skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Honkbalknuppels en een muntstuk

Zoals ik eerder schreef was de open zolder van het ouderlijk huis in Uden zes jaar lang een komen en gaan van soldaten. In 1939 door de Mobilisatie, 1944 voor Bevrijders de Britten en in 1945 de Amerikanen. Zelfs Spaans bezoek van de Goedheiligman, St. Nicolaas, ontbrak er destijds niet.

Foto: Rini de Groot
Foto: Rini de Groot

Amerikaanse bevrijders van de Tweede oorlog plachten hun favorieten sport, honkbal, ook in oorlogsgebied uit te oefenen. Maar toch lieten zij twee knuppels in Uden achter.

Foto: Rini de Groot
Foto: Rini de Groot

De houten honkbalknuppel, ook vleermuis genoemd, is de langste in de sport met een lengte van 83,3 cm (33 inch.) Aan de bovenzijde van de stok zit een verbreding, die voorkomt dat de bat bij het slaan uit de handen van de slagman glijdt. Aan de andere kant heeft de knuppel een geleidelijke verbreding, barrel genoemd, bedoeld om de bal te raken.

De afgebeelde knuppel heeft aan de bovenzijde een doorsnee van 40 de onderzijde de barrel 50 mm en weegt 650 gr. De A & B eikenhouten stokken zijn voorzien van ingebrande teksten, de ene is niet zuiver recht, de andere (tijdens het spel?) gescheurd. Vermoedelijk is de knuppelstand bij gebruik belangrijk d.w.z. het fabrieksmerk naar je toe gericht of een halve slag gedraaid? (Om scheuren tijdens het slaan te voorkomen.)

Foto: Rini de Groot
Foto: Rini de Groot

De producent van de knuppels, Hillerich en Bradsby (Louisville, KY), begon in 1916 met golfclubs. Het basismateriaal voor het honkbalspel een bal, een handschoen en knuppel en speciale schoenen, spikes en tijdens de wedstrijd een slaghelm verplicht.

Zijn Soft Ball ‘knuppels’ persoonlijk? En zagen zij deze, als brandhout, op doorreis er vanaf? In twee afbeeldingen de gehele leesbare fabrieksstempel.

One Penny, 1914 (foto: Rini de Groot)
One Penny, 1914 (foto: Rini de Groot)

Verder vond ik in het ouderlijk huis een munt uit 1914 geslagen tijdens hun vorige Wereldoorlog, met een lage waarde van One Penny, toch 30.5 mm. grootte doorsnee, 1.5 mm. dik en zwaar 10 gr.

Was de honkbalknuppel voor de soldaat een extra verdedigingswapen? Als bagage voor de huidige autobezitter, zonder verklaarbare geldige reden, is hij zelfs strafbaar.

Na vertrek lieten Britse soldaten een kleurige schets van een Britse Lady naast de houtkachel op het schoorsteenkanaal achter, de Amerikanen hun honkbalknuppels.

Lees ook

De mobilisatie in Uden

Blootgelegde Lady uit 1944

Bevrijders schrijven in poesiealbum

Reacties (3)

Rini de Groot. zei op 9 maart 2022 om 22:35
Heb geen interesse in politiek en sport, doch dit was m,n eerste verhaal over gezond bewegen. Heb hiermee weer heel wat kennis opgestoken.
Henk Riepe zei op 19 maart 2022 om 15:26
Hallo, ik las dat ten tijde van de 2de Wereldoorlog men het belangrijk vond dat de soldaten een vorm van ontspanning konden bezigen . Waarbij het kameraadschap, een fit lichaam, en competitieve geest een belangrijke rol speelde . En er zodoende verschillende sportartikelen werden aan geboden, waarbij het soft of baseball (honkbal) toch wel het meest werd beoefend onder de Amerikanen. En zolang het geen oorlogstuig betreft lieten en laten de Amerikanen vaak veel spullen achter. Er zijn veel van deze “bats”
( vleermuis is een directe vertaling), geproduceerd waarbij de softball bats een kleinere diameter hadden dan de baseball bats. En waarbij de baseball bats vaak een omwikkeld handvat hadden.
Rini de Groot. zei op 19 maart 2022 om 21:04
Henk, bedankt voor de aanvulling. Zo zag ik vandaag een iets kleinere (± 0,5 meter) echt uitziende knuppel, doch met een ander doel, nl. als pepermolen.
En werd hoorde over de enorme krachten waarbij geslagen wordt en neem aan dat zo,n vleermuis dan ook eens sneuvelde. De tweede in het verhaal genoemd was daar misschien ook het ‘slachtoffer ’van.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.