skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg

Huize Sint-Petrus in Heesch

Paul Huismans
Paul Huismans Bhic
vertelde op 25 oktober 2012
bijgewerkt op 23 oktober 2020
Generaties Heeschenaren zullen hen gekend hebben: de Broeders van De la Salle die lesgaven in de Sint-Petrusschool. We zijn benieuwd naar hun herinneringen.

Hun eerste klooster in Heesch lag vlak bij de school aan de Rijksweg. Het werd 29 augustus 1930 geopend, toen de broeders de Sint-Petrusschool overnamen.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant
Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

De broeders verhuisden in februari 1952 naar de De la Sallestraat 4. Architect van het nieuwe broederhuis was J. de Reus uit Oss.

Toen de communiteit in 1972 werd opgeheven is het pand aan de gemeente verkocht. De broeders verhuisden naar andere woningen in Heesch. De gemeente heeft pand het als gemeentehuis in gebruik gehad, totdat in 1991 het  nieuwe gemeentehuis aan De Misse voltooid werd.

Het broederhuis is gebouwd in traditionalistische stijl, afgeleid van de Bossche School. Het gebouw bestaat uit twee haaks op elkaar staande delen van twee bouwlagen. Het linkerdeel eindigt in een toren, waarnaast nog een aanbouw staat. In deze vleugel bevond zich de ingang.

Bronnen

Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010
BHIC, toegang 7825 Gemeentebestuur Heesch 1930-1993, inv. nrs. 1251 en 1252
G.H.J. Ulijn, Heesch in oude ansichten, Zaltbommel 1972

De tekst is op 13 december 2018 aangepast naar aanleiding van een reactie van Bert Wijnen bij het overzicht van kloosters in Heesch. Redactie

Reacties (21)

Rudy van Toor zei op 7 juni 2022 om 19:37
Geachte, in 1967 als baby ben in van uit Leger des Heil te Heerde gebracht naar een klooster ( weeshuis) in Heesch. Weet u wel klooster dat kan zijn? Groeten Rudy.
Norah zei op 7 juni 2022 om 20:19
Dag Rudy,

Dit zou het Huis van de H. Ludovicus geweest kunnen zijn, bewoond door de Franciscanessen van Veghel.
Ik ben hier niet helemaal zeker van. Je hebt toevallig geen adres?
Mvg.
R.J.F Van Toor zei op 9 juni 2022 om 13:14
Hoi, ik weet alleen dat ik als weeskind naar Heesch ben gebracht na mijn geboorte dag 3 juli 1967.
helaas heb ik geen verdere info, mijn adoptie moeder heeft hier helaas nooit wat over verteld, maar liet ooit vallen de woorden Heesch en nonnenklooster.

Mijn naam in basis is Johannes François en ik ben benieuwd wie mij de namen heeft gegeven,, het klooster of mn biologische moeder.

gr Rudy ( roepnaam)
Norah zei op 9 juni 2022 om 13:31
Hallo Rudy,

Je kunt ook altijd een copy van je geboorteakte bij de gemeente aanvragen waar je aangegeven bent. Heerde? Toevallig heb ik dit kortgeleden ook voor een familielid gedaan, het kost dacht ik iets van 14 euro. Mogelijk word je dan weer wat wijzer.

Dan dat Heesch, er was in Oss vroeger ook een weeshuis/klooster, dit ligt vlakbij Heesch.
Misschien kent iemand van het forum dit, of anders iemand van het BHIC?
Mvg.
R.J.F Van Toor zei op 10 juni 2022 om 13:07
Hoi Norah, dank je wel voor jet bericht,.
Mijn geboorte akte heb 25 jaar geleden eens opgevraagd, daar staat naam van m'n moeder op maar niet van mijn vader, de namen Johannes François staan er ook op zo ver ik mijn kan herinneren, wellicht dat dit later pas is toegevoegd. Of mijn moeder deze namen heeft gegeven is niet te achterhalen, zij spreekt zich niet uit over vroeger.

wellicht is er nog een registratie van baby's uit die tijd (?)
Norah zei op 10 juni 2022 om 17:21
Dag Rudy,

Ik probeer mee te denken. Allereerst wanneer je in een R.K. klooster bent ondergebracht na je geboorte, dan moet je ook gedoopt zijn. In die doopakte staan dan hoogst waarschijnlijk de voornamen > Johannes Franciscus(Latijnse vorm).
Alleen het vervelende van dit alles is, bij een natuurlijk kind staat zelden de naam van de vader vermeld.

Dan dat klooster, ik ben er nog steeds niet 100% van overtuigd dat het om de zusters Franciscanessen van Veghel gaat... Ik lees namelijk niet dat er ook een weeshuis aan verbonden was. Hoop dat iemand hier mee leest en dit kent?
Gaat het wel om die orde, dan kun je je in verbinding stellen met de Zusters Franciscanessen SFIC, Deken van Miertstraat 8 5461 JN Veghel. tel. 0413-316216.

Je voornamen >>> je kunt vernoemd zijn naar de natuurlijke vader, of naar je grootvader van moeders kant misschien? Kwam ook wel voor.
In elk geval ooit is de geboorteakte opgesteld, aangifte door de vroedvrouw?, en je oorspronkelijke voornamen daar kon men naderhand niet meer aan tornen. Ik denk toch wel dat je eigen moeder ze heeft doorgegeven.
Mvg.
R.J.F Van Toor zei op 12 juni 2022 om 12:51
beste Norah, dank je wel dat je meedenkt, wellicht ben ik gedoopte in het klooster, ik ben geadopteerd door een protestant gezin en gedoopte in de hervormde kerk te Ede. Het weeshuis was in of rond Heesch en daar woonde nonnen.

Mijn biologische moeder heeft mij sowieso niet vernoemd naar een familie lid en of biologische vader. Over mijn biologische vader valt helaas niet te achterhalen, wel toont een test aan dat ik Engels - Amerikaans DNA heb. De vraag is eigenlijk waar komen de namen J.F vandaan, voor nu nog steeds een raadsel;-)

Ik ga eens bellen met Zusters Franciscanessen.

groeten Rudy.
Norah zei op 12 juni 2022 om 20:03
Hallo Rudy,

Het is niet zó eenvoudig. Je hebt het nu ook over de omgeving van Heesch. En dan denk ik aan -Het H. Hartklooster- in Oss, dat ook een weeshuis beheerde. Als je googelt vind je nog van alles hiervan terug.
Alleen de zusters die daar woonden zijn al in augustus 1961 vertrokken. Dit waren de Zusters van de Choorstraat.
Paul Huismans die ook dit artikel heeft geschreven, weet hier mogelijk meer van...?
Mvg.
Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 13 juni 2022 om 08:50
Dag Rudy en Norah,
Helaas weet ik ook niet meer. Een kinderopvang of weeshuis-klooster in Heesch is mij niet bekend. De Franciscanessen van Veghel (Huis van de H. Ludovicus) hielden zich in Heesch volgens mij met onderwijs aan meisjes en met bejaardenzorg bezig. Het andere vrouwenklooster in Heesch was van de Benedictinessen van het H. Sacrament en heette Fons Vitae. Maar deze congregatie hield zich voor zover ik weet niet met kinderzorg bezig. En internaten waren er ook niet in Heesch...
Iets anders is de geboorteakte. Het gaat er hierboven over wie de aangifte heeft gedaan. Als je geen uittreksel hebt gezien, maar de akte zelf, dan weet je dat ook. Daarin staat de aangever namelijk genoemd.
Misschien kun je, als direct belanghebbende, ook je persoonskaart inzien. Die zal in je woongemeente te vinden zijn, tenzij misschien, als je na 1993 nog naar een andere gemeente bent verhuisd, dat weet ik niet zeker. Op zo'n persoonskaart zouden alle adressen waar je gewoond hebt vermeld moeten zijn, dus als je officieel bent ingeschreven in de toenmalige gemeente Heesch zou dat kunnen aanduiden bij welke congregatie je toen hebt gewoond.
Succes met je onderzoek.
R.J.F Van Toor zei op 14 juni 2022 om 10:35
beste Paul en Norah, wat fijn dat jullie mee denken, ik inmiddels gebeld met Heesch en kan morgen terug bellen met een mevrouw die ook het één en andere weet van de geschiedenis.

Helaas begreep ik dat er veel archief is weggedaan ;-(

Wellicht nog een goed idee om toch nog even mijn geboorte akte op te vragen.

mvg Rudy
Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 14 juni 2022 om 11:00
Succes Rudy!
Norah zei op 14 juni 2022 om 11:23
Ook van mij, Rudy!
Mvg.
R.J.F Van Toor zei op 17 juni 2022 om 10:00
beste Paul en Norah,

Gisteren gebeld met mevr. van Grinsven, zei vertelde dat Benedictinessen slotklooster Heesch vroeger een weeshuis was, is dit bekend bij jullie?
Norah zei op 17 juni 2022 om 11:56
Hallo Rudy,

Nee dat is niet bekend bij mij, je verwacht dit ook niet bij slotzusters. Maar goed, ik kom ook niet uit die omgeving. Misschien weet Paul dit?
Mvg.
Norah zei op 18 juni 2022 om 12:34
Dit waren dan de Benedictinessen van het H. Sacrament. In 2006 is men naar Nuland vertrokken, tegenwoordig is het een verzorgingsoord.
Het adres zou zijn Duyn en Daelseweg 15 5391 EC Nuland
Het is een lastig geval, ik vraag me af of deze orde nog bestaat.
Mvg.
R.J.F Van Toor zei op 18 juni 2022 om 15:35
Dank je wel, mevr. van Grunsven sprak ook over Benedictinessen, ik ga er eens achter aan bellen;-)
Norah zei op 18 juni 2022 om 16:56
De aanhouder wint;)
Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 20 juni 2022 om 08:06
Mij is ook niet bekend van dergelijke 'wereldse' activiteiten van de Benedictinessen. Het past ook niet bij het contemplatieve karakter van de orde. Ze hebben een eigen website. Daar wordt gemeld dat er in Nederland nog kloostergemeenschappen van de Benedictinessen van het Heilig Sacrament zijn in Tegelen, Valkenburg, Arnhem, Nuland, Someren en Teteringen. Helemaal actueel is die informatie niet. Van Someren is echter bekend dat de laatste Benedictines daar in 2019 is overleden en in 2020 de laatste in Arnhem. Dit wordt gemeld op onze pagina over de orde.
Norah zei op 20 juni 2022 om 15:57
Zoals ik ook al eerder schreef, ik heb ook zo mijn twijfels. Allereerst al van het Leger des Heils(evangelisch genootschap) vanuit Gelderland naar Brabant, een baby in een katholiek klooster plaatsen.
Rudy, ik wil niet vervelend zijn, maar heeft de familie je niet wat wijs gemaakt? Ik hoop voor je dat je achter de waarheid komt. En wat Paul H. hier doorgaf, probeer een persoonskaart bij de gemeente van jezelf te achterhalen.
Je zou je vraag ook eens kunnen stellen bij het programma -Adres Onbekend- dat op zondag op de radio wordt uitgezonden. Heel veel verrassende uitkomsten!
Mvg.
R.J.F Van Toor zei op 21 juni 2022 om 07:23
Goedemorgen Norah en Paul, geboren bij Leger des Heils is een feit, ik ben daar 30 jaar geleden keer geweest, maar van het klooster kan ik niet bewijzen, wellicht dat de raad van kinderbescherming er meer van weet, zij hebben dit begeleid des tijd tijds.

ik ga ook snuffelen op de door Paul aangeboden web sites, wie weet.

Norah, ik wil geen emotionele sensatie vandaag dat ik niet op TV wil ;-) maar wel bedankt voor de tip.

we houden contact.
Norah zei op 21 juni 2022 om 11:56
Rudy, ik begrijp best dat je niet op t.v. wilt verschijnen, zou ook niets voor mij zijn. Alleen dat programma dat ik je doorgaf verschijnt slechts op de radio en bestaat al heel erg lang, ik dacht ruim 50 jaar. Maar dat moet je natuurlijk zelf weten...;)
Goed, ik wens je het allerbeste toe, en voor Brabantse vragen en dies meer zij, kun je hier altijd terecht.
Mvg.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!