skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Het verdwenen restaurant “De Kloek”

Al jaren parkeer ik mijn auto in de nabijheid van het in 2014 gesloten restaurant “De Kloek” aan de Zoomvlietweg te Wouw. Vandaar wandel ik het bos in. In oktober 2022 zie ik dat Konings sloopwerken uit Roosendaal het perceel onder handen neemt en de gebouwen sloopt. Wie heeft hier deze horecazaak ooit opgestart?

Het perceel (bron: Google Maps)
Het perceel (bron: Google Maps)

De naam

Kloeken is een broed methode waarbij een broedse hoenderachtige (waaronder de kip) op een stenen ei wordt gezet totdat men voldoende kloeken heeft. Dan worden alle kloeken op bevruchte eieren gezet. Na een maand komen de kuikens uit het ei. Vroeger werd vervolgens, vanwege beperkingen m.b.t. het aantal te houden kippen, de broedse kip als “beloning” in koud water gezet om de broedsheid af te leren. Het bekende keelgeluid van de broedse kip (tokkelen) verdween hierdoor ook. Maar waarom deze naam… voor een restaurant dat in het verleden een kindervakantiehuis is geweest? Ik vind een mogelijk antwoord in de bijbel bij Spreuken 31: De kloeke vrouw, wie zal haar vinden?  Op zoek dus.

Internet

De familie van Gent is altijd eigenaar van het restaurant geweest. Ik tref meerdere recensies aan waaronder “Het is in de Kloek goed maar eenvoudig eten” en “aanrader voor een personeelsfeestje”. Ondanks dat ik er nooit heb gegeten krijg ik een beeld bij deze horecazaak. Er is een speeltuin en animatie binnen. Er wordt geschminkt met moederdag en kerst. Met kinderen was je er dus welkom! Er zijn bruiloften en partijen. Voor grotere gezelschappen is voldoende ruimte. En… er is gelegenheid tot dansen! Ik zoek naar foto’s maar tref er slechts één aan, waarvan het niet eens zeker is of dit wel "De Kloek" is. In 1976 gemaakt door de Roosendaler Ben Steffen en opgenomen in het West-Brabants Archief.  Ik herinner mij dat ik in mei 2021 de verkochte inboedel en het glaswerk nog heb zien afvoeren. Wij spraken toen ook nog even met de nieuwe eigenaren. Daarna blijft het stil op het grote, met een hekwerk afgesloten parkeerterrein. 

De advertentie op Funda van Baas makelaars uit Halsteren geeft informatie over de toekomstplannen rond dit ruime perceel (met horecabestemming). Er mag een woning met bijgebouw worden gebouwd. De wijziging van de status van het perceel en daaraan verbonden advieskosten zijn voor de koper. Inmiddels is nagenoeg alles gesloopt. Een muur blijft tot medio 2023 overeind vanwege de hier nog verblijvende vleermuizen. Restaurant “De Kloek” is voor altijd verdwenen.

Restaurant "De Kloek"
Restaurant "De Kloek"


"Tura"
"Tura"

Hoe alles begon

Het 3000 m2 grote perceel was ooit eigendom van de familie Bode. Zij runden destijds een gemengd boerenbedrijf met akkerbouw, varkens, een boomgaard etc. Medio 1960 verkopen zij grond naast hun boerderij aan caféhouder Jan den Ronden uit Borgvliet. Hij bouwt vervolgens aan de Zoomvlietweg 61A het kindervakantiehuis “Tura”, bestaande uit een gebouw met grote eetzaal en een aangrenzende hal met meerdere zespersoonskamers en stapelbedden. In een bijgebouw: de gaarkeuken.

Toos
Toos

Toos en Fons

De rasondernemers Toos Wierickx en Fons van Gent  openen vanaf 1964 twee “Doe het Zelf” zaken in Bergen op Zoom en Hoogerheide. In 1969 verhuist het gezin van Gent naar Sint Maartensdijk (Zeeland) en beginnen daar een camping. Al in het 1e jaar blijkt dat geen succes vanwege hoogwaterproblemen.

In 1970 verhuizen ze weer en trekken naar het bos in het buitengebied van Bergen op Zoom met adres Zurenhoek 5” . Zij huren en exploiteren de jeugdherberg “De Kloof” (dan nog een houten gebouw) tot medio 1977. Dan nemen zij kindervakantiehuis “Tura” over waarmee zij op dat moment op twee, dicht bij elkaar gelegen, verblijfslocaties actief zijn.

Fons
Fons

In september 1978 weigert de gemeente Wouw aan de familie van Gent een vergunning af te geven voor een op te richten “petit restaurant” vanwege “de ligging van “Tura” in landelijk gebied met agrarische bestemming”. In november 1979 blijkt dit probleem opgelost te zijn. De commandant van het korps Rijkspolitie, groep Halsteren feliciteert de familie van Gent per brief met de opening van hun vakantiecentrum annex cafe-bedrijf  “gericht op verenigingen, bedrijven en bruiloften.”  In 1980 heet het bedrijf dan “De Kloek”, voorheen “Tura”.

Groei, bloei en snoeihard werken

Van 1980 tot 2000 werkt de familie (Toos, Fons, dochter, 2 zoons en beide schoondochters) 7 dagen per week. Alle activiteiten, zoals  de zaal (her)inrichten, voor grote gezelschappen koken, warme- en koude buffetten maken, tappen en bedienen en aan het einde van de late avond schoonmaken worden in familiekring uitgevoerd. De sfeer onderling? Ontspannen familiair (ondanks alle drukte) en oplossingsgericht (zoals bij een inzakkende bruidstaart of een buffettafel die het begeeft net voor de gasten arriveren). De zaak loopt als een trein. In 1983 en 1986 wordt uitgebouwd.

Waar komen de gasten vandaan?

Ontelbare West-Brabanders bezoeken “De Kloek”. Maar ook duizenden Rotterdamse scholieren verblijven er doordeweeks tijdens hun schoolkamp. Medewerkers en buitenlandse gasten van de bedrijven General Electric en Philip Morris vergaderen er en/of genieten van een diner t.g.v. een jubileum, afscheid,  behalen van een productiepiek of etentje buiten de deur. Meer dan 200 gasten gelijktijdig binnen is mogelijk.

Kerstfolder van "De Kloek", 2011. Klik voor de hele folder
Kerstfolder van "De Kloek", 2011. Klik voor de hele folder

Alleen eten?

Zeker niet! Er is sprake van beleving in deze horecazaak. Je kunt er steengrillen, aan een Bourgondisch roosterfeest deelnemen, genieten van een Theaterdiner à la Grandmama of van een Brabants buffet (op vrijdag). Er zijn feestavonden (vrijdag en zaterdag) en Barbeque avonden (van Ma t/m Do voor groepen van min. 40 personen).

Hoe weet ik dat?

Alleen een folder of…..? Ik zoek in het archief van Delpher. Niets te vinden. Klandizie trekken deed men toen blijkbaar via mond tot mond reclame. Dat past wat mij betreft ook prima bij een eetgelegenheid die steeds aan vernieuwende ideeën vorm gaf! Later hoor ik dat van 1985 tot 2000 in de lokale krant De Bode wordt geadverteerd. Folders doen de rest.

Sloopwerkzaamheden
Sloopwerkzaamheden

Gesloten. Waarom?

Een van de zonen van de familie Bode (de buren en voormalige eigenaren van het perceel grond) vertelt mij meer over het gesloten restaurant. De kinderen van Gent hebben hun ouders opgevolgd en nog enkele jaren “De Kloek” gerund. Door het vroegtijdig overlijden van Toos (57) was een kloeke vrouw, organisator en voortreffelijke kokkin voor grote gezelschappen weggevallen. Ook Fons krijgt gezondheidsklachten. Vanaf 2006 loopt de omzet terug. In 2014 stopt de familie de horeca-activiteiten definitief. Ruim 6 jaar wacht het gesloten pand vervolgens op een nieuwe bestemming. Die komt er niet meer .

Terugblik

De kinderen van Gent en hun partners kijken met voldoening terug op de vele mooie momenten die hun (schoon)ouders en zij zelf met hun klanten hebben beleefd. Sfeervolle kleurenfoto’s onderbouwen dit beeld. 

De zaal in kerstsfeer

De feestzaal

Bronnen

Jan van Gent en echtgenote Marleen hebben mij geholpen met detailinformatie en meerdere foto’s. Daarvoor mijn dank! Ook de heer Bode ben ik dank verschuldigd. Hij bracht mij in contact met Jan van Gent.

Reacties (4)

Willem Kruf zei op 20 november 2022 om 15:24
Toos Wierickx is een Borgvlietse. uit de Rembrandtstraat
Haar broers speelden voetbal bij de nu honderd jarige R.K.v.v. Nieuw Borgvliet en een broer is mijn buurman. Ik heb hem al getipt over dit verhaal.
Leon wierckx zei op 20 november 2022 om 22:15
Het ís voor mij als broer van Toos een
terugblik op hele mooie familie feesten.
Die we daar gevierd hebben en altijd gezellig.
Hans Jordans zei op 21 november 2022 om 08:38
wat een geweldige samenvatting van die heerlijke plek vlakbij Zoomland. Dus het was inderdaad lekker eten en wandelen op praktisch 1 plek. Nog los van de feestavonden die er gehouden werden. Ik heb er zelf ooit een feestje gehouden bij een bepaald jubileum. Helemaal af was het georganiseerd.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.