skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Het Geheugen van Uden

Op dinsdag 7 november 2006 was het BHIC op bezoek bij zorgcentrum St. Jan in Uden. Hier werd een avond georganiseerd over de geschiedenis van Uden onder de titel ‘Hoe wâr ut vruger in … Uje? Wandelaar' René Bastiaanse en Henk Buijks namen de gasten deze avond mee naar Uden in vroeger tijd. Aan de hand van meegebrachte foto’s kwamen herinneringen los en oude beelden weer op het netvlies.

Mensen lieten hun foto’s zien, wisselden van gedachten over oude situaties, vulden elkaar aan óf spraken elkaar tegen... De meegebrachte foto’s werden ter plekke gescand en de interessantste zijn hier te zien. De avond verliep in een ontspannen sfeer en hield volgens sommigen veel te vroeg op.

Deze avond was tevens de aftrap van het digitale geschiedenisboekje dat het BHIC speciaal voor de inwoners van Uden heeft gemaakt. Als u zelf nog toevoegingen bij de foto’s heeft of bij andere foto’s of verhalen op deze site, laat het ons dan vooral weten (073-6818500), of reageer op de site!

Graag geven wij hieronder een kleine impressie van deze avond. Wij danken iedereen die ons zijn oude foto’s heeft geleend.

   Willem en Tonia van Uden    Willem en zijn vrouw Tonia Verbucken kwamen iedere vrijdag langs de deuren, lopend naast de fiets (met massieve/harde banden en zonder ketting), en verkochten zogeheten ‘kleinwaar’, zoals schoenpoets, schuurpapier etc.
In 1976 bestond de Buurtvereniging 30 jaar. Bij die gelegenheid werd door de buurtvereniging een zonnewijzer geschonken aan de gemeente
Dorus en Tonia van de Wijst In 1926 waren Dorus Sanders en Tonia van der Wijst 50 jaar getrouwd. Het echtpaar kreeg 9 kinderen en woonde aan de Canadasweg in de buurtschap Rakt.
kampioenselftal van v.v. Udi De voetbalclub UDI (Uitspanning door Inspanning) werd in 1956 kampioen!
Sinterklaas 1963

Sinterklaas werd ook in 1963 met enthousiasme ingehaald.

Toon

Toon van der Hoogen was de doodgraver van Uden. Hij werd in de wandeling Toon Kont genoemd, omdat hij nogal krom liep waardoor zijn ‘kont’ prominent naar achteren stak.

Het BHIC-team aan het werk.

 

Reacties (6)

Albert van der Cruijsen zei op 31 mei 2009 om 01:18
Bij de inval van de Duitsers op 10 mei 1940 moesten mijn ouders met het gezin van 5 kinderen vluchten uit Mill en kwamen in Uden terecht. Wij werden ondergebracht in de stal van een zekere familie Sanders in de Rakt. Ik was toen 10 jaar en ik weet, dat de man schaapherder was en 80 schapen had op 10 mei en de volgende dag waren er 82 omdat die nacht 2 lammetjes geboren werden. Ik vraag mij af of de geplaatste foto om dezelfde familie Sanders zou kunnen gaan. Wie kan mij daarover meer vertellen, want ik ben bezig met een boek voor mijn kinderen en vertel daarin over mijn verblijf in Uden tijdens die dagen van de oorlog.
Met vriendelijke groet,
Albert van der Cruijsen
Wim Rovers zei op 15 november 2009 om 14:38
De tekst bij de foto van Theodorus Sanders en Antonia van der Wijst klopt niet. Ze waren in 1926 wel 50 jaar getrouwd en woonde toen in bij hun dochter Drieka Sanders getrouwd met Johannes (Hannes Joste) van den Elsen.
op de Hulstheuvel in Uden. Het feest werd daar ook gevierd. De Sanders komen uit de Rakt, dan wel van de Sonhofweg en niet van de Canadasweg. De oude boerderij staat er nog en wordt nu herbouwd. Vanaf de Sonhofweg loopt er een padje naar dit huis. Aan het begin van dit padje woonde vroeger Bet van Sonhof.

Wim Rovers kleinzoon van Mie van Dorus Kobuskes Sanders.
Rini de Groot. zei op 21 juli 2014 om 20:22
Toon, heeft jaren lang tijdens de jaarlijkse Sacramentsprocessie naast de paarden gelopen van de Rijvereniging St. Martinus.
Op het moment dat de paarden wat achterlieten veegde hij het op zodat de straat weer zuiver was voor de komende processiegangers.
Ook bracht mijn broer de Bok er naar toe wanneer bij het lammeren van de geit het een mannetje was, hij stroopte die dan voor de huid, en waren we ons ‘speelgoed’ weer kwijt.
Christel van Doremalen- van Nisselroy zei op 12 september 2018 om 16:31
Er zou heel vroeger ook een familie van Nisselroij (getrouwd met Petronella Spierings zij is overleden omstreeks 1807 in de Rakt Uden)
hebben gewoond in de Rakt weet iemand het adres en of dat de boerderij nog bestaat?
Barbara van Dijk zei op 20 september 2022 om 16:16
Over Toon Kont.
Op verzoek kwam Toon ook den hof omspitten. Zo ook bij ons in de Proffessor Pulsersstraat. Natuurlijk was er tijdens dit karwei zo nu en dan tijd voor n tas koffie. Wij keken en luisterden met open mond naar Toon, met zijn heel aparte hoge stem, die hij vooral gebruikte om te mopperen op De Bende (de gemeente).
Mijn jongste zusje vond hem lief en snapte niet waarom iedereen hem Toon Kont noemde. Vanaf dat moment was hij voor ons Toon Bips!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.