
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
In die tijd begon hij zijn carrière als kunstschilder. Vele taferelen en mensen uit Etten-Leur heeft hij tijdens dit verblijf getekend. Zo ook de leden van het gezin Oostrijck.
Zes jaar was Minus Oostrijck toen Vincent van Gogh in Etten woonde. Samen met zijn ouders en zijn elfjarige broer Hannes woonde Minus in een klein boerderijtje aan de Bredasebaan, waar nu de Van Kuyckflat staat. Het is bekend dat Vincent van Gogh alleen of samen met vader Theo regelmatig protestanten in het dorp bezocht. Zo ook de familie Oostrijck, zij woonden immers op een steenworp afstand van elkaar.
In een interview met mr. Benno Stokvis vertelde broer Hannes het volgende: "Vincent kwam op een dag bij ons en bracht een tekening voor vader en moeder mee. Op de tekening was een akker met daarop vader en moeder afgebeeld, al ploegende. Vader zei tegen Vincent dat de tekening niet compleet was, omdat de hond van de familie ontbrak, waarop Vincent een potlood pakte en de hond alsnog op de tekening zette." Verder vertelde Hannes dat de familie meerdere malen door Vincent was getekend.
In 1881, toen Vincent van Gogh te Etten-Leur verbleef, woonde Minus samen met zijn ouders en zijn oudere broer Hannes in de ouderlijke woning aan de Bredasebaan. Na het overlijden van moeder in 1898 en vader in 1904 bleven Minus en Hannes in dit huisje wonen. Hannes trouwde driemaal. Alleen uit het eerste huwelijk werden twee kinderen geboren die slechts korte tijd geleefd hebben.
Hannes verdiende zijn kostje door wat te boeren. Minus is altijd vrijgezel gebleven. Hij was zijn leven lang postbode, wat voor een belangrijke bron van inkomsten zorgde in huize Oostrijck.
Tijdens zijn verblijf te Etten had Vincent verscheidene tekeningen aan de familie Oostrijck geschonken. Hoeveel precies is niet bekend. Nadat Van Gogh in 1890 in Frankrijk was overleden, werd hij steeds beroemder en werden zijn kunstwerken steeds meer waard. Waarschijnlijk hebben Minus en Hannes ook eens in huis gezocht naar tekeningen van Vincent. Er werden twee tekeningen gevonden. Een tekening met op de voorgrond vader Oostrijck die een akker aan het bewerken was met op de achtergrond de molen van Coppens aan de Roosendaalseweg. Waarschijnlijk is deze tekening gemaakt op de akker waar nu de papierfabriek van Schut-Superieur staat. In 1881 werd deze akker namelijk door vader Lam Oostrijck van de Diaconie Armen van de protestantse kerk in Etten gepacht.
Op de andere tekening was het Leurschestraatje (nu Stationstraat) afgebeeld, ongeveer ter hoogte van Den IJzeren Pot. Dit boerderijtje was vroeger tevens een café geweest en had daaraan zijn naam te danken. De straat waar dit boerderijtje stond, is er naar genoemd. De eerste tekening werd door de broers uitgeleend aan een dame uit Den Haag voor een expositie. Zowel de dame als de tekening hebben de broers nooit meer teruggezien.
Vanaf die tijd werden de broers zeer argwanend. Angstvallig werd de overgebleven tekening verborgen. Er werd zelfs gefluisterd dat Minus de tekening in een juten zak onder de kamervloer bewaarde. Op 18 juli 1944 overleed Hannes. Nu was Minus de enige eigenaar van de tekening.
Na zijn pensionering werkte Minus als grafdelver op de hervormde begraafplaats te Etten. Hij trok zich steeds meer terug en werd daardoor in Etten-Leur als een zonderling bestempeld. Niemand kreeg de tekening nog te zien. Zelfs Godfried Bomans niet, die naar Etten kwam om Minus voor Elseviers Weekblad te interviewen, maar de tekening kreeg hij niet te zien.
Op zondagavond 22 april 1956 overleed Minus op 80-jarige leeftijd. De laatste jaren van zijn leven werd Minus verzorgd door zijn buurman Jan de Visser. Als dank voor de goede zorgen liet Minus de tekening van Vincent van Gogh na aan Jan. Jarenlang werd niets meer over de tekening gehoord. Totdat Cees Maas, journalist van Dagblad De Stem de tekening in 1988 in het Metropolitan Museum in New York ontdekte. Hiermee kwam een einde aan het mysterie Minus.
Er zijn vele verhalen rond Minus ontstaan, sommige waar, andere verzonnen. Zo zou er een tekening van Vincent zijn waarop Minus als ploegende boer staat afgebeeld. Ook vertelde dominee Van den Berg bij de begrafenis van Minus dat hij Vincent van Gogh aan het station van Etten-Leur ging ophalen en Vincent had aangeboden zijn koffer te dragen. Waarop Vincent geantwoord zou hebben: "in deze wereld draagt ieder zijn eigen lasten."
Wetende dat Vincent voor het laatst in 1881 in Etten verbleef en dat Minus toen zes jaar was, dan kunnen deze verhalen niet waar zijn. Er had zich een hele mystieke cultus rond Minus gevormd, die op 22 april 1954 door zijn overlijden eindigde.