Bosch, even doorheen scrollen. Die heeft heel veel foto's en beschrijvingen van boeren die het afgelopen seizoen nog in de weide molken. Volgens mij werkte er ook een Wouter van der Ven bij Heesters-Haaren. Familie? Er moeten hier nog wel enkele foto' s zijn van Surge op de Rai, Ca. 1972.
Henk van de ven zei op 12 december 2022 om 13:10
Hartelijk dank Rudy.
Ik ga het proberen.
Groeten
Bart de Groot zei op 22 mei 2023 om 16:01
Hallo Rudy, dit was Walter van de Ven, hij is jaren lang monteur geweest van de Surge melkmachines, en in zijn latere leven ook nog een paar jaar als vertegenwoordiger werkzaam met mij geweest als collega. Helaas is hij veel te vroeg (volgens mij op 53 jarige leeftijd) gestorven.
Walter was zeer gezien bij de klanten, en werd ook altijd bij de klanten uit genodigd als er een feest oid was.


Gr. Bart de Groot. ( 40 jaar werkzaam geweest bij het bedrijf als vertegenwoordiger voor Surge Melksystemen).
B. Mullink zei op 12 juni 2023 om 19:14
Volgens mij is er in Hengelo GLD ook nog heel korte tijd een vestiging van Boeke (en) Heesters geweest, later werd dit LMB Hengelo ook dit heeft maar kort bestaan.
Rudy Sterken zei op 12 juni 2023 om 21:07
B. Mullink, Dat klopt Hengelo ( Gld) had een Boeke-Heesters vestiging. Zelfs de Carlo Pesci autokranen werden daar geleverd. Het Surge dealerschap heeft er maar kort bestaan. Dat werd ons overgedragen naar Sjaak Möller in Borne en ik kreeg het erbij als vertegenwoordiger. Echt een geweldige binnenkomer met op korte termijn al de verkoop van vele grote melkstallen. Een prachtig gebied die Achterhoek met leuke klanten, goed overeenkomend met de Twentenaren.
B. Mullink zei op 12 juni 2023 om 21:16
Voor zover mijn geheugen reikt was volgens mij in het verleden Schaars en Reymer in Didam een grote dealer voor o.a. Mccormick en/of IHC trekkers mijn vader heeft er daar tijdens zijn leven ook nog een paar gekocht, waaronder een Farmall, maar dat was voor mijn geboorte (1955) lkater nog een D430 en als laatste de 353.
Daarna ging Schaars Didam over op John Deere en nog later Zetor, bedrijf bestaat inmiddels al lang niet meer, dat was ook het moment dat Boeke Heesters Hengelo (gld) min of meer werd opgestart,

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen