skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Huis Hageroos in Heeswijk

Zie hier het huis Hageroos. Gebouwd in 1948/1949 en bewoond vanaf de zomer van 1949. Deze villa komt niet zo maar aan zijn naam. We komen bij Joost van den Vondel uit om de herkomst te verklaren.

De opdrachtgevers waren de heer en mevrouw Van der Voort-van der Velden, in die tijd actief als lid van het bestuur van de openluchtvereniging De Kersouwe.

De naam Hageroos komt uit De Leeuwendalers; een toneelstuk van Joost van den Vondel (1587/1679). Vondel schreef dit toneelstuk ter gelegenheid van de viering van de vrede van Münster in 1648

Het vertelt het verhaal van de vrede tussen de Verenigde Nederlanden en Spanje waarbij het Noorden allegorisch wordt voorgesteld als Adelaert en het Zuiden als Hageroos.

Hageroos is als vondelinge aangetroffen in de Hage, met een bloedroos op de arm. Hageroos en Adelaert worden verliefd op elkaar en vormen uiteindelijk een paar.

Het woonhuis Hageroos werd destijds omgeven door een haag van rozen.

Reacties (5)

Bart van Schijndel zei op 1 oktober 2011 om 16:43
In de tekst staat:
Meneer en mevrouw Van der Voort-van der Velden waren in die tijd actief als lid van het bestuur van de openluchtvereniging De Kersouwe."
Ik zou graag willen weten op welke gegevens deze uitspraak is gebaseerd. In de twee boeken over de geschiedenis van De Kersouwe komen deze naam niet voor bij de bestuursleden.
Ik ben zeer benieuwd.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 3 oktober 2011 om 20:05
Bedankt voor je vraag Bart. Ik vraag het na bij de schrijver van het verhaaltje. Wordt vervolgd.
Joost van der Voort zei op 6 oktober 2011 om 17:40
Beste Bart van Schijndel,
Deze uitspraak is gebaseerd zoals u schrijft,op meerdere bronnen in het familie archief,mogelijk dat de twee boeken niet alles vertellen. Er zijn diverse foto,s terug te vinden op deze site ,en meerdere kinderen hebben deelgenomen vanaf het begin aan uitvoeringen evenals ondergetekende.
Graag ook mogelijk een reactie t.a.v. Hageroos want ook deze naam heeft zijn oorsprong hier. Ik mag u tevens vermelden dat zijn ook financieél hebben bijgedragen in de begin periode.
Bart van Schijndel zei op 7 oktober 2011 om 12:14
Beste Joost,
De familie van de Voort was een bekende naam bij de Kersouwe. Ik twijfel geen moment aan het feit dat ouders en kinderen hebben gespeeld of anderszins hebben bijgedragen in de beginjaren van de Kersouwe. Maar er was volgens mij geen sprake van bestuurslidmaatschap. Voor die genoemde twee boeken heeft Dr. Alphons van den Hurk o.praem het onderzoek gedaan naar de beginjaren van de Kersouwe, o.a. alle notulen van bestuursvergaderingen doorgenomen. Er zat volgens hem geen van de Voort in het bestuur. Bovendien maakte van de Hurk vanaf 1955 zelf deel uit van het bestuur. Hij zou het zeker hebben geweten en ook vermeld. Helaas kunnen we het hem niet meer vragen.
Zie verder ook: "De Kersouwe, een natuurtheater in woord en beeld, 1946-2005." door Bart van Schijndel, bladzijde 212-214, waarin alle 66 bestuursleden uit de eerste 60 jaar staan opgesomd.
Ik ben nog steeds zeer benieuwd naar de vraag of van den Hurk en ikzelf bij het samenstellen van het boek iets over het hoofd hebben gezien.
Joost van der Voort zei op 7 oktober 2011 om 17:38
Beste Bart,
Zoals u weet zijn er twee soort bestuursleden,dagelijks en algemeen bestuur. Daar zou u mogelijk eens kunnen kijken.Mogelijk zijn er ook verschillende groepen geweest die zich hebben bezig gehouden met de inhoud en uitwerking van de programma's.
De familie van der Voort heeft altijd een sterke band gehad met de Abdij van Berne.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen