skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Hendrix' historie

Het Hendrix 'concern' heeft een lange geschiedenis in Boxmeer. Wat kun jij ons vertellen over het werk, de fabriek en de medewerkers van de afgelopen tientallen jaren?

 Foto van het vrieshuis en de specerijenafdeling van Hendrix Voeders te Boxmeer

We kijken vanuit de Stationsstraat naar het vrieshuis en de specerijenafdeling van Hendrix Voeders. We weten niet wanneer de foto precies is genomen, maar Wim Hendrix begon zijn handel in onder andere granen, zaden en aardappelen al in 1928.

Er zit uiteraard veel geschiedenis in dit bedrijf. Producten en bedrijfsonderdelen kwamen en gingen. Soms werden bedrijven ingelijfd, soms ook werd Hendrix zélf overgenomen. In 2015 verdween daardoor de naam. Hoewel, het in 2005 opgerichte Fokbedrijf Hendrix Genetics is er nog steeds en is inmiddels zelfs een wereldspeler.

Er moeten in Boxmeer heel veel mensen rondwandelen die bij Hendrix hebben gewerkt en die ons boeiende verhalen kunnen vertellen over deze onderneming en haar geschiedenis. Deel jouw herinneringen met ons!

Reacties (8)

Paul van Boekholt zei op 24 augustus 2016 om 14:21
Mijn vader is op 1 april 1940 als 16-jarige bij Hendrix begonnen en heeft heel veel meegemaakt bij dit bedrijf dat heel belangrijk is geweest voor de verdere ontwikkeling van het Boxmeer na WOII. Ter correctie: femaloe Hendrix heeft in 1978 hun aandelen aan BP verkocht en Hendrix International werd toen al omgedoopt naar BP Nutrition. Na een management buyout in 1994 werd dit bedrijf omgedoopt naar Nutreco. Vanaf 1997 was Nutreco beursgenoteerd en uiteindelijk is het nu sinds 2015 in handen van SHV Holding.
"Hendrix Genetics" heeft qua eigenaar en naam niets met de oorspronkelijke familie Hendrix te maken. Hendrix Genetics omvat wel, naast andere activiteiten, de oude onderdelen van het fokbedrijf "Euribrid" dat door Hendrix International in de jaren vijftig is opgericht. Thijs Hendrix, geen familie van de oorspronkelijke familie Hendrix, is de oprichter van Hendrix Genetics en komt uit Ospel.

Intervet, tegenwoordig MSD Animal Health, uit Boxmeer is ook door Hendrix INternational opgericht. Het idee van Wim Hendrix hier achter was dat gezonde kippen meer voer eten. Hij haalde hiervoor Dr. Joop Richter vanuit de Universiteit Utrecht naar Boxmeer om het eerste laboratorium op te starten en pluimveevaccins te maken. Mijn ouders hebben in de beginjaren samen met de familie Richter op kamers gewoond in de villa naast Villa "de Körver", tegenwoordig hoofdkantoor van Hendrix Genetics.

Hebben jullie het boek van het Hendrix concern ook in handen? Daar staat de hele geschiedenis van de oprichting en uitbouw van het concern van 1930 tot 1979 in beschreven. Het heet "Op het spoor van de Körver" en is geschreven door Dr. Bläsing. De oprichter Wim Hendrix werd namelijk ook wel "Wimke de Körver" naar het beroep van mandenmaker van zijn grootvader genoemd.

Verder kan de Historische Vereniging "Nepomuk" jullie ook nog genoeg over de geschiedenis van Hendrix in Boxmeer vertellen.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 24 augustus 2016 om 20:12
Beste Paul, ontzettend bedankt voor de uitvoerige informatie van het Hendrix concern en gerelateerde bedrijven. Fijn om te weten hoe de ontwikkeling van het bedrijf precies is verlopen en wat leuk dat jouw familie nauw betrokken is geweest bij deze organisatie.

Het boek 'Op het spoor van de Körver' is inderdaad onderdeel van onze bibliotheek, bedankt voor de tip. We zullen het er zeker op naslaan en wie weet spreken we binnenkort ook nog wel iemand van Nepomuk...
Thijs Hendrix zei op 24 januari 2017 om 17:57
Hendrix Genetics BV is de opvolger van Hendrix Fabrieken NV, en hoeder van het erfgoed van Wim Hendrix, c.s., en Hendrix Fabrieken NV.

SHV Holdings NV is sinds 17 april 2015 100% eigenaar van Nutreco Holding NV.
SHV Holdings NV is (via haar 100% dochter NPM Capital NV) sinds 30 juni 2015 25% eigenaar van Hendrix Genetics BV. Op 15 juli 2016 heeft Johannes Laitenberger, directeur-generaal, namens de Europese Commissie het bovenstaande goedgekeurd en is het vanaf toen één grote familie!

met vriendelijke groet, Thijs Hendrix
Villa "de Körver'
Boxmeer

ps: de familie Hendrix heeft in 1979 haar aandelen aan BP verkocht.
Het besluit tot verkoop is genomen maart 1979 in het Cresthotel te Antwerpen.
Op 8 november 1079 werden de definitieve handtekeningen gezet, in een mooi kasteel te Wassenaar.
Thijs Hendrix zei op 24 januari 2017 om 17:59
1079=1979
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 25 januari 2017 om 10:01
Bedankt Thijs, voor je reactie bij deze foto met oproep.
Wat leuk om van een familielid meer te weten te komen over de geschiedenis van dit bedrijf.
gpj Hendriks zei op 9 oktober 2022 om 11:20
Jan Hendriks is laats jaren1920 begonnen aan spoor halte 37 aan Radioweg . Gemeente Sambeek die heeft aan Wim verkocht en de naam Hendriks verandert in Hendrix later (Korver) en werd toen al handel in tomieslaken enz zijn ook fotos toch van oude vracht wagen bij de halte Sambeek huis staat er nog.
Thijs Hendrix zei op 10 oktober 2022 om 13:50
Dan mag deze ook niet ontbreken:
https://boxmeer.nieuws.nl/nieuws/10118/hendrix-genetics-wint-wimke-de-korver-erepenning/
Hendrix Genetics ontving op 5 mei de Wimke de Körver Erepenning. Burgemeester Van Soest overhandigde deze aan Thijs Hendrix en Antoon van den Berg in de raadzaal van het gemeentehuis.
Hendrix Genetics is in 2005 opgericht door Thijs Hendrix en Antoon van den Berg. Het bedrijf is actief in diergenetica en fokkerij van meerdere diersoorten. De Wimke de Körver Erepenning is toegekend vanwege het innovatief en doortastend ondernemerschap van Hendrix Genetics. Ook heeft het bedrijf nationale en internationale bekendheid aan Boxmeer gegeven. Daarnaast levert het een wezenlijke bijdrage aan de maatschappelijke en economische structuur van de gemeente Boxmeer.
Thijs Hendrix: “Graag zou ik deze onderscheiding willen opdragen aan alle collega’s en oud collega’s in Nederland en daarbuiten die ons bedrijf mee hebben opgebouwd, en aan alle mensen die zich hebben ingezet voor de ontwikkeling van de bedrijven die de historische basis vormen van onze onderneming. Alhoewel ons bedrijf pas in 2015 is opgericht zijn er toch een heleboel onderdelen binnen ons bedrijf die al meer dan 100 jaar bestaan”. Waaronder Hendrix Fabrieken NV

Het is de tweede keer dat deze onderscheiding werd uitgereikt. In januari 2018 is deze prijs uitgereikt aan Marel Poultry in Boxmeer.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen