skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Het Spoor: Moeder doet de was

Het was laat in de veertiger jaren. Ik was nog niet geboren, maar de was moest toen toch ook al gedaan worden. Mijn moeder had geen Miele WEI 335 WPS à 1479 euro. En had ze die wel gehad, dan had ze geen stroom om die peperdure machine aan te sluiten. Evenmin had ze stromend water of een deugdelijke afvoer. De was doen was toen gewoon een lange dag werken.

Miele wasmachineIn de voortuin had mijn vader een washok gebouwd. Daarin was een wasketel van koper ingemetseld, waaronder gestookt werd om het water te verwarmen. De eerste taak van moeder was om de ketel te vullen met water. Dat betekende een heleboel keren op en neer lopen naar de keuken - in dialect de geut (=goot, afvoer) geheten, om emmers water te halen. Vervolgens moest er een vuurtje aangelegd worden onder de wasketel.

Aan de was in Ravenstein (foto: Het Zuiden, bron: BHIC)
Aan de was in Ravenstein, 1935 (foto: Het Zuiden, bron: BHIC)

Terwijl het water in de ketel langzaam heet gestookt wordt, gaat moeder terug het huis in om het wasgoed op te halen. Interessant om te weten was dat er uitsluitend zwarte onderbroeken gedragen werden. Niet zozeer omdat dat zo sexy was, helemaal niet. Of het moet zijn, omdat ze zo flodderig waren dat er soms per ongeluk je jongeheer uit kwam koekeloeren.

Juist toen moeder de voordeur uitkwam, vloog met een enorme knal het hele washok de lucht in. Tegenwoordig gaat  bijvoorbeeld bij mooie concerten het dak er figuurlijk af, maar bij mijn moeders washok vlogen haar de dakpannen om de oren en barstten de ramen uit hun sponningen.
Of moeder in katzwijm viel, vertelt het verhaal niet, maar haar tijd op deze aarde was duidelijk nog niet op. Dat was pas in 2005 toen ze 99 was.

Een washok (bron: Rijksdienst Cultureel Erfgoed)
Een washok (bron: Rijksdienst Cultureel Erfgoed; CC BY-SA 3.0)

Mijn vader heeft een onderzoek ingesteld en ontdekt dat zijn oudste zonen verantwoordelijk waren voor deze aanslag op hun eigen moeder. Zij hadden een hoop kruit en ander explosief spul van de ontspoorde trein in de brandstapel onder de wasketel gestopt om moeder te verrassen(of ver-assen?). Heer, vergeef het hun, want zij wisten niet wat ze deden. Ik denk niet dat ze nog een avondmaal genoten hebben. Vast en zeker hebben mijn ouders hen stevig de oren gewassen. Niet alleen die munitietrein was ontspoord, ook die oudere broers van mij waren aardig uit de rails gelopen.

Meer verhalen over het leven van de familie Dekkers langs het Duits Lijntje lezen? Klik dan hier

Reacties (1)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 oktober 2020 om 17:41
Ai, dat had inderdaad heel anders kunnen aflopen, Cor... gelukkig was dat niet het geval. En ja, even een wasje draaien zoals we dat nu doen, dat was er echt niet bij. Wat een zwaar werk, iedere keer als ik zoiets lees, heb ik weer meer respect voor de huisvrouwen uit die tijd.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.