skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Hij wilde geen vader worden

Govardus Fasen, zeg maar Goof, uit Leur zou met zijn 26 jaar een goede toekomstige echtgenoot geweest zijn, maar dat wilde hij niet. Zelfs niet, of juist niet, toen hij hoorde dat hij een kind had verwekt bij zijn meisje Jaantje Smits, die als 26-jarige dienstmeid bij zijn ouders werkte en daar ook inwonend was.

Zelf had Jaan gezegd dat ze in mei 1898 zou gaan trouwen, maar ze wilde niet verklappen wie de gelukkige partner zou zijn. Govert. Hij zal over een klein geweten hebben beschikt. Als slager wist hij hoe een koe, schaap of varken gedood moest worden, dus met een geschikt stuk gereedschap zou het hem wel lukken. Uiteraard diende Goof er voor te zorgen dat hij uit de handen van justitie bleef. En daarin slaagde hij aanvankelijk.

Haar dode lichaam werd op 11 januari in het drassige gras van de Oostpolder bij het gehucht Attelaken gevonden. Met een mes was haar keel deels doorgesneden en ook de rest van haar gezicht was lelijk toegetakeld. Het lag voor de hand dat het misdrijf met een gróót mes was gepleegd, dus dat moest wel van een slager afkomstig zijn. Er waren veel voetsporen, en enkele bleken achteraf bruikbaar. Fasen was daardoor één van de verdachten, maar hij ontkende bij hoog en laag.

Situatieschets van de plaats delict uit het strafdossier.

Een kind had een dag eerder in de buurt van de moordlocatie om kwart voor vijf een langgerekte gil gehoord. Govert zou toen met pijn in de buik op bed gelegen hebben en later met diarree op het privaat hebben gezeten. Zijn zondagse broek was besmeurd geraakt, zodat hij die had moeten wassen. Onderzoek wees uit dat Goofs kledingstuk geen poep-, maar wel bloedsporen vertoonde.

Volgens hem was dat afkomstig van een varken, maar dat betwijfelde het laboratorium. In die tijd stond dit soort onderzoek nog in de kinderschoenen. Maar het was onwaarschijnlijk dat hij met zo’n broek aan had geslacht. Een stevige voetafdruk bleek overeen te komen met het profiel van zijn schoen. Ook die waren schoon gepoetst, hoogstwaarschijnlijk om de bloedresten ervan af te halen.

Goof bleek in zijn puberjaren nogal wat conflicten met zijn vader te hebben gehad, redenen waarom hij vrijwillig dienst nam bij de huzaren. Daar kenschetste de leiding hem als slecht soldaat: brutaal en drankzuchtig. Hij moest vier maanden vervroegd de dienst verlaten. Ook de veldwachter van Leur had meermalen bij slaande ruzies tussen vader en zoon moeten interveniëren.

Brief van Govert Fasen aan zijn familie, geschreven vanuit het Huis van Bewaring te Breda op 29 juni 1898.

Op 24 november oordeelde de Bredase rechtbank Fasen schuldig aan moord en sprak het levenslang over hem uit. Het gerechtshof in de hoger beroepszaak verminderde de straf naar twintig jaar, die hij moest uitzitten in de gevangenis te Leeuwarden. Hoe het verder met hem is gegaan is onduidelijk.

Volgens dit bericht in Het Nieuws van de Dag van 6 juni 1900 zou hij overleden zijn, maar andere berichten spreken over een emigratie naar Australië.

Bron: BHIC, Gerechtshof in 's-Hertogenbosch, 1838-1930. Toeg.nr. 22, inv.nr. 260, procesdossier G. Fasen (moord), rolnr. 4385, 1898-1899.

Geraldine Hoevenaars stuurde ons zijn bidprentje (met dank, Geraldine!)

 

Reacties (10)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 september 2019 om 18:45
Wat een bloederig relaas, Klaas. Fascinerend om de handgeschreven brieven te zien, wetende wat Govert op zijn geweten heeft.

Dank voor het verhaal!
Norah zei op 4 september 2019 om 20:22
Hoe het hem verder gegaan is, is uitvoerig te lezen bij dit forum aug/sept. 2017.
Hij is tenslotte in Sint Truiden(B.) overleden.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 september 2019 om 09:00
Helemaal gelijk, Norah. Voor iedereen die wil weten hoe Govert in de krant dood wordt verklaard, maar later op de boot naar Australië zit... Ik zet voor het gemak het linkje erbij: http://www.bhic.nl/onderzoeken/forum/brabander-in-australie-1915-1917
(dit onderwerp op ons forum is even tijdelijk offline gehaald op verzoek van de vraagsteller. Dit in verband met het uitkomen van zijn boek over dit onderwerp. De schrijver/vraagsteller heeft hierom verzocht omdat er anders naar zijn mening te veel van de inhoud van het boek door hemzelf al online was gezet. Zodra het boek gepresenteerd is gaat dit onderwerp weer online).
Cor Kerstens
Cor Kerstens zei op 23 september 2019 om 02:06
Een bebloede sigaar, die in de omgeving van het lijk van Jaantje Smits gevonden was, deed hem de das om. Naar men kon nagaan was het een van de sigaren die Govert Fasen op de dag van de moord gekocht had.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 23 september 2019 om 08:42
O kijk eens aan, Cor, wat interessant! Waar heb je die informatie gevonden?
Cor Kerstens
Cor Kerstens zei op 23 september 2019 om 09:44
Marilou Nillesen@ De rechtbankverslagen stonden in diverse regionale kranten. O.a. in de Middelburgsche Courant van 15 november 1898 op pagina 1. (Zie Krantenbank Zeeland).
Legs Boelenl zei op 5 oktober 2019 om 20:33
moord en zelfmoord na (ongewenste) zwangerschap was zeker en vast de oorzaak en inspiratie vr de talloze "murderbalds" die in de hele wereld gezongen werden............ik kom er graag een zingen bij de presentatie......is het boek door Klaas geschreven?
Helena zei op 5 oktober 2019 om 22:59
Bij het lezen van de bijdrage van Legs dacht ik aan het lied (ballade?) van de moord in Loon op Zand...en dat van de moord in Raamsdonk.. of van de bruiloft waarin een ome Toon in voorkwam (vaag staat me zoiets bij dat op die bruiloft geruzied en uiteindelijk een moord gepleegd werd ...in dat liedje tenminste ..enz.). Moordliederen om geld of verbroken verkeringen of na ruzies op een kermis of op feestje...en soms losjes gebaseerd op wat er toch wel eens gebeurde. Helaas...

Jammer dat het eerdere onderwerp hierover (tijdelijk) offline is gezet. Hebben mede-speurders in dit open forum ook een bijdrage aan geleverd en had het nu nog wel eens willen nalezen. Mogen we dat eerder topic gauw genoeg terug verwachten of ligt de geplande presentatie nog ver in het verschiet..?
Frank zei op 11 oktober 2019 om 08:30
Beste Helena,
Ik ben vanaf 2015 met deze zaak bezig. Vele malen in de archieven gedoken om zoveel mogelijk informatie te vergaren. Mijn onderzoek bevat intussen veel materiaal. Van met name het verdere levensloop van de dader was nog niets bekend. Bij het vragen van hulp aan andere blijkt helaas dat je soms slapende honden wakker maakt die jouw informatie of bestanden gewoon klakkeloos kopiëren. Maar goed, mijn onderzoek resulteert volgend jaar in een uitbrengen van een boekje. Mocht je nog vragen hebben over dit kan je me altijd mailen. Mijn mailadres is verkrijgbaar via info@bhic.nl

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.