
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
De volgende families kwamen in aanmerking voor een boerderij: I. Michaël Pittens, II. Gerardus Kroef, III. Martinus de Groot, IV. Hier bouwde G. Kroef nog een boerderij in 1930, V. Christianus van Lieshout, VI. Josephus van Helvoort, VII. Hendricus Kuijpers, VIII. Martinus Raijmakers, IX. Arnoldus van den Elzen, X. Albertus Adrianus van Lanen, XI. Hier bouwde M. Pittens nog een boerderij in 1927, (zie bijlage 1, 2 en 3).
De boerderijen waren niet allemaal even groot n.l. tussen de 8 en 12 ha. De boerderij van van Helvoort is in 1930 afgebrand en weer opgebouwd. Eind 1921 kregen nog 3 boerderijen steun om een boerderij te bouwen n.l.: XIII. Johannes Beekmans, XIV. Hubertus Coppens en. Adrianus van Ras, (zie bijlage 1, 2 en 4).
In 1925 zijn er nog eens 3 boerderijen gebouwd n.l. Johannes van den Elzen, Adrianus van Boekel en Rudolphus van Hoof, (zie bijlage 1, 2 en 5).
De eerste boeren die zich niet konden handhaven op de met rijkssteun gestichte boerderijen waren Martinus Raijmakers en Johannes Beekmans. De boerderij van Raijmakers werd verkocht aan Gerrit Ebbers en van Beekmans aan Willem van Berlo uit Boekel, later is deze door de gemeente verhuurd aan Jan van Reijbroek. Van Berlo kon op een kleinere boerderij opnieuw beginnen. De boerderij van Adrianus van Boekel is in 1927 verkocht aan Theodorus Minten uit Wanroij.
De boerderij van Hendricus Kuijpers is door de gemeente verkocht in 1929 en deze was later in handen van J.W. Rutten. Hendricus Kuijpers kreeg 6 ha. grond van de gemeente om een nieuwe boerderij te bouwen. Gerardus Kroef bouwde nog een boerderij evenals de familie Pittens. Eind jaren 20 zijn er meerdere boerderijen gesticht.
Ook in 1922 besloot de gemeenteraad aan 10 aanvragers een voorschot te geven. Aan elk van hen verkocht de gemeente 4 ha. grond en konden daarop hun huis bouwen. In 1924 besloot de gemeenteraad de stichting van landarbeiderswoningen voort te zetten en ontstaan er kleine boerenbedrijven. (Zie bijlage 1, 2 en 6.)
De gemeente Uden heeft de gronden die in 1920 en 1921 werden ontgonnen niet allemaal verkocht voor de stichting van boerderijen met rijkssteun. Veertig hectaren hield de gemeente in eigen beheer. Op het grasland werd vee van inwoners van de gemeente Uden ingeschaard en de percelen rogge en haver werden elk jaar in juni publiek verpacht, (zie bijlage 7.)
De mensen uit Terraveen moesten naar de school en kerk in Volkel. In 1928 werd er een school gebouwd langs de Oudedijk en in 1930 het noodkerkje. Nu kreeg het dorp de naam Odiliapeel. Er woonden toen ongeveer 80 gezinnen in Odiliapeel inclusief buurtschap Oosterheide dat eerst bij Volkel hoorde.
De bijlages met meer achtergrondgegevens en foto's vind je hier
Las dat enkele jaren geleden had nooit van die plaatsnaam gehoord. Destijds werd meer met Romeinse getallen gewerkt.