skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

In Maria’s huid kruipen

Kerstmis 2020. Vroeger stond alleen in de kerk en in de huiskamer een kerststal, nu ook in de voortuin. En waren er kerststaltochten zoals bij Griebelgrauw, Eerste Kerstdag in Gemert.

Bij ons thuis in Uden werd de kerststal ieder jaar opgesierd met vers mos en afgezaagde dennentakken van onze mast, er hing dan een Kerstlucht in ons winterverblijf, de Goeikamer.

‘s Middags mi òns Moeke op Eerste Kerstdag een bezoek aan de stal in de kerk, waaraan zij bij de aankoop van de beelden had bijgedragen, daarna het Gasthuis waar op elke verdieping kerststalletjes. Thuis werd eind jaren veertig een Kerstverlichting van twaalf lichtjes aangeschaft en door oudste broer een nog grotere stal gemaakt, met erboven een verlichte stralende ster. Door de jaren bezocht ik kerststallen van Ootmarsum, Boxmeer in de crypte, de bewegende Kerststal van Koolwijk in Herpen en onlangs een Kerststallentocht in Schin op Geul. En reken daarbij altijd op een Knikkende Engel.

Op Tweede Kerstdag 2020 bezocht ik een eigentijdse kerststal in de kiosk van Gemonde, ingericht door Marianne van Heeswijk. Zij maakte hiermee een verbinding met de vluchtelingen wereldwijd en de crisistijd waarin wij leven. Bezoekers zijn welkom tot 6 januari 2021 en daarbij de mogelijkheid om ‘met aandacht in de mantels te stappen en zich te laten omarmen door Maria of Jozef.’ De kinderen met ‘De fles te geven’ aan de baby in de kinderwagen.

Kerststal in de kiosk in Gemonde
Kerststal in de kiosk in Gemonde


'Koning Melchior' op bezoek
'Koning Melchior' op bezoek

Het weekblad De Brug schreef: ‘De Kerststal geplaatst in de Kiosk van Gemonde gemaakt op uitnodiging van Maria van den Oever die ieder jaar zorgt een groep vrijwilligers van de Leefbaarheidsgroep Gemonde en ook voor de DorpsKerstboom zorgt. De Kerststal is gemaakt in samenwerking met deze vrijwilligers van Gemonde en vrijwilligers van www.tapijtvoorvrede.nl. Maria laste samen met Theo Megens de ijzerconstructie onder de mantels. Al het materiaal tweedehands, onder andere van de Jan Vink Stichting en Gemondenaren hebben de wandelkribbewagen, Perzische tapijten en dekens voor de mantels gedoneerd. De sterren zijn gemaakt door kinderen van groep 7 en 8 van de Lambertusschool. Ze hebben daarvoor wielen gebruikt van de fietswerkplaats van Stichting Loods uit Den Bosch.’ Op de achtergrond het gedicht van Ab Bertholet: ‘Zijn we niet één Heilige Familie.’

Als Koning Melchior bracht ik als geschenk wierook mee, mijn lievelingsgeur. Een ’Gekroonde Koning’ met de ster afgebeeld zoals de tekening van Anton Pieck. De reis was met de auto; de andere twee Koningen kwamen zoals geschreven staat op 6 januari met de kameel. Liet twee sterren achter zodat kinderen deze konden laten schitteren bij het trekken aan een touwtje. Daarna wandelend voor een korte Gimmese Stallekesroute, van horen zeggen, er staan er wel honderd! Elke uitstalling voorzien van de QR code, waarbij je een uitleg op je scherm van je tablet of mobieltje kunt lezen; ik bezit alleen een mobieltje en sta versteld van het Creatieve Gemonde!

Kerstgroep van klompen
Kerstgroep van klompen

Prachtig idee van Marianne, Kerstmis, ‘Iedereen is welkom, in deze coronatijd om met aandacht in de mantels te stappen en zich laten omarmen door Maria of Jozef.’ Ik zie het letterlijk zoals het gezegde: ‘in iemands huid kruipen.

Kerstgroep van dennenappels
Kerstgroep van dennenappels

Reacties (5)

Rini de Groot. zei op 4 januari 2021 om 23:26
Marianne, ik had er zin in om het Nieuwe jaar weer te beginnen met een verhaal.
Had voldoende schrijfstof en afbeeldingen, jammer dat de afbeelding, van Anton Pieck ivm. auteursrechten niet geplaatst mocht worden.
De Driekoningen bestaand uit het gewone volk, waarvan ik de vorm van de Kroon op de hoed ontleende.
Rini Groot de zei op 15 februari 2021 om 18:43
Van omroep KRO-NCRV ontving ik een mail over de live uitgezonden:
The Passion 2021 op Witte Donderdag op 1april.
Verder: Het is bekend: wie ‘kruipt er in de huid van Maria’ in The Passion 2021.
Het is niemand minder dan Trijntje Oosterhuis. Bij toeval dezelfde titel.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.