skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Het Nationaal Veeteeltmuseum

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 8 februari 2017
bijgewerkt op 9 november 2021
In het voormalige KI-station van de vereniging voor kunstmatige inseminatie bij rundvee ‘Land van Cuijk’ in Beers was het Nationaal Veeteeltmuseum gevestigd. In het laboratorium van dit KI-station werd al in een vroeg stadium embryotransplantatie toegepast. Het museum heeft in januari 2019 haar deuren definitief gesloten; de collectie is ondergebracht bij het Fries Landbouwmuseum in Leeuwarden.

Holsteinmodel. Foto: Nationaal VeeteeltmuseumSinds 1998 is het station alleen nog in gebruik voor de stalling en spermawinning van hoogwaardig fokmateriaal van CRV (Coöperatie RundveeVerbetering). In mei 1999 opende het museum “Veeteelt en KI” zijn deuren in de voormalige kantoorruimte van het oude KI-station. Sinds 2001 werd het museum officieel als zodanig geregistreerd. In 2009 zijn de tentoonstellingsruimten van het museum volledig opnieuw ingericht en kreeg het museum de naam: Nationaal Veeteelt Museum. Helaas heeft het museum in 2019 zijn deuren moeten sluiten. De collectie zal, in aangepaste vorm, wel te zien zijn in het Fries Landbouwmuseum in Leeuwarden.

Het museum ging over de ontwikkeling van de veeteelt en de betekenis daarin van de kunstmatige inseminatie. Het liet zien hoe Nederland in de tweede helft van de twintigste eeuw dankzij de kunstmatige inseminatie toonaangevend werd op het gebied van de veeverbetering. Zo kreeg je als bezoeker een beeld van de technische ontwikkelingen op het gebied van de veeteelt, spermawinning, kunstmatige inseminatie en nieuwe voortplantingstechnieken.

De kop van Prins 2 Foto: Nationaal VeeteeltmuseumDe museumcollectie telde zo’n 2.300 objecten, ongeveer 25.000 foto’s en ander beeldmateriaal (dia’s, films en video’s) en ruim 8.700 documenten. Het had bovendien een aantal runderschilderijen van de bekende kunstenares Marleen Felius, koestudies van Jan de Haas, het portret van een Hollandse bok van Anton Mauve en een groot schilderij van de bekende 17e-eeuwse dierenschilder Melchior d’Hondecoeter in bruikleen.

Bijzonder waren ook de geprepareerde koppen van diverse wereldberoemde stieren, waarvan de kop van de oude fokstier Prins 2 wel de meest opvallende blikvanger was voor iedereen die het museum binnenkwam. Als stamvader uit de fokkerij van het roodbonte Maas-, Rijn- en IJsselvee in de regio Cuijk verdient Prins 2 die ereplaats ook ten volle.

Foto: André Helder, Nationaal VeteeltmuseumEveneens een in het oog vallende plaats kreeg in de zomer van 2016 het originele ontwerp van de stier Exporum die in Cuijk langs de Maas staat. Hoe passend is het dat in de tuin van het voormalige fokstation in Beers nu de “vader” van Exporum staat opgesteld?

Het is het oorspronkelijke beeld dat de Rotterdamse kunstenaar Cees Timmer in 1956 maakte voor een tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Naar aanleiding van deze tentoonstelling gaf de gemeente Rotterdam in 1958 Timmer de opdracht een grotere versie van het beeld te maken voor de Wereldtentoonstelling in Brussel, vanwaar het uiteindelijk in Cuijk terecht kwam.

De vader van Exporum. Foto: André Helder, Nationaal Veeteeltmuseum, 2015Het eerste beeld is lang uit zicht geweest, totdat een graficus uit Grave het ontdekte op het terrein van een jachtwerf ergens in Brabant. Hij attendeerde er het Nationaal Veeteeltmuseum op, dat er achteraan is gegaan, met als resultaat de plaatsing in de voortuin in 2016. Op de laatste foto het beeld, in nog ongerestaureerde staat, voor het defintief geplaatst werd.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen