skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Het raadhuis in Overloon

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 23 april 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
In de jaren ‘30 van de vorige eeuw was het oude raadhuis van Maashees en Overloon aan vervanging toe. Dat was voor de meeste Loners ook meteen een mooi moment om de “historische vergissing” recht te zetten, waardoor in 1878 het raadhuis in Maashees was neergezet en niet in Overloon.

Die “idiote beslissing” uit 1878 werd ook weer tijdens het maken van de nieuwbouwplannen telkens opgerakeld. Want het zat diep: de discussie had er in 1878 zelfs toe geleid, dat men zich van Maashees wilde afscheiden. Zover was het toen niet gekomen, maar Overloon voelde zich nog steeds ernstig tekort gedaan. Dat zou nu rechtgezet kunnen worden, want Overloon was immers groter en telde meer zielen. Daar hoorde het raadhuis nu eenmaal thuis.

Maar voor nieuwbouw heb je geld nodig en daar kwam de eerste kink al in de kabel. Door de economische crisis had de gemeente geen geld meer beschikbaar en moest het ambitieuze project in 1934 worden stopgezet, althans voorlopig. Het oude raadhuisje in Maashees verkeerde weliswaar in een deplorabele staat, maar daar was op dat moment even niets aan te doen. Men moest wachten op betere tijden.

Die kwamen een paar jaar later. Op 8 juli 1938 besloot de gemeenteraad tot de nieuwbouw van het raadhuis in Overloon. Op dat moment voor de Overloners een reden tot juichen. Maar helaas niet voor lang. Het geld was er, maar een nieuwe ontwikkeling gooide roet in het eten. Overal in het land werden grootschalige gemeentelijke herindelingen voorbereid, ook in het Land van Cuijk. En de nieuwbouwplannen verdwenen opnieuw van tafel, nu definitief.

Sommige raadsleden putten nog hoop uit het idee dat Overloon wellicht op “eigen benen” verder zou kunnen. De Peeldorpen Overloon, Stevensbeek en Twist (thans Westerbeek) zouden samen een sterke gemeente kunnen vormen, die elkaar bovendien beter zouden begrijpen, dan de dorpen uit het Maasdal. Maar dat bleek allemaal luchtfietserij. In 1942 ging de gemeente Maashees en Overloon op in het (in de ogen van veel raadsleden) veel kleinere en financieel zwakkere Vierlingsbeek.

Het oude raadhuis aan de Mgr. Geurtsstraat in Maashees bestaat intussen nog steeds. Het is na de oorlog opnieuw opgemetseld, omdat het door de gevechtshandelingen in de herfst van 1944 enorm was beschadigd. Een raadhuis is het al lang niet meer; tegenwoordig is het pand een gewoon woonhuis.

Reacties (3)

Jos van Kooij zei op 4 maart 2014 om 20:37
Het Raadhuis in Maashees is ± 2004 afgebroken.
Jos van Kooij zei op 11 december 2018 om 14:01
(Correctie) Het Raadhuis in Maashees is in 2009 afgebroken
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 11 december 2018 om 15:27
Bedankt Jos, voor het doorgeven van de (exacte) datering van de sloop van het raadhuis.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!