skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Het Veer Sambeek-Afferden

Sinds de middeleeuwen vaart er tussen Sambeek en Afferden een veerpont. De Heer van Afferden bezat hier het veerrecht, dat hij samen met de visserij in dat deel van de Maas verpachtte.

Zo betaalde pachter Paulus Teunissen in 1693 jaarlijks achttien ducatons. Hij droeg bovendien de onderhoudskosten van veerpont en visserijbenodigdheden en diende de heer jaarlijks vijftig pond van de beste Maasvis te leveren.

Detail van een kaart van het Afferdense veer. Klik voor een vergroting
Detail van een kaart van het Afferdense veer. Klik voor een vergroting

Rond 1500 lag er ruim een kilometer stroomafwaarts, bij de monding van de Sint-Jansbeek en de Sambeekse Uitwatering, nog een veer, de zogenaamde Sambeker Staay. De Heer van Afferden schijnt het recht op dit veer vóór 1540 te hebben aangekocht van de vorige eigenaars. Daarna werd op deze plek niet meer overgevaren.

Totdat Claes Peters uit Boxmeer in 1711 op deze plaats een nieuw veer begon, zonder zich iets aan te trekken van de heerlijke rechten. De heer liet Claes dan ook arresteren en zijn pont in de slotgracht van kasteel Bleijenbeek te Afferden aan de ketting leggen. Een slepende rechtszaak volgde en we vermoeden zo maar dat het veer van de Sambeker Staay nooit meer heeft gevaren.

Het veer tussen Sambeek en Afferden daarentegen bleef doorvaren. In 1839 plaatste veerman L. Gerats zelfs al advertenties om passagiers te werven. Zo prijst hij in de Noord-Brabander van 24 augustus van dat jaar het Affersche Veer aan bij de “Catholijken welke de reis naar Kevelaar zouden willen ondernemen”: de aanvoerwegen en het veer zijn in prima staat, de veerman kan de nodige versnaperingen leveren en bovendien kan men en passant ook nog het H. Bloed te Boxmeer gaan vereren.

Tot 1931 bleef het veer in bezit van de kasteelheer van Bleijenbeek. In dat jaar verkocht hij het samen met de pont en het veerhuis in Afferden aan de toenmalige pachter J. Clevers. Terwijl de aanleg van bruggen over de Maas voor veel Maasveren het einde betekende, ging dat voor Sambeek niet op. Hier ontbrak een vaste oeververbinding in de direct omgeving, waardoor de veerpont wél rendabel bleef.

Sterker nog, in 1975 werd de oude pont, die slechts twee auto’s tegelijk kon overzetten, vervangen door “Pierre”. Dat was een grotere pont, die eerder onder de naam “Jeanne” het veer bij Ravenstein had bediend. In 1992 werd een geheel nieuwe pont, de “Pierre II”, in de vaart genomen. En deze pont vaart tot op de dag van vandaag heen en weer tussen de Brabantse en Limburgse oever.

Bekijk ook

Veren in Brabant

Water in Brabant

Reacties (20)

Ben Clevers zei op 6 januari 2017 om 13:54
J. Clevers, een van mijn voorvaderen.

Mooi dit te lezen.
Met vriendelijke groet, Ben Clevers
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 6 januari 2017 om 19:55
Bedankt voor je reactie Ben. Leuk om te lezen dat je plezier in hebt gehad om meer te lezen over de geschiedenis van dit veer.
Paul Verbraak zei op 20 juni 2017 om 10:56
Naarmate je ouder wordt ga je wel eens zoeken naar waar je vandaan komt. Ik ben in 42 in Afferden geboren. Vader was daar douanier. Na de oorlog is het gezin teruggekeerd in Afferden en hebben we een tijdje gewoond in Het Veerhuis. Althans zo ken ik het. Voor mij was dat altijd "bij Sjeng van het veer". Is dat inderdaad J.Clevers?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 juni 2017 om 14:16
Oei, dat durf ik niet te zeggen, Paul. Maar mogelijk weet Ben Clevers dat wel te bevestigen?
Henk Clevers zei op 2 juli 2017 om 12:20
De toenmalige pachter zal zijn geweest: Jan, Mathijs, Hubertus Clevers (geb.1881 , + 1957) , gehuwd met Anna, Margaretha Aben (geb. 1888, +1955). Als ik het goed begrepen heb, is het veer daarna overgegaan naar dochter Allegonda Th. Clevers (geb. 1920, +1965), gehuwd met Pierre Denissen (geb. 1922, +1971). Als iemand nog aanvullende informatie heeft, hoor ik dat graag.Groeten, Henk Clevers, Velden
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 3 juli 2017 om 12:02
Wat leuk een 'veervrouw'. Ben benieuwd of zij ook zelf actief was bij het overzetten van passagiers te voet, op de fiets of in de auto!
Hans Ooms zei op 9 oktober 2017 om 07:46
Beetje 'off the record' wellicht, maar weet iemand of de Veerstoep Afferden-Vortum er ook 'altijd' gelegen heeft? Of is daar vroeger een loswal of afmeerplaats geweest voor goederenschepen? Dank voor uw reactie.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 19 oktober 2017 om 12:33
Ik heb je vraag nog even voorgelegd aan de auteur van dit verhaal Hans. Maar helaas is ons geen verdere informatie bekend over de Veerstoep. Misschien dat andere gebruikers van dit forum je hiermee kunnen helpen.
Hans Ooms zei op 19 oktober 2017 om 19:11
Attent van je, Mariët, ik wacht het af.
Ad Klaase Nijmegen zei op 18 juli 2018 om 14:45
Mijn overgrootouders, Peter Johannes Hubertus Clevers en Allegonda Peeters waren de pachters van het veer en het veerhuis. Zij zijn beide geboren in 1857. Zij hadden inderdaad een zoon Jan Mathijs.(1881). Ik ben kleinzoon van hun oudste dochter Theodora Hendrica ( 1886) Er is een foto van mijn overgrootmoeder met enkele van haar kinderen genomen voor het oude veerhuis/logement.
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 19 juli 2018 om 10:52
Leuk om te horen over deze familieconnectie met het veer! Bijzonder ook dat je nog een foto hebt van je overgrootmoeder plus kinderen bij het oude veerhuis. Het zou een leuke aanvulling zijn als we de foto bij jouw reactie mochten plaatsen... Als je dit ook een goed idee vindt, kan je de foto sturen naar info@bhic.nl en dan regelen wij de rest :)
henk clevers zei op 19 juli 2018 om 13:19
Hallo Ad, leuk om te horen, als ik het goed heb is je oma Theodora Hendrica Clevers (1886) gehuwd geweest met een Leonardus Coopmans. Als je belangstelling hebt voor de stamboom van de familie Clevers, laat maar horen. groeten, Henk
A.P.J.Klaase zei op 19 juli 2018 om 18:59
Dag Henk, ik ben inderdaad een kleinzoon van leonardus Coopmans en Theodora Clevers. Ik heb zeker belangstelling voor de stamboom van de familie Clevers. Heel graag! De genoemde geboortedatum van Peter Clevers is 1843 en niet 1857. Ik heb foto,s van mijn overgrootouders en van overgrootmoeder met dochter Nellie, Gerrie en zoon Bernard met vrienden genomen voor het veerhuis. Groet Ad
henk clevers zei op 19 juli 2018 om 19:34
Hallo Ad,
geef maar even aan hoe ik je per mail kan bereiken
Henk
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 20 juli 2018 om 13:26
@Ad en @Henk, als jullie het er beide mee eens zijn, willen wij als BHIC wel jullie e-mailadressen aan elkaar uitwisselen.
A.P.J.Klaase zei op 22 juli 2018 om 15:36
Dag Mariët, heel graag. Zet niet graag mijn email op een openbare site. Dank voor je aanbod, vriendelijke groet Ad.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 24 juli 2018 om 12:02
Ik ga jouw e-mailadres vast doormailen aan Henk. Bedankt Ad.
Marjo arts denissen
Marjo arts denissen zei op 22 februari 2021 om 18:44
Mijn naam is marjo arts en ben de dochter van allegonda clevers en pierre denissen
Mocht de heer Henk clevers meer willen weten dan mag hij met mij contact opnemen
Bovenstaande foto zijn mijn ouders
henk clevers zei op 23 februari 2021 om 13:17
Hallo Marjo,
Leuk je zo te kunnen ontmoeten. Over het veer kan ik je niet meer vertellen dan hierboven al allemaal is opgemerkt. Als jij nog meer informatie hebt over hoor ik het graag. Ik ben al ca. 50 jaar van tijd tot tijd bezig met de stamboom van de familie Clevers. Als je hierover meer wilt weten, hoor ik het wel. Groet, Henk
George de Best zei op 1 maart 2022 om 19:47
Leuk om dit artikel te lezen. Ik ben ook zeer benieuwd hoe de pont functioneerde tijdens de oorlogsjaren. Als ik goed ben geïnformeerd was er in die jaren enkel een verbinding met een roeiboot. Maar wellicht kan Marjo daar méér over vertellen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen