skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Hoe het allemaal begon

Erna Hodenius bestudeerde de Memorieboeken van het klooster van de Penitenten van de Eenheid in Reek. Sinds 1949 heette dat klooster Nazareth. Dit verhaal vertelt hoe de zusters zich in het klooster vestigden.

Graf van Anton Verkuijlen in Huisseling, waar hij later pastoor werd (foto: BHIC / Henk Buijks, 2007. Detail)
Graf van Anton Verkuijlen in Huisseling, waar hij later pastoor werd (foto: BHIC / Henk Buijks, 2007. Detail)

De eerwaarde heer Antonius Verkuijlen pastoor te Haren (geboren te Uden) was door den Bisschop benoemd tot buitengewone biechtvader van ons klooster en de eerwaarde heer Hermanus van de Sandt, pastoor te Reek (geboren te Deursen) tot gewone biechtvader, zoals blijkt uit een brief voor de oprichting van het huis, nog in het archief aanwezig en welke wij hier nog even opnemen, gericht aan den pastoor van Haren.

Bisschop Zwijsen (Foto: I. Stollenwerk. Bron: BHIC, Collectie Van de Mortel-De la Court nr. 305-2221-02)
Bisschop Zwijsen (Foto: I. Stollenwerk. Bron: BHIC, Collectie
Van de Mortel-De la Court nr. 305-2221-02)

Bisdom ’s Bosch
Huize Gerra onder Haaren, 19 augustus 1858

Weleerwaarde heer pastoor,

In  antwoord op uw brief van 17 l.l. dient dat de zusters naar Reek kunnen vertrekken, het getal en welke door u eerwaarde, met overleg der overste te bepalen. De overste kan tijdelijk meegaan. De zusters moeten zo stil mogelijk zonder ergens onderweg aan te gaan en als onverwachts te Reek aankomen. De kapel mag niet gebenediceerd worden. De pastoor of u eerwaarde kan het klooster in stilte benediconeeren nova domus inzegenen. In de kapel mag mis gelezen worden en het H. Sacrament rusten, de inwoners van het huis kunnen er mede volstaan met daarin mis te komen en de paaschcommunie te ontvangen. Over den kruisweg later. Er mag bij gelegenheid der aankomst geen feest of maaltijd aangelegd worden. U eerwaarde verzoek zal ik nimmer inwilligen, u eerwaarde blijft biechtvader der zusters ( Haren) en de eerwaarde heer pastoor van Reek benoem ik tot gewone biechtvader der zusters te Reek, en u als buitengewoon biechtvader van het huis te Reek.

De aartsbisschop J. Zwijsen

Op den 24e augustus 1858 wierde er 5 zusters door de regeerder bestemd, deze waren:

Zr. Maria Aloysia van Osch, geboren te Uden
Zr. Maria Theresia Vissers, geboren te Tilburg
Zr. Maria Gertrudis Koenen, geboren te Geertruidenberg
Zr. Maria Elisabeth Boeijen, geboren te Berchem
Zr. Maria Benedicta Burgers, geboren te Leur

Die hun dan ook geheel aan de gehoorzaamheid van hunne overigheid hebben overgegeven, omdat zij hierin zagen, dat het den wil van God was, waaraan zij hun allen gaarne onderwierpen.

Op de 26e augustus 1858 zijn zij ’s morgens om 8 uur vergezeld van de eerwaarde moeder Henrica van Lankveld naar het nieuw klooster in den Reek vertrokken en werden door de zeereerwaarde heer pastoor H. v.d. Sandt met alle liefde en vriendschap ontvangen, en heeft hun als een oprechte vader in alles geholpen, want de zusters waren alles vreemd, en hadden nog niets in voorzorg. Maar zijn eerwaarde heeft alles door zijn nichtjes dadelijk laten brengen.

Klooster Sint Elisabeth. Het witte gedeelte is het oorspronkelijke huis dat de zusters in 1857 aankopen: Den Oudhof. Rechts de zijvleugel met kapel uit 1900 (BHIC, Beeldcollectie Ton Cruijsen nr. 1903-000263, uitsnede)
Klooster Sint Elisabeth. Het witte gedeelte is het oorspronkelijke huis dat de zusters in 1857 aankopen: Den Oudhof. Rechts de zijvleugel met kapel uit 1900 (BHIC, Beeldcollectie Ton Cruijsen nr. 1903-000263a, uitsnede)

Op 1 september 1858 werd als rector aangesteld eerwaarde heer Gerardus v.d. Weijer. Maar omdat er in het klooster geen geschikt verblijf voor een rector was, ging hij in het kosthuis bij Demaré.

De Aartsbisschop schreef het volgende briefje:

Weleerwaarde heer pastoor,

Het huis te Reek moet afhankelijk blijven van dat te Haren; hier te Haren worden alleen novicen aangenomen en geprofest. Tevens bepaal ik dat de zusters te Reek niemand ’s nachts zullen logeren dan de geestelijken die daar verblijven om retraite te geven, dat de rector die daar voortdurend de H. mis leest in het klooster niet zal dejeuneren, maar dit in zijn logement kan nemen.

De aartsbisschop, J. Zwijsen

Wil je meer verhalen van Erna Hodenius over de Penitenten in Reek lezen?

Klik hier voor meer verhalen

Reacties (1)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 maart 2023 om 17:44
Fascinerend om met je verhaal zo in de 19de eeuw te duiken, Erna! Die citaten van mgr. Zwijsen maken je verhaal - letterlijk - erg sprekend ;)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen