skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Imkeren met bijenkorven

In 1944, ik zat nog op de lagere school, leerde ik bijenkorven vlechten van Frater Alberto, die zelf imker was.

Bijenkorven in Sint-Hubert (BHIC, fotonr. DCHUB-000002)Het pijpjesstro wat we op de heide gesneden hadden werd eerst geweekt, om het een beetje handelbaar te maken, gelijk met het pitriet. Dit werkt in het begin veel gemakkelijker. Het gereedschap wat we er voor nodig hadden was een koehoorn waarvan aan de punt een stukje afgezaagd was, zodat er een rond gat van 3 cm ontstond. Verder een platte naald met een breed oog waar de pitrieten band doorheen kon en een goede schaar.

Je begon met de bovenkant van het pijpjesstro door de hoorn te steken en er een rondje van te draaien, wat je omwikkelde met pitriet. Telkens werd er droog buntgras bijgestoken om te zorgen dat de streng 3 cm dik bleef. Door de ronde vorm van de koehoorn werd de korf ook rond, de vorm en de grootte kon je zelf bepalen.

Aan de onderkant liet je het uiteinde steeds dunner worden en wikkelde er extra pitriet omheen. Het uiteinde van het pitriet sneed je schuin aan en stak je goed vast in de banden van de korf. Dan sneed je iets boven het midden een stukje band van 3 cm breed weg en zo ontstond de ingang voor de bijen.

Als laatste stak je enkele eiken stokjes, met een dikte van 1 cm en aan twee kanten aangepunt, in de korf. De stokjes moest je een beetje bol buigen, zodat ze bij het ontspannen vast kwamen te zitten in de korf. Aan deze stokjes konden de bijen hun bijenraten bouwen, waarin ze de honing en hun broed konden opslaan. Dit was een mooi karwei voor in de wintermaanden!

Imker Toontje van den Broek uit Sint-Hubert toont zijn bijenkorf (BHIC, fotonr. DCHUB-000003)Daarna was het afwachten tot ergens in de buurt een bijenvolk elders groot was geworden en er jonge koninginnen waren. De oude koningin voelt zich dan bedreigd en overbodig. Op dat moment gaat ze zwermen met de helft van haar werkbijen!

Dan kwam de imker in actie en als hij zag dat de zwermbijen neergestreken waren aan een tak van een boom nam hij zijn korf, ging er met een pluk vers gras doorheen zodat hij fris rook, hield hem onder de tak en gaf de tak een flinke ruk en schudde zolang dat de meeste bijen erin zaten met de koningin. De korf werd dan rechtop op een stuk jute gezet, met de vier punten vastgemaakt aan de korf zodat de bijen er niet uit konden. Zo bleef hij onder de boom tot het avond was, dan waren alle bijen bij ‘moeders’ aangekomen en werd de korf mee naar huis genomen en zo had je een nieuw bijenvolk. De afstand tot het oude bijenvolk moest minstens 2 km ver zijn.

Een nadeel van imkeren met korven was dat, als je de honing eruit wilde halen, de bijen met zwavel dood moesten worden gerookt. Daarna kon je de honingraten eruit breken en slingeren. Ik heb vroeger nog zo geïmkerd, maar ben overgestapt naar de houten bijenkasten.

Foto's
  1. Bijenkorven in Sint-Hubert (BHIC, fotonr. DCHUB-000002)
  2. Imker Toontje van den Broek uit Sint-Hubert toont zijn bijenkorf (BHIC, fotonr. DCHUB-000003)

Reacties (5)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 25 februari 2020 om 12:07
Prachtig Gerard, wat een intensief en nauwgezet werk moet dat zijn geweest! Daar zijn vast heel wat uren in gaan zitten...

Imker je nu nog steeds overigens?
Mark Goossens zei op 26 februari 2020 om 02:41
Dit is nou zo iets waarvan ik me altijd heb afgevraagd hoe dat werkt, maar nooit genoeg om het uit te zoeken. Dank Gerard, mooi verhaal weer!

Vraagje: die nesten die bijen zelf maken lijken niet echt op die bijenkorven, waarom verkassen die kolonies niet zodra ze de kans hebben om zelf ergens een nest te maken?
Gerard Veltman zei op 23 februari 2021 om 16:24
beste Mark. ik ga je uit leggen hoe je bijenvolkeren kunt blijven houden!!!
als je een bijenvolk hebt gaat in het voorjaar de koningin eitjes leggen en voert ze op als er vele bloemen zijn en een goede temperatuur tot wel 1600 eitjes per dag. De meeste eitjes zijn bevrucht en daar komen de werkbijen uit voort. De onbevruchte eitjes worden Darren ( man)
Als het volk te groot word maken de vrouwtjes van enkele bevruchte eitjes met speciaal voer nieuwe koninginnen. De 13 dag na het speciale voer komen er uit de uitgebouwde cellen er nieuwe koninginnen uit. OP dat moment voelt de oude koningin zich bedreigd en men haalt de koningin met een raam waar zij op zit uit de kast (anders gaat ze zwermen), deze raam word in een 6 raams kastje gehangen met nog wat bijen, een raam voer en 2 niet uit gebouwde ramen.
Binnen 4 weken is dit weer een mooi volkje maar het moet wel minstens 2km ver weg gebracht worden anders vliegen de bijen weer naar de oude kast terug.
In de oude kast zitten nog vele cellen (doppen) met koninginnen die worden er allemaal uitgebroken. De bijen geven de3 daagse eitjes weer speciaal voer en 13 dagen er na hoor je in de kast tut..tut..tut en dat wil zeggen dat er weer nieuwe koninginnen uit de cellen komen.
op dat moment voelen de koninginnen zich bedreigd en gaan zwermen. Dit kan men voorkomen door alle koninginnen doppen er uit te breken en die paar die er al uit zij gekomen laat men maar lopen die vechten wel zolang dat de sterkste over blijft. deze koningin gaat met wat bijen maar vooral darren (mannen de lucht in waar zij meermalen door meerdere mannen bevrucht word en gaat dan weer terug naar de oude kast en er is weer een nieuw volk. de mannen vallen na de daad dood naar beneden , hun taak zit er op!!!
Gerard Veltman zei op 24 februari 2021 om 14:40
Marilou

je vraagt of ik nog imker; ant-w.....nee.
Ik heb nu een leeftijd dat ik moest stoppen, mijn rug laat het niet meer toe en daarbij imkerde ik in een grote bijenhal op Huize Sparrendaal in Vught bij de broeders. De hal van 8 m had ik zelf gezet met mijn vrouw en er waren tijden dat ik wel 26 kasten had. ik had een akte om er voor niets te staan, omdat het een bezienswaardig project was in het park met een roeivijver.
Een tijdje nadat ik gestopt ben, hebben de broeders het klooster ook verkocht en is het nu in handen van het Brabantslandschap en de bijenhal is nu ook weg. Geen opvolger meer!!!
Maar het was een mooie hobby, kijken naar en in de natuur en proberen de bijen zodanig te begeleiden zodat je mooie sterke volken kreeg en als dank werkte ze voor je en kreeg je
veeeele potjes met diverse smaken van die heerlijke honing.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 25 februari 2021 om 09:51
Ach, wat jammer, Gerard, ik kan me voorstellen dat je dat met pijn in je hart hebt moeten los laten. Want dat het een mooie en bijzondere hobby is, blijkt wel uit je enthousiaste reactie.

Bedankt voor het delen!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen