skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Helmondia ‘55 - Helmond Sport

De geschiedenis van Helmondia ‘55, het tegenwoordige Helmond Sport begint in 1916. De lezer die dacht dat Helmondia al in 1899 werd opgericht heeft natuurlijk óók gelijk, maar dat Helmondia heet tegenwoordig HVV Helmond.

Fusie tussen Helmondia en R.K.S.V. Kolping tot de R.K. Sportclub Helmondia ’55. Deken Van Haaren spreekt, met achter hem leden van de Ereraad: B. van de Lande, Ruud Raymakers Jr., burgemeester Dr J. Sweens en Stan van Asten, juni 1955. Foto: RHC Eindhoven, nr. 111647.Het Helmondia van 1916 was een arme straatclub: zo was hun eerste voetbal een afdankertje, de eerste kleedkamer een droge sloot en het eerste voetbalterrein een “gekraakt” lapje heidegrond, maar de vereniging groeide wél. Het eerste hoogtepunt in de clubhistorie werd al in 1925 bereikt: Helmondia speelde in de Rooms Katholieke Federatie (RKF) en werd daar kampioen in de Tweede Klasse.

Het eerste dieptepunt volgde razendsnel: in 1928 bleek de kampioen van nog maar drie jaar eerder op sterven na dood. In de periode 1929-1931 speelde Helmondia zelfs in geen enkele competitie. De eer van het rooms-katholieke voetbal in Helmond werd in die jaren met verve hoog gehouden door de jonge club Kolping, genoemd naar priester Adolph Kolping.

Wedstrijd tegen Valencia; rechts de ploeg van Helmondia met aanvoerder Van Berlo en uiterst rechts Faas Wilkes, juni 1955. Foto: RHC Eindhoven, nr. 118770.Pas in 1934 keerde Helmondia, met een bevlogen nieuwe voorzitter, nieuwe bestuursleden en nieuwe ambities, terug aan het front. Al in 1936 promoveerde de ploeg opnieuw naar de Tweede Klasse en werd bovendien de halve finale in de strijd om de KNVB-beker bereikt.

Mede door de oorlog duurde het vervolgens tien jaar voordat Helmondia de Eerste Klasse bereikte. Op dat niveau is het jammer genoeg altijd vallen en opstaan gebleven: soms deed de club mee om het kampioenschap, soms werd gestreden tegen degradatie. In 1951 werd die strijd verloren…

In 1952 en in 1954 werd Helmondia vervolgens weer de kampioen van de Tweede Klasse. Promotie zat er net niet in, maar het betaalde voetbal lonkte. Pogingen om de vier grote Helmondse verenigingen (Helmondia, Helmond, MULO en Kolping SDW) samen te voegen tot één sterke club mislukten, maar uiteindelijk vonden in ieder geval Helmondia en Kolping elkaar. In juni 1955 ging de kogel door de kerk en de R.K. Sportclub Helmondia ’55 (Voetbal, atletiek, boksen) was een feit.

Betaald voetbal

Coen Dillen, (ex-P.S.V.) tekent een contract bij Helmondia. Links voorzitter A. M. Melters en rechts ere-voorzitter W.F.B. Claus, juli 1961. Foto: RHC Eindhoven, nr. 111792.Helmondia werd ingedeeld in de Eerste Klasse B en promoveerde direct naar de Eerste Divisie. Na een goede start zakte de club weg en uiteindelijk degradeerden de Helmonders in 1961 naar de Tweede Divisie. Hier doen ze in het seizoen 1964-1965 tot het einde toe mee om het kampioenschap, maar het geldgebrek is wurgend. De beste voetballers moeten worden verkocht en na het seizoen 1966-1967 vinden we Helmondia terug op de veertiende plaats van die Tweede Divisie.

Helmond Sport

Vreugde na het beslissende doelpunt van Harry Lubse in de laatste seconden van de wedstrijd tegen Veendam, waardoor Helmond Sport promoveert naar de Eredivisie, mei 1982. Fotograaf: C. Coolen. Foto: RHC Eindhoven, nr. 112383.In juni 1967 werd besloten om de vereniging te splitsen. De amateurs gaan verder als SC Helmondia ‘55. De afdeling Betaald Voetbal wordt ondergebracht in de Stichting “Helmond Sport”. Voor de amateurvoetballers aanvankelijk een kleine ramp, maar de profs promoveerden al na het eerste seizoen naar de Eerste Divisie. Helmond Sport speelt daar zeker niet oogverblindend, maar als een donderslag bij heldere hemel worden ze, na zeven broodmagere jaren, in 1982 zowaar kampioen. Voor het eerst wordt er in Helmond Eredivisie gespeeld! De club houdt het twee seizoenen vol en degradeert dan weer. Platzak….

De afloop

Sinds 1985 vinden we Helmond Sport onafgebroken terug in de Eerste Divisie. Vaak heel verdienstelijk (bekerfinale, nacompetitie), soms anoniem, maar altijd dapper doorvechtend . Je zou de club echt meer glorie toewensen dan dat rare kunstje waarmee Johan Cruijff er voor zorgde dat Helmond Sport voor één keer de hele wereld over ging.

Reacties (8)

R. van Tol zei op 12 januari 2017 om 00:13
Beste heer Van de Pol,

Met aandacht heb ik uw kleine bloemlezing gelezen over het ontstaan van Helmondia. Ik heb naar aanleiding van uw verhaal nog een vraag.
Weet u wellicht vanaf welk jaar/seizoen of vanaf welke datum Helmondia speelde op het terrein dat nu bekend is als Sportpark De Braak? Volgens mij is dit al van ver vóór de Tweede Wereldoorlog.
Hopende op uw antwoord verblijf ik met een vriendelijke groet,

R. van Tol
Helena zei op 12 januari 2017 om 01:16
www.delpher.nl Heb in deze site gezocht op (Helmondia AND terrein) en de periode afgebakend naar tussen 1916 (oprichting) en 1925 (in ieder geval voor WWII)

In het Eindhovensch dagblad van 17-01-1922 staat een verslag van een wedstrijd Helmondia I tegen T.S.V. I Tegelen , uitslag 5-2. Hierin de opmerking van de verslaggever ' Helmondia heeft dus de opening van haar nieuw terrein met succes ingezet'.

In De Zuid-Willemsvaart van 18-01-1922 verslag van blijkbaar zelfde wedstrijd en hierin werd tijdens de eerste helft o.a. genoteerd '... het ziet er voor Helmondia , dat zich op het nieuwe terrein nog niet bijster goed thuis schijnt te gevoelen, niet te best uit...etc.' Mag je hieruit begrijpen dat dit mogelijk een eerste wedstrijd of een van de eerste wedstrijden was op het nieuwe terrein? Weet niet of hiermee ook al het terrein nabij de Bakelseweg bedoeld zal zijn?
Frans van de Pol zei op 12 januari 2017 om 15:12
Geachte heer of mevrouw Van Tol,

Hartelijk dank voor uw reactie! Een waterdicht antwoord op uw vraag kan ik helaas niet geven, maar ik heb er het jubileumboekje

"Helmondia: Driekwart eeuw voetbal in Helmond"

eens bijgehaald.
Ik lees daarin dat Helmondia vanaf 1916 vier jaar lang op een stuk heidegrond op Schipsel speelde. Tot 1920 dus. Daarna kon de club een tijdje terecht op het "Speulheuske", maar toen ze in 1925 promoveerden lag hun veld op "Den Bult", het terrein waar nu de Leonarduskerk staat. Mogelijk zijn ze daar in 1922 begonnen, en is dat dus het terrein waar Helena in haar razensnelle reactie naar verwijst. (Hartelijk dank voor die reactie en het speurwerk Helena!)
Vanaf 1928 tot en met 1931 bestond Helmondia kennelijk alleen maar op papier, dus zal er van een eigen speelveld geen sprake zijn geweest.
Ik lees vervolgens dat op 11 april 1933 de heer Ben Claus tot voorzitter van Helmondia werd gekozen, waarna onder zijn bewind "...de leden zelf de grasmat legden van het terrein waar momenteel Helmond Sport speelt".
Een voorzichtige conclusie zou dus kunnen zijn dat "Seizoen 1933-1934" uw antwoord is, maar uiteraard laat ik mezelf zonder morren overrulen door een meer doorgewinterde Helmond Sport-kenner...
Helena zei op 12 januari 2017 om 20:57
@Frans, - Den Bult..inderdaad...zo werd het nog lang genoemd. Nieuwsgierigheid liet me even verder zoeken in diezelfde site en daar kom ik inderdaad het Helmondia terrein gelegen aan de Willem Prinzenstraat (Bult). Uit verslag in De Zuid-Willemsvaart 10-10-1925
Het-in-gebruik-nemen van het terrein aan de Braak dateert dus van later.

In de De Zuid-Willemsvaart van 21-09-1935 staat mogelijk het antwoord: Daarin reportage over Helmondia's nieuwe terrein. zie verkorte link naar dat verslag: http://tinyurl.com/zxdcr2v
Er wordt gesproken over een nieuw terrein 'een eindje verder de voetbaldijk' op... En in de kolom ernaast staat 'Morgen opent Helmondia haar nieuwe terrein met de tweede competitie wedstrijd van het seizoen.. [ aan einde lees je de verwijzing naar terrein Bakelscheweg].
Frans van de Pol zei op 13 januari 2017 om 08:33
Dag Helena,

Het antwoord lijkt me gevonden: uit het bijzonder onderhoudende artikel in de Zuid-Willemsvaart blijkt dat Helmondia op 22 september 1935 haar eerste wedstrijd op het nieuwe terrein speelde, het terrein dus waar volgens het hierboven aangehaalde jubileumboekje "... momenteel Helmond Sport speelt".

Pleit beslecht? Dank voor een puik staaltje speurwerk!
R. van Tol zei op 14 januari 2017 om 22:17
Beste Frans en Helena,
Veel dank voor het snelle speurwerk! En met resultaat.
Het terrein aan De Braak is dus vanaf september 1935 in gebruik.
Mijn vraag is daarmee volledig beantwoord!
Nogmaals bedankt en veel succes met jullie club en website.

Met vriendelijke groet,
Dhr. Ron van Tol
Eric van Daal zei op 13 juli 2020 om 14:48
Mijn vader Lambert van Daal was een enorm voetballiefhebber en woonde vanaf februari 1950 tot juni 1954 in Helmond, aan de Kromme Steenweg nr. 2. Hij zou in die periode bestuurslid zijn geweest van Kolping DSW, de vereniging die in 1955 fuseerde met Helmondia tot RK Sportclub Helmondia 55.
Op zich niet zo vreemd, want in zijn vorige woonplaats Gulpen was hij ook al voorzitter van FC Gulpen.
Ik vraag me af of er misschien nog iets meer bekend is over zijn bestuurslidmaatschap bij Kolping DSW. Is daar nog iets over terug te vinden?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 juli 2020 om 09:26
Hallo Eric, bedankt voor je berichtje. Leuk dat je vader zo actief is geweest in de voetbalwereld; ik kan me voorstellen dat je daar nieuwsgierig naar bent.

Probeer het eens bij het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven - daar valt Helmond ook onder. Kijk en klik maar eens hier: https://www.rhc-eindhoven.nl/

Succes ermee!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.