
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Johannes Adrianus Cornelis van Valen (geboren te Woensel 18 juni 1910, van beroep kantoorbediende) en Catharina Johanna Adriana Henrica Leemeijer (geboren te Woensel 9 oktober 1911, zonder beroep) huwen op 1 maart 1935 te Eindhoven. Uit dit huwelijk worden drie kinderen geboren: Henricus Maria Bernardus Antonius (roepnaam Henkie, geboren 4 oktober 1936), Johannes Adrianus Maria (roepnaam Janneke, geboren 11 juni 1938) en Adriana Aldegonda Maria (roepnaam Adie, geboren 23 juni1943).
Op 22 november 1943 overlijdt vader Johannes (net 32 jaar oud) te Eindhoven. Moeder Catharina is plots op jonge leeftijd weduwe. Zij draagt de zorg voor drie kleine kinderen in bezettingstijd! Door het wegvallen van een kostwinner is zij destijds niet alleen emotioneel maar mogelijk ook sociaal-economisch onder grote druk komen te staan.
Bij toeval stuit ik recent op een bidprentje. Moeder Catharina en de drie kinderen worden erin herdacht. Moeder Catharina wordt in het bidprentje getypeerd als een zwakke moeder. Waarom deze harde typering voor een overledene? Wat is er gebeurd?
Eindhoven is op 18 september 1944 bevrijd door geallieerden, Engelse en Amerikaanse troepen. De bevrijders worden met groot enthousiasme welkom geheten. Er wordt op straat gefeest, gejuicht en gezongen. In de late avond van 19 september 1944 voert de Duitse Luftwaffe met 85 toestellen (type JU-88 en Stuka) een bombardement uit op Eindhoven. De doelen? De doorgangsroutes van het Britse XXXe legerkorps over de Aalsterweg, Stratumsedijk, Stratumseind, Rechtestraat, Wal, Emmasingel en Hertogstraat en de daar aanwezige geallieerde voertuigen met munitie en brandstof. Explosies en grote brand zijn het resultaat. Er zijn na het bombardement 227 doden te betreuren in de omgeving van het NS station, Geldropseweg en Stratum (waar alleen al in een volgepakte schuilkelder aan de Biesterweg door een voltreffer 41 doden te betreuren waren).
Het gezin Van Valen woonde op adres Biesterweg 48. Moeder (32 jaar) en haar drie kinderen (7, 6 en 1 jaar) overleven het bombardement niet. Het al (in)compleet gezin is plots volledig weggevaagd! Tegen dit geweld zou zelfs de sterkste moeder niet opgewassen zijn.
Wie zou hen anno 2023 nog hebben gekend en gedenken? Worden hun namen genoemd tijdens de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei in Eindhoven? Ik weet het niet. Wel lees ik over het lotgeval van Janneke in een tijdlijn over de Tweede Wereldoorlog in Eindhoven. Ook de Liberation route Brabant vertelt het trieste bevrijdingsverhaal en het voor velen fatale Duitse bombardement.
Henkie, Janneke en Adie: dat wij hen blijven herinneren en hun namen blijven noemen!
www.mijnbidprentjes.nl
www.oorlogsbronnen.nl
Herinner U de namen, Stichting 18 September
Wie was wie en
Wikipedia