skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

Jan Heesters (1893-1982)

Waar Jan Heesters ook was: hij had potlood en papier bij de hand. Hij was een kunstenaar in hart en nieren. Genieten kon hij van de schoonheid van de natuur, en daarna moest hij die vastleggen op papier of doek. Maar ook de mens, poserend of aan het werk, tekende of schilderde hij.
Technisch tekenaar

Jan Heesters, geboren in 1893 te Schijndel, toont al op de lagere school zijn tekentalent. Hij krijgt extra tekenlessen maar deze zijn, zoals hij later zelf zegt, weinig inspirerend. De leerlingen moeten vooral geometrische figuren natekenen. De technische tekenvaardigheden worden ook tijdens zijn latere opleidingen gestimuleerd: het is de bedoeling dat Jan Heesters zijn vader zal opvolgen als wagenmaker.

Kunstenaar

Als Heesters 23 jaar oud is, besluit hij dat hij geen wagenmaker maar kunstenaar wil worden. Zijn tekenvaardigheden komen hem dan natuurlijk goed van pas. De tekeningen en etsen van zijn hand laten zien dat hij technisch goed geschoold is. Schilderonderwijs krijgt hij vanaf 1917 aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Vooral tijdens zijn studiereizen naar Parijs, Noord-Afrika en Italië bekwaamt Heesters zich steeds meer in de kunst.

Van Gogh

Niet alleen de natuur boeit Heesters, ook andere kunstenaars inspireren hem. Vincent van Gogh is zijn grote voorbeeld. Vooral een aantal van Heesters’ vroege werken doet wat betreft onderwerp en kleur denken aan de kunst van Van Gogh. Ook brengt Heesters in deze periode de verf dik aan op het doek, met een brede penseelstreek.

Eigen stijl

Terwijl veel kunstenaars in de loop van de twintigste eeuw steeds abstracter gaan werken, is dit niet de kant die Heesters opgaat. Hoewel hij, zeker in zijn beginperiode, experimenteert met verschillende moderne stijlen en technieken, blijft de gelijkenis met de zichtbare werkelijkheid bij hem het uitgangspunt. Hij ontwikkelt een eigen, realistische stijl, waarbij hij het belangrijk vindt om de sfeer en harmonie van een bepaald tafereel vast te leggen. Hierbij toont hij dat hij over een groot tekentalent beschikt.

Brabant

Het Brabantse leven en landschap spelen een grote rol in zijn oeuvre. Zijn voorkeur gaat daarbij uit naar het platteland en het dorpsleven; hij waardeert de traditionele gebruiken en de oude dorpsgezichten. Behalve tijdens zijn studietijd, woont Heesters zijn hele leven aan Pompstraat 17 in Schijndel. Eerst samen met zijn ouders en zus Marie, na de Tweede Wereldoorlog met Maria van Eert, met wie hij in 1945 trouwt. Naast kunstenaar is Heesters ook tekenleraar in Den Bosch. Jan Heesters overlijdt op 25 september 1982.

Museum

Zijn woonhuis, het interieur en een groot deel van zijn kunstwerken schenkt Heesters aan de gemeente Schijndel, op voorwaarde dat er van zijn huis een museum gemaakt wordt. Het Museum Jan Heestershuis toont nu het werk van Jan Heesters in wisselexposities, in zijn woonhuis te midden van het authentieke interieur en in het nieuwgebouwde paviljoen. Ook organiseert het museum wisselexposities van de Schijndelse kunstenaars Dorus van Oorschot en Antoon van Domburg. Daarnaast zijn er regelmatig tentoonstellingen te zien van tijdgenoten en hedendaagse kunstenaars.

Corine Molenaar is Conservator Museum Jan Heestershuis.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen