skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

In één weekend prehistorische rietdekker

Vanaf zijn oprichting houdt het Eindhoven Museum in het eerste weekend van de maand het ‘Vrijwilligersweekend.’ Het gezelschap van gemiddeld 41 jaar oud bestaat uit mannen, vrouwen en soms het complete gezin. Iedereen is in prehistorische of middeleeuwse kleding gekleed. Het is telkens weer een gezellige weerzien met mensen uit het gehele land en niet te vergeten onze zuiderburen.

Het is ‘het’ museum voor uitdagingen, experimenten, geschiedenis, smeden, hout- en wolbewerking, kennisuitwisseling, je bekwamen in oude bewerkingen, een weekend samen, ontspannen, uit de sleur van het dagelijkse leven. ‘s Avonds rond het knapperend houtvuur eten van een op datzelfde vuur klaargemaakte maaltijd en overnachten in een boerderij, slapend op een strozak en onder schapenvacht.

Bij een van die maandelijks ontmoetingen, op 3 september 2005, mochten we ons hart ophalen met “dakbedekking vernieuwen van de weefschuur.” Rietstammen werden plaatselijk vastgezet, afgewisseld met wilgentenen of reepjes ongelooide geitenhuid. Eén mevrouw droeg zorg voor het bindmateriaal en sneed cirkelvormig reepjes huid.

Opdracht: “Pak een handvol riet, schud dat even op de grond zodat de onderkant gelijk is, en verwijder de losse en korte stengels.” Voor de eerste lagen gebruik je de hele lengte van het riet, voor de volgende, drie keer de ‘hiep’lengte; het restant daarvan wordt voor een volgende laag gebruikt.

Steek het bosje onder de rietlat door, zodat het uiteinde ruim de vorige rietlat bedekt, houd het riet tegelijk met de rietlat vast en buig het naar je toe, gebogen als een haarspeld om de rietlat. De onderste laag met de hiep op gewenste lengte hakken, twee personen houden de plank vast die als hakblok dient.

Vroeger werd op zandgronden roggestro als dakbedekking gebruikt, in natte gebieden het plaatselijke groeiende riet. In het najaar is riet volgroeid en nog buigbaar. Het dak wordt van onder naar boven gedekt en het riet niet vastgebonden! De bedekking gaat minder lang mee doordat halmen op het dakdeel blijven liggen en vocht vasthouden, verder spelen voor duurzaamheid helling en zonzijde een grote rol.

Voor een nieuw muurtje hielden anderen zich bezig met het steken van stevige graszoden. Daarmee werd later het 30 cm brede, winddichte muurtje in ‘metselverband’ gebouwd. Verder werden voor de stevigheid om de 50 cm stokken door de graszoden gestoken.

Nadat de korte voorzijde was gedekt, werd de nok bekleed met halve uitgeholde boomstammen. De weefschuur werd gebouwd volgens een grondplan, gevonden in Oss – Ussen. Bij het verlaten van ‘zijn’ missiegebied Congo in 2008, bracht mijn broer een tropische palmdakdeel als model mee, juist passend in de koffer. Ik pakte het voorzichtig aan vanwege de aanwezige stekels.

Zondagsavonds keken we terug op onze “geslaagde missie”: een weekend vol ervaringen die we met onze bezoekers mochten delen. Als een van de oudere deelnemers heb ik in de voorbije zestien jaar enorm veel wetenschap en ervaring opgedaan, beschreven én vastgelegd in beeld.

Het gedekte dak geeft na afloop aan de onderzijde een fraai beeld, en is na elf jaar nog steeds waterdicht. In maart 2016 werd het noodgedwongen gesloopt vanwege de herinrichting van de prehistorische omgeving.

Reacties (5)

Stijn van Susante zei op 28 maart 2017 om 11:05
Leuk Rien! Weer een goed voorbeeld van wat onze vrijwilligers allemaal kunnen doen.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 28 maart 2017 om 12:53
Prachtig beschreven, Rini! En na 11 jaar nog steeds waterdicht!
Mie Lauwers, Leuven, (B) zei op 28 maart 2017 om 16:09
Bedankt voor de verhalen Rien!
Ik lees ze altijd met plezier.
Mie.
Tineke zei op 20 juli 2019 om 09:58
Ik ontdek je verhalen nu pas (dankzij Diny) geweldig
Rini. zei op 20 juli 2019 om 21:11
Tineke, beter nu ontdekt dan nooit gelezen en bedankt voor de geplaatste reactie.
Wanneer je er nog meer wilt lezen zoals over het Pre-Historisch Museum
maak je een link boven op m,n schrijversnaam.
Tot een volgend Wolweekend.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.