skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Herpen loopt liever naar de pomp

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 1 mei 2017
bijgewerkt op 16 maart 2017
In 1994 werd in Herpen een dorpspomp gerestaureerd, een initiatief van de Stichting Herpen in Woord en Beeld. Niet helemaal toevallig, want zeker vóór de oorlog hadden ze daar wel iets met dorpspompen – er stonden er zelfs twee! En de Herpenaren dronken liever pomp- en putwater dan water uit de kraan zoals we zullen zien.

De foto is van de Stichting Herpen in Woord en Beeld.

De foto is van de Stichting Herpen in Woord en Beeld

Rond 1930 hebben grote delen van Nederland al waterleiding, maar het platteland van Oost-Brabant is dan nog aangewezen op de pomp en de put. Dat ligt niet aan het Rijk en de Provincie, want die meten de voordelen van kraanwater breed uit. Drie gemeenten in Oost-Brabant, waaronder Herpen, weigeren alle medewerking aan de waterleidingplannen.

Aan de Herpse burgervader, Van der Sijp, ligt het niet. In de raadsvergadering van 11 juli 1930 verdedigt hij vol vuur het plan voor een regionale drinkwatercentrale. “De kosten daarvan zijn minimaal afgezet tegen de enorme voordelen voor de volksgezondheid en de brandweer”. Maar de gemeenteraad vindt het plan te duur en wijst het af.

Prima pomp- en putwater

In 1935 wordt de NV Waterleidingmaatschappij Oost-Brabant opgericht. Het ene dorp na het andere wordt op het leidingnet aangesloten. Op 21 maart 1940 spreekt directeur Petit van het waterbedrijf de Herpse raad toe. Hij stelt voor een aandeel van 100 gulden te nemen in de NV en zich garant te stellen voor de afname van een bepaalde hoeveelheid drinkwater per jaar. Het bedrijf zal de aanleg van het buizennet betalen – voor Herpen meer dan 100.000 gulden. Een meerderheid in de raad blijft tegen: het aantal aansluitingen in het dorp zal vast tegenvallen. En volgens raadslid School is het Herpse pomp- en putwater nog nooit afgekeurd.

Zijn collega Van Rossum heeft een idee: Herpen kan profiteren van de waterleiding voor buurgemeente Ravenstein, die door Herpen zal lopen. Daar kunnen de brandkranen op worden aangesloten, en aangezien de jongensschool wel op die leiding zal aansluiten, kan daar drinkwater worden afgetapt. Directeur Petit reageert woedend: “Zo mag een gemeente niet met nutsvoorzieningen omgaan. En laat Herpen een voorbeeld nemen aan Geffen, Grave en Heesch, die al waterleiding hebben.” Herpen volgt het goede voorbeeld pas op 14 maart 1941, zes weken voordat het dorp bij Ravenstein wordt gevoegd. Daar hebben ze dan al drinkwater uit de kraan! 

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

 

Reacties (8)

jaap notenbomer zei op 4 december 2017 om 09:15
De pomp is gezelliger en houdt de vit b12 tekort epedemie tegen
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 4 december 2017 om 12:29
Bedankt voor je reactie, Jaap! Ik kan me best voorstellen dat het inderdaad gezelliger is om water te halen bij de pomp dan uit de kraan. Maar een verband met een vitamine b12 tekort ken ik zelf nog niet. Zou je dat misschien nog iets kunnen verduidelijken? We zijn erg benieuwd...
Jaap Notenbomer zei op 4 december 2017 om 13:33
het kraanwater is door zgn hoogstaande technieken gezuiverd, omgekeerde osmose door een actief koolstofmembraan, waardoor veel bacterien worden geelimineerd, zoals vit b12 bacterien. Pompwater, grondwater niet diep, heeft die bacterien wel en de mensen zoals het verhaal al zegt werden er niet ziek van .
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 5 december 2017 om 13:45
Als je dit verhaal leest, zou je bijna weer een pomp in je achtertuin (of in het dorp) willen zetten, of niet? We hebben in elk geval weer veel geleerd, bedankt voor je interessante uitleg, Jaap!
Jeroen Arts
Jeroen Arts zei op 28 december 2017 om 09:40
Deze pomp stond tegenover het oude postkantoor en voormalige brandweerkazerne in Herpen. Links is nog net het dak van het schoolhuis te zien. De beide huisjes staan er niet meer. Er is een nieuwe pomp geplaatst op het Alard van Herpenplein, waar er vroeger ook één had gestaan
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 28 december 2017 om 12:54
Bedankt voor deze aanvulling, Jeroen! Staat deze nieuwe pomp er nog steeds?
Jeroen Arts zei op 29 december 2017 om 14:44
Ja, de nieuwe pomp staat er nog steeds, tegenover de pastorie
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 29 december 2017 om 19:03
Leuk om te weten, Jeroen, bedankt!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen