skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Het 'oude nieuwe' gemeentehuis van Grave

Een kiekje van het “oude nieuwe” gemeentehuis van Grave. Niet het échte oude natuurlijk, want dat staat er gelukkig nog. Bovendien staat dat markante gebouw aan de Hoofdwagt in Grave bekend als het stadhuis.

Het gebouw op de foto is van meer recente datum en toch alweer geschiedenis. Voordat het verrees in 1969, moesten diverse oude bouwwerken wijken.

Vorig jaar zomer ging de slopershamer ook weer tegen dit gemeentehuis aan. Op die plek wordt alweer volop gebouwd; aan 45 appartementen, winkels en een parkeerterrein. Wie zijn kersverse zoon of dochter nu wil aangeven of zijn paspoort moet verlengen, kan terecht in het nieuwe gemeentehuis aan de Arnoud van Gelderweg.

Wie denkt er nog met weemoed terug aan het oude pand aan het Hofplein? Of juist aan de tijd dat dit pand er nog níet stond? Welk verhaal maakt deze foto bij je los?

Reacties (7)

Nico Schouten, Wijchen (telefonisch) zei op 17 juli 2012 om 14:33
Het Graafse stadhuis van 1969 is een belangrijk element in mijn leven geworden. In dat jaar kwam ik als 20-jarige vanuit Oss in Grave met de sleutel van een winkel op zak, 'De Bazar' aan de Hamstraat. Die hadden mijn ouders overgenomen en ik moest de zaak gaan runnen. Daardoor had ik helaas geen tijd om deel te nemen aan de festiviteiten rondom de opening van het stadhuis. Maar ik herinner me goed dat er van alles te doen was.
En 'n halve eeuw later was ik samen met meneer vd Horst de trekker van het project Hart van Grave, dat inhield: sloop van het stadhuis van 1969 en bouw van winkels en appartementen.

Uiteraard bewaar ik mooie herinneringen aan De Bazar. Daar was 'n uitgebreid assortiment an spullen te koop: huishoudelijke artikelen, lederwaren, parfumerie en ook brillen. Wij hadden alleen de monturen; de glazen moesten elders worden besteld. Maar na enkele dagen stopte mijn vader al met de brillen: te lastig!
In 1981 verhuisde onze winkel naar de Klinkerstraat en werd de naam veranderd in Marskramer. En in 1986 begon ik samen met mijn vrouw de HEMA in Wijchen. Daar zijn we na verloop van tijd ook gaan wonen, maar we hebben Grave in ons hart gesloten.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 17 juli 2012 om 14:37
@Nico Schouten, dank voor het delen van de herinneringen die deze foto bij je opriep, speciaal ook voor de verhalen over jullie winkel en over de connecties met het Osse bedrijfsleven. Maar op dat laatste kom je wellicht nog 'n keer terug!
leny van de bund zei op 25 augustus 2014 om 13:22
en toch blijf ik er bij dat dit oude gem. huis van amper 40 jaar voor heel mooie doeleinden gebruikt had kunnen worden, voor heel grave zoals een cultureel centrum waar nu anno 2014 nog niet aan word voldaan.
Sjaak Hendriks zei op 3 december 2020 om 22:39
Mijn vader heeft daar in de jaren 50 nog gewoond. Zijn vader Piet Hendriks had daar zo'n beetje een stadsboerderij is mij verteld. In die tijd runden ze ook nog cafe oud velp op de Bronckhorstweg te velp.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 december 2020 om 17:03
Wat bijzonder, Sjaak! Dus daar liggen jouw historische wortels? Runden je grootouders het café in Velp, of heeft je vader dat (ook) nog gedaan?
Sjaak zei op 6 december 2020 om 17:29
Mijn grootvader Piet Hendriks heeft een tijd lang cafe oud velp gerund.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 7 december 2020 om 10:35
Duidelijk Sjaak, bedankt voor je aanvulling. Weet je toevallig in welke tijd (ongeveer) dit moet zijn geweest? Ben je er zelf als kind nog geweest?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen