skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Huishoudschool

Er wordt hard gewerkt hier op de Huishoudschool in Grave! Wie heeft er op deze school gezeten en welke handige lessen heb je hier geleerd?

De handen uit de mouwen op de Huishoudschool in Grave!

Deze ijverige jonge vrouwen leren hier de fijne kneepjes van het huishouden. Fotograaf jean Smeets kreeg hier heel even de aandacht van de dames, maar ondertussen bleven ze druk spatelen in hun kommen. Wellicht leerden zij op dat moment juist het bakken van een heerlijke taart, wie zal het zeggen?

We zijn heel benieuwd naar de verhalen achter deze foto. Wie heeft zelf op de Huishoudschool gezeten en kan ons meer vertellen over de docentes, de leerlingen, de locatie en het lesmateriaal? Is het je later nog van pas gekomen in je werk of eigen huishouden? Deel je herinneringen met ons!

Onlangs kregen we een prachtige brief van Ria Lemmens-Verhaaren waarin ze een heleboel namen van klasgenootjes op de huishoudschool wist te noemen. Van het eerste jaar dat zij naar Regina Pacis ging (1953-1954) heeft zij twee mooie foto's bewaard. De lessen kregen de meisjes toen van zuster Woutena en Zuster Elisabeth. Hieronder zie je de foto's met aantekeningen van Ria:

Brief van Ria Lemmens-Verhaaren over haar tijd op de huishoudschool in Grave (1953-1954)

Bedankt voor deze mooie aanvulling, Ria!

 

Reacties (5)

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 15 juni 2016 om 14:07
Vandaag ontvingen wij een telefoontje van mevrouw Lemmens. Zij heeft in 1952 en 1953 op de huishoudschool in Grave gezeten. In klas 7 en 8 kreeg zij voornamelijk kook- en naailes van de Zusters van de Liefde. Later werd de school verplaatst naar een ander gebouw, samen met de mulo en de lagere klassen.

In 2009 is er nog een reünie geweest van de huishoudschool. Op dat moment was al een gedeelte van de meisjes die we hierboven zien overleden. Mevrouw Lemmens kent nu nog in ieder geval twee of drie vrouwen uit haar vroegere klas. Ze kijkt terug op een fijne tijd, waarin ze veel geleerd heeft.

Herken jij jezelf misschien op de foto als één van de klasgenoten van mevrouw Lemmens? Wat zijn jouw herinneringen aan de huishoudschool? Laat het ons weten!
Monique zei op 17 juni 2016 om 20:01
Mijn moeder is nu hier en dit is wat zij nog weet: er mochten geen truien of vesten gedragen worden tijdens de kooklessen, je moest met blote armen. Je moest je haren bedekken, met een sjaaltje wat je achter op je hoofd moest knopen. Mijn moeder zat begin jaren zestig op huishoudschool Regina Pacis, en een onderwijzeres was juffrouw Kersten uit Langenboom, verder was er juffrouw de Kock, Mevr Rutten de directrice, juffrouw Poos uit Gassel en meneer Arts uit Grave gaf Engels. Zuster Generosa gaf kookles zij is later naar Budel gegaan.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 21 juni 2016 om 13:58
Wat fijn dat jouw moeder deze informatie met ons wil delen, Monique! Goed dat we nu ook de naam van de school weten, evenals enkele onderwijzeressen. De blote armen en sjaaltjes zijn inderdaad op de foto te zien, hoewel één leerling zich duidelijk niet houdt aan de kledingvoorschriften (het derde meisje van links draagt geen sjaaltje).

Nogmaals bedankt voor het delen van de herinneringen. Misschien zijn er meer klasgenoten die zich in dit verhaal herkennen en die ook in de jaren zestig op Regina Pacis hebben gezeten...
Tim van Hees zei op 4 juli 2016 om 21:55
The lady that is the fifth from the left side of the photo, is my tante Anna Werten, who was the teacher of this class. My mother (Ger Werten) is the second person from the right side of the photo and she remembers this class when she was quite young (in the 1940's I think.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 5 juli 2016 om 10:24
Thank you for your information, Tim! It is good to know that this picture was most likely taken in the 1940's. It must be very special to see your aunt and your mother at this photo. If your mother has any more memories of this school, do not hesitate to share them here!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen