skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Internaat Ave Maria in Tilburg

In Tilburg lag vroeger het klooster Ave Maria. Verschillende religieuze congregaties vonden er een onderkomen. In 1930 kwam het gebouw in het bezit van de Oblaten van de Heilige Franciscus van Sales, paters die bekend stonden om hun missiewerk. In het klooster begonnen ze een kostschool voor jongens die na de lagere school verder wilden leren om docent of missionaris te worden. Dit leverde de paters nieuwe leden op voor hun congregatie en voorzag hen van inkomsten. Een kostschoolopleiding was immers niet goedkoop.


Slaapzaal van Missiehuis Ave Maria, jaartal onbekend (foto: collectie Regionaal Archief Tilburg, nr. 10827)

De eerste dag op het internaat moet de leerlingen van toen in het geheugen gegrift staan. Ze werden door hun ouders afgezet aan de Nieuwe Goirleseweg (nu Voltstraat) bij een imposant gebouwencomplex: drie vleugels, vier verdiepingen met de zolder meegerekend, geflankeerd door twee opvallende torens en omringd door een nette tuin met daarin een Lourdesgrot. Het missiehuis stond bovendien nog helemaal vrij en moet al van veraf te zien zijn geweest.

De foto's op deze pagina geven een impressie van het kostschoolleven bij de paters. Heel vroeger sliepen de leerlingen nog met z'n allen op een slaapzaal, in zogenaamde 'chambrettes' die met een doek konden worden afgesloten. In het klaslokaal keek de docent vanaf een verhoging neer op de leerlingen in hun tweepersoons schoolbanken.

De kostschool van de paters was een zogeheten 'kleinseminarie', een gymnasium voor jongens die priester wilden worden. Deze opleiding duurde zes jaar. Na het kleinseminarie konden de leerlingen hun opleiding tot priester vervolgen aan een grootseminarie. (Dit hoefde overigens niet een grootseminarie te zijn van de Oblaten van de H. Franciscus van Sales. Ook kon je verder studeren bij een andere gemeenschap van priesterreligieuzen, óf aan een bisschoppelijk seminarie als je priester maar geen kloosterling wilde worden.) Voor een vervolgstudie bij de Oblaten ging je eerst één à twee jaar naar Nijmegen (Groesbeek) en voor de afsluiting van de priesteropleiding (culminerend in de priesterwijding) naar het grootseminarie in Beek en Donk.

Later in de twintigste eeuw raakte het klooster door de groei van de stad omringd door nieuwbouw, om uiteindelijk te worden gemoderniseerd. De oorspronkelijke vormen bleven behouden, maar de vieringtoren moest het veld ruimen. Aan de sloophamer wist het gebouw eind twintigste eeuw ternauwernood te ontkomen. De paters hebben het klooster eind 1968 verlaten. Ze verhuisden naar het Sint Jacobusklooster aan de Broekhovenseweg.


Klaslokaal van Missiehuis Ave Maria, 1930 (Bron: collectie Regionaal Archief Tilburg, nr. 000362)

Reageren

Heb jij nog bij de paters op kostschool gezeten? Reageer dan hieronder, deel je herinneringen en vul deze pagina aan! Ook is het BHIC op zoek naar foto's. Stuur ze naar info@bhic.nl, dan voegen wij ze hier toe.

Bert (zie reactie 6 september 2021) stuurde ons onderstaande foto's. Ze zijn afkomstig uit de periode dat hij op de kostschool van Ave Maria verbleef, van aug.-sept. 1957 t/m febr. 1959:


1. Sinterklaasfeest op het internaat, 1957; kostschoolleerlingen dragen een ‘doodskist’ naar binnen. 



2. Sinterklaasfeest op het internaat, 1957; twee kostschoolleerlingen, waaronder één verkleed als Zwarte Piet, hijsen Sinterklaas uit een ‘doodskist’ (óf leggen hem erin). Twee internen kijken toe: een van hen houdt de staf van Sinterklaas vast.



3. Sinterklaasfeest op het internaat, 1957; kostschoolleerlingen verkleed als Sinterklaas en Zwarte Piet; op de achtergrond ook enkele paters.



4. Sinterklaasfeest op het internaat, 1957; een kostschoolleerling is verkleed als Sinterklaas en wordt in zijn ‘stoomboot’ binnengehaald en ontvangen door enkele paters.



5. Vermoedelijk Sinterklaasfeest op het internaat, 1957; kostschoolleerlingen zijn verkleed als matroos en kapitein.



6. Klassenfoto, eind jaren vijftig, ca. 1957-1958.



7. Kostschoolleerlingen bij de fietsenstalling, eind jaren vijftig, ca. 1957-1958.



8. Twee paters bij de sportvelden (rechts zien we het voetbalveld) van klooster en kostschool Ave Maria.



9. Bezoek van internen van Ave Maria aan de wereldtentoonstelling in Brussel in 1958



10. Bezoek van internen van Ave Maria aan de wereldtentoonstelling in Brussel in 1958. 



11. Bezoek van internen van Ave Maria aan de wereldtentoonstelling in Brussel in 1958

Reacties (46)

Bert. zei op 11 maart 2019 om 20:10
Volgens mij was het postadres "Columbusplein", dan heb ik over de eindjaren '50.
En inderdaad de achterzijde grensde aan het bedrijf Volt (was dat een onderdeel van Philips?).
Carel de Mari zei op 11 maart 2019 om 21:37
wij zijn op zoek naar informatie over Henk Bastiaans, geboren 28-12-1914, een Haagse jongen die in begin dertiger jaren op dit internaat heeft gezeten. Henk is in de oorlog in het verzet terecht gekomen en ons onderzoek is primair op die periode gericht. Maar om een beeld te krijgen over wat voor een man hij was kijken we ook naar de vooroorlogse jaren. Mogelijk heeft iemand nog informatie, bijvoorbeeld uit een dagboek van oud-leerling o.i,d.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 maart 2019 om 22:00
Bedankt Bert en Carel, voor jullie berichtjes. Hopelijk kunnen de lezers van deze bijdrage jullie helpen meer informatie te vinden.

Dat mag natuurlijk hier online, maar in geval van Henk Bastiaans is het (ivm privacy) wellicht handig om dat via de mail te doen. Mocht je meer informatie over hem hebben, dan kun je dat ook mailen naar info@bhic.nl ovv Jongensinternaat Ave Maria in Tilburg, Carel de Mari. Dan zorgen wij dat Carel deze informatie krijgt.

Alvast veel dank voor alle hulp!
Bert. zei op 12 maart 2019 om 01:51
Carel het archief van deze instelling is in Schijndel.
Va deze link : http://oblaten.osfs.nl/index.html
kunt U met hen in contact komen.

Bert. zei op 12 maart 2019 om 02:01
Nog een aanvulling.
De eerste ZES jaren was de opleiding, gymnasium dus, in Tilburg (klein-seminarie); daarna ging men naar Nijmegen(Groesbeek) voor EEN/TWEE jaren; voor de afsluiting/priesterwijding ging men vervolgens naar Beek&Donk (groot-seminarie).
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 12 maart 2019 om 09:21
Dank voor de toevoegingen, Bert!
Carel de Mari zei op 12 maart 2019 om 09:56
Dankjewel Bert, ik heb een email naar Schijndel gestuurd. Vraag hier blijft staan, je kunt immers niet weten!
Hans verhoeckx zei op 19 maart 2019 om 17:55
Heb van 1966 tot 1967 op Ave Maria gewoond
Geweldige tijd met Pater Dasse zat in de zesde klas
Van lagere school! Er waren veel activiteiten! Fijne herinneringen
Aan.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 maart 2019 om 10:08
Goed te horen, Hans. Wat maakte pater Dasse zo bijzonder? Kun je daar meer over vertellen?
Louis Labohm zei op 3 juni 2019 om 21:51
Van 1963 tot 1967 op Ave Maria gezeten , leuke tijd gehad.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 juni 2019 om 11:10
Ah, dat is fijn Louis. Zijn er nog specifieke herinneringen die je zijn bijgebleven? De vaste structuur, het eten, je medeleerlingen - of juist heel iets anders?
Sjack van Hees zei op 13 september 2020 om 13:47
Heb daar slechts 2 jaar opgezeten. 1965 -1967. Met begon in het nulde jaar o.l.v. Pater Dassen. Daarna moesten we voor de lessen naar de Rode Pannen (Mill Hill college in de Dr. Ahausstraat. Let wel: op de fiets ; tweemaal daags op en neer. Wel doorfietsen, anders het minder eten. Ze hadden een eigen scoutinggroep.
Het enige wat mij bijgebleven is, was het schaatsen op het voetbalveld dat 's winters onder water werd gezet en de blokfluitlessen in de nulde jaar van Pater Dassen.
Tijdens de Tweede wereldoorlog is het pand in beslag genomen door de Duitsers, die het gebruikten als verzamelpunt van gearresteerden. In de vestibule was een afgesloten ruimte die dienst deed als cel. Bewijs is de aantal gekraste initialen en data.
Mick van Gerwen
Mick van Gerwen bhic zei op 14 september 2020 om 13:52
Hallo Sjack, Bedankt voor je reactie. Wat heftig dat een kamer van het internaat door de Duitsers gebruikt werd als cel. Die gevangenengraffiti zal wel indruk gemaakt hebben bij de leerlingen. Als ik je goed begrijp, ging de school dicht in 1967. Maar het internaat bleef dus nog wat langer open?
Louis Labohm zei op 14 september 2020 om 17:17
Hallo, ik heb sjack van Hees denk ik wel gekend, hij zat bij mijn broer Ben in de 0 klas van pater dassen.
Ik ben in het bezit van een cd met foto’s uit de perode 1964-1967. Waaronder foto’s van de reis naar Annecy. En foto’s van scouting met O.a. pater Cor Joore.
In geval van belangstelling voor deze foto’s hoor ik graag een reactie.
petra vrielink zei op 1 december 2020 om 20:45
goede avond, mijn oom Gerardus Hendriks, geboren te 's gravenhage uit een "relatie" met de zoon des huizes ( mijn oma was dienstmeid) heeft op een "internaat" of in een klooster gezeten in Tilburg. Dit moet zich afgespeeld hebben eind twintiger jaren of begin 30tiger jaren. Kunt u mij helpen welke instelling dit geweest kan zijn? Ik kom niet verder. Iedere keer zie ik dat mijn oom geregistreerd staat in Tilburg bij Kloosters en gestichten, echter ik kan uiteindelijk niets terugvinden. Mvrgr. en dank, Petra
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 14 december 2020 om 08:44
@Petra: dank nog voor je reactie. Het is ook lastige zoektocht kan ik me voorstellen. Nergens anders in de provincie waren zoveel kloosters gevestigd als in Tilburg, zo'n 55 gebouwen. We hebben daarvan een lijst op onze site:

https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/kloosters-in-tilburg

Kloosters die pas na de jaren dertig zijn gesticht heb ik eruit gehaald. Dan houden we er zo'n 40 over.

Jongens gingen in de regel naar broeders of paters. Maar er waren ook gemengde internaten, echter deze waren voor speciale doelgroepen, zoals voor weeskinderen, dove of blinde kinderen, schipperskinderen etc.

Weet jij misschien of je oom bij zusters of broeders/paters heeft gezeten? En of hij lager en/of middelbaar onderwijs heeft gevolgd tijdens die internaatperiode? En misschien ook wát voor soort middelbare school? En is die oom misschien later broeder of pater geworden? Of misschien heeft hij daarvoor wel geleerd, maar is hij om wat voor reden dan ook afgehaakt?

Antwoorden die ook nog kunnen helpen om het juiste klooster te lokaliseren: werd dat internaat ook weleens 'juvenaat' of 'seminarie' genoemd? Hoeveel jaren heeft hij er gezeten? Heb je misschien foto's van die oom uit zijn internaatperiode?

Ik hoor graag van je! Aarzel niet om bij verdere vragen hier een reactie achter te laten, of je kunt me mailen: info@bhic.nl
Norah zei op 14 december 2020 om 10:30
Dag Petra,

Ik lees het nu pas. Je oom * 06-07-1921 Den Haag, heeft in Huize Nazareth doorgebracht, Nazarethstraat 20 Tilburg. Op 05-08-19333 is hij naar Eindhoven vertrokken. www.wiewaswie.nl

Huize Nazareth behoorde toe aan de Fraters van Tilburg. Je kunt ook informeren bij het Archief Tilburg via www.regionaalarchieftilburg.nl

Mvg.
Norah zei op 14 december 2020 om 10:39
Adres in 1933 was Draaiboomstraat 13 Eindhoven.
Norah zei op 14 december 2020 om 11:13
Laatste adres was waarschijnlijk -Philipsdorp-. Familie G.M. en J.C. Hendriks.
Norah zei op 14 december 2020 om 17:00
Petra, voor dat je oom in Huize Nazareth heeft gezeten, zou...? hij ook nog gewoond kunnen hebben tot zijn 6e jaar (1921-1927) in het St. Jozefhuis St. Anna, gerund door de zusters Karmelietessen in Tilburg, daarna pas naar -Nazareth-. Dit gold voor alle kleine jongetjes, niet alleen de meisjes. Ik weet natuurlijk niet wanneer je oma afstand van hem gedaan heeft. Mogelijk ook nog in Den Haag gewoond?
Google maar eens op de namen van deze instellingen...
Mvg.
Martin Ebben zei op 13 juni 2021 om 13:15
Zag dat Louis Labohm een cd met foto's heeft.
Ik ben erg geinteresseert daar in. In die tijd heb ik daar ook mijn verblijf gehad.
Louis Labohm zei op 13 juni 2021 om 16:43
Beste Martin Ebben,
Ik ben bereid een kopie van de cd te maken. Jouw naam roept nog geen herinnering bij me op , het is ook al weer lang geleden.
Laat maar weten hoe de cd naar je toe moet komen
Vr groet
Louis
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 13 juni 2021 om 21:38
@Martin en Louis: dank voor het reageren en als wij kunnen helpen door achter de schermen contactgegevens uit te wisselen, dan laat het hier weten!
@Louis: ik weet niet zeker of hier al contact over is geweest vanuit het BHIC, maar mocht je ook foto's met ons willen delen dan zijn deze van zeker welkom, ook voor in onze fotocollectie als je dat wilt (deelcollectie internaten). Je kunt ze ons ook sturen naar info@bhic.nl o.v.v. het internaat. Graag tot ziens op de site en hartelijke groet,
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 17 juni 2021 om 15:48
Hallo Louis, ik heb zojuist contactgegevens voor Martin gemaild.
Martin Ebben zei op 18 juni 2021 om 18:40
Er werd gezocht waar het archief zou zijn van de Oblaten. In het laatste blad van "Salesiaans Contact" staat het vermeld. Het is te vinden in Sint Agatha en daar zijn meerdere archieven samengebracht. Bijgaand wil een een copy van de bladzijden invoegen, maar dat lukt effe niet dus stuur ik het anders.

[Noot van de redactie: het artikel is ontvangen en aan deze reactie toegevoegd, waarvoor dank! Klik rechts op de afbeeldingen en kies "afbeelding bekijken" om te vergroten, of op "afbeelding opslaan als" om ze te downloaden.]

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 juni 2021 om 16:39
Oh ja, graag Martin, wil ze mailen naar info@bhic.nl ovv Jongensinternaat Ave Maria Tilburg? Dan moet het - denk ik - wel lukken.

Dank alvast!
Jan van de Vossenberg
Jan van de Vossenberg zei op 1 september 2021 om 09:16
Geweldig Martin dat je op deze manier reclame maakt voor Salesiaans Contact. Ikzelf zit nu al weer ruim 12 jaar in de redactie. Ik heb op Ave Maria gezeten van 1959 tot en met 1966 en heb daar een geweldige tijd gehad, mede dankzij natuurlijk de Garde.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 2 september 2021 om 14:45
Dank voor je reactie Jan. Je bent welkom om verder te vertellen over die jaren 1959-1966 op Ave Maria. Zijn er nog bepaalde docenten, lessen of buitenschoolse activiteiten diemet name hebben bijgedragen aan die positieve ervaringen? Hartelijke groet,
Jan van de Vossenberg zei op 6 september 2021 om 10:25
Ave Maria: een geweldige tijd

In mijn tijd werd op Ave Maria veel aandacht besteed aan muziek, zang, toneel en culturele vorming.
Jarenlang mocht ik deel uitmaken van het koor, eerst als sopraan en na het breken van mijn stem als bas. Een hoogtepunt voor mij was wel de medewerking aan het Weihnachtsoratorium van Müller. Daarin mocht ik zelfs enkele solo’s zingen. De meeste gezangen uit dit oratorium ken ik nu nog.
Daarnaast had je de hobbyclub van pater Louis van Duijnhoven, Fabricando Fit Faber. Ik ben nog steeds in het bezit van enkele werkstukken die ik daar toen gemaakt heb.
En natuurlijk was er de verkennerij. Ave Maria had een eigen François de Sales Garde. Als ik me niet vergis heeft pater Bart van Dongen, die toen prefect was van de priesterstudenten, daarvan aan de wieg gestaan. Hopmannen van de Garde waren onder andere pater Cor Joore en pater Frans Dassen. Zij werden in hun functie bijgestaan door hopman Jac Massar, hopman van de verkennersgroep William Doyle uit Breda. Meestal gingen we kamperen bij Janus en Miet van Kruysdijke op de Keijenhurk in Westelbeers, maar er werd ook gekampeerd in Nieuw Borgvliet, Berghem, Voorhout, bij de Kagerplassen en zelfs in het Duitse Schleiden. Ook werden er reizen ondernomen naar Rome en Annecy.
Als jongen uit een arbeidersgezin, uit een dorp als Beek en Donk, was Ave Maria en Tilburg een geweldige openbaring. In Tilburg ging ik voor het eerst naar de schouwburg, naar uitvoeringen in het Brabants Conservatorium, naar de bioscoop en zelfs naar voetbalwedstrijden van Willem II.
Zoiets was niet weggelegd voor de meeste van mijn leeftijdgenoten uit Beek en Donk.
Bert zei op 6 september 2021 om 11:19
Ik zat in 1957/58 aldaar.
Van onze trip naar de wereldtentoonstelling te Brussel moet ik nog enkele foto‘s hebben. Alsook van een st.Nicolaasviering.
Foto-album moet ik nog eens opzoeken.
Dat was ook de tijd van de bekende A-griep (een epidemie welke om de zoveel tijd gewoon terugkomt).
Als een der laatste kreeg ik er last van.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 7 september 2021 om 07:16
@Jan: leuk dat je nog meer over je kostschooltijd wilde vertellen, dank! Wat mooi dat je de werkstukken van de hobbyclub bewaard hebt. Je zou ons daar een paar foto's van kunnen sturen, dan voegen we ze toe aan je reactie. En je beantwoord meteen een vraag die ik was vergeten te stellen, namelijk wat die "Garde" was.

@Bert: bedankt voor je bijdrage. Jij zat hier dus net voordat Jan arriveerde. Hoe zat dat precies met die epidemie? Vertel vooral nog eens verder over je kostschooltijd. Als je die foto's van de reis naar Brussel hebt teruggevonden, kun je ze sturen naar info@bhic.nl o.v.v. Internaat Ava Maria Tilburg, heel benieuwd!
Jan van de Vossenberg zei op 13 september 2021 om 07:20
Hallo Thijs,

Hierbij dan drie werkstukken die ik heb gemaakt op Ave Maria tijdens de hobbyclub Fabricando Fit Faber van Louis van Duijnhoven. De naam Fabricando Fit Faber betekent zoveel als dat je door het doen je het kunstje onder de knie krijgt, ofwel al doende leert men. De naam van de hobbyclub werd meestal afgekort met de naam 3F. Je ziet op de afbeeldingen het wapen van de gemeente Beek en Donk in klei, de kop van een farao in klei en een masker van papier-maché.

Met vriendelijke groeten,

Jan van de Vossenberg





Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 13 september 2021 om 07:29
Bedankt voor deze leuke foto's Jan, ze zijn toegevoegd! Hartelijke groet,
Rigo zei op 18 februari 2022 om 18:20
Ik heb naast de kloostertuin achter Ave Maria gewoond en had in die tijd contact met Broeder Aloysius, een of de tuinman van de uitgebreide groente/fruit tuinen die achter en naast het klooster lagen tussen klooster, Transvaalplein, Groenstraat en Voltterrein. Via mijn toenmalige vriend Jan Hulsenboom, die in die tijd een jaartje (of meer?) op het Internaat heeft gezeten, ben ik rond '68/'69 ook nog bij de scoutinggroep van Pater Dassen geweest.
Ik ben dan ook zeker geïnteresseerd in de foto's van Louis Labohm. Zelf heb ik geen foto's uit die tijd...
Ik las hier in het voorgaande dat de Paters in 1970 zouden zijn verhuisd. In mijn beleving was dat later, maar het kan zijn dat na de verhuizing de tuinen nog een tijdlang onderhouden zijn (door oa. Aloysius) totdat indertijd de Gruma (GruyterMarkt) de tuingrond aankocht en er een supermarkt neer zette (in mijn beleving was dat rond 1974).
De Paters die ik/wij gekend hebben verhuisden overigens naar de Broekhovenseweg/hoek Ringbaan Zuid naar het voormalige nonnenklooster wat daar op de hoek naast de kleuterschool stond.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 19 februari 2022 om 15:52
Bedankt Rigo voor je bericht. Dat jaartal 1970 moeten we even in de gaten houden. Misschien dat anderen hier nog kunnen bevestigen dat de paters hier langer hebben gezeten. Ook aan deze broeders Aloysius zullen de oud-internen vast nog herinneringen hebben.

Over de foto's van Louis Labohm: ik zal achter de schermen contact met hem leggen en de vraag voorleggen. Wordt vervolgd..
Jan van de Vossenberg zei op 22 februari 2022 om 12:32
Hallo Rigo en Thijs,
In 2011/2012 heb ik in het kwartaalblad van de Oblaten van Franciscus van Sales, Salesiaans Contact, een artikelenreeks geschreven over Matthias Spiessl, de Oblaat die aan de wieg heeft gestaan van de Nederlandse provincie van de Oblaten.
In dat kader heb ik een uitvoerig gesprek gehad met broeder Gerardus, Ton Teuwsen, een van de laatste bewoners van Ave Maria.
Ton vertelde mij toen onder andere dat op een mooie dag in het najaar van 1968 de verhuizing plaatsvond van Ave Maria naar het Sint Jacobusklooster aan de Broekhovenseweg.
Op die dag vertrokken naast hem de paters Louis van Duijnhoven, Frans Dassen, Frans van Vree, Wim van Gerven en de broeders Aloysius, Alfons, Salesius en Walter Vugts.
Matthias Spiessl was daar in eerste instantie niet bij. Waarom, dat was Ton niet duidelijk. Hij bleef gewoon op zijn kamer zitten, aldus Ton. Of hij niet begrepen had dat er verhuisd werd, dat hij niets gehoord had vanwege zijn doofheid of dat hij het niet wist, durfde Ton niet met zekerheid te zeggen. Misschien had Spiessl wel gedacht dat hij evenals Jan Jaspers, verantwoordelijk voor de verhuur op Ave Maria, evenals broeder Bernardus en enkele leken als kamerbewoners, nog gewoon kon blijven.
Daags na deze verhuizing is pater Wim van Gerven toch met Spiessl gaan praten en heeft hem er toen van overtuigd dat hij toch maar beter naar het Sint Jacobusklooster kon gaan. Het kloostergebouw Ave Maria met al zijn trappen en toiletten en douches op afstand was namelijk geen gebouw meer voor een 80-jarige.
De verhuizing vond dus eind 1968 plaats.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 25 februari 2022 om 11:41
Veel dank voor deze informatie Jan, dit schept duidelijkheid. De tekst is erop aangepast.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 30 juni 2022 om 11:35
@Bert (zie reactie 6 september 2021): nog bedankt voor het sturen van de foto's van internen Ave Maria aan de wereldtentoonstelling in Brussel in 1958. Als je nog meer foto's hebt dan horen wij het graag.
Sjack van Hees zei op 25 januari 2023 om 17:58
Zoals eerder vermeld heb ik van 1965 - 1967 op Ave Maria gezeten. Ik was bevriend met Peter Trossel. Helaas hebben we geen correspondentieadressen uitgewisseld. Weet iemand hoe het verder met hem gegaan is?
Jan Maas
Jan Maas zei op 22 mei 2023 om 18:11
Ik heb op Ave Maria gezeten in de periode 1962-1968 en kan me Louis Labohm nog wel herinneren. De naam Sjack van Hees klinkt me bekend in de oren, daar heb ik echter geen beeld meer bij.
Na mijn vertrek op Ave Maria in 1968 was deze periode echter nog niet afgesloten.
De paters van Ave Maria wilden ons een gedegen opleiding geven en daar hoorde in hun ogen ook dansles bij. Waar de dames vandaan kwamen weet ik niet, Wat ik wel weet is dat ik er mijn latere vrouw heb leren kennen. We blijven in de kloostersfeer, want we zijn in december 1972 door pater Cor Joore in de kapel van het Jacobusklooster getrouwd en nog had ik er niet genoeg van want in 1977 is mijn zoon Giso door pater Frans van Vree in diezelfde kapel gedoopt.
Nog een feitje. Toen het Jacobusklooster het domicilie werd van de Oblaten heeft mijn tante Cor Oomens huishoudelijke werkzaamheden voor hen verricht (knopen aanzetten, strijken en kleine herstelwerkzaamheden aan de kleding uitvoeren).
Ook ik heb veel foto’s uit mijn Ave Mariaperiode, toch zou ik graag de cd van Louis Labohm ook willen hebben.
Ik wil het BHIC verzoeken de toegestuurde groepsfoto van het zomerkamp in Schleiden toe te voegen.

Groepsfoto van de Gardisten tijdens het zomerkamp in Schleiden in 1965

Jan van de Vossenberg zei op 25 mei 2023 om 10:54
Graag wil ik reageren op de bijdrage van Sjack van Hees van 13 september 2020 en de reactie daarop van Mick van Gerwen van 14 september 2020.

De bewoners van Ave Maria hadden in de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog betrekkelijk weinig last van het oorlogsgeweld.
In december 1943 moesten zij echter toestaan dat de benedenverdieping van het schoolgebouw en de aula door de Duitsers werden gevorderd.
In augustus 1944 moest voor de huisvesting van Nachrichtenhilferinnen zelfs het hele gebouw worden ontruimd. Nachrichtenhilferinnen waren vrouwelijke soldaten, meestal werkzaam als telefonisten, radio-operators, typisten, kantoorassistenten en boodschappers. Ook waren zij werkzaam bij het Duitse Rode Kruis.
Aan het einde van de oorlog werden zij ook ingezet bij de Luftwaffe, bij de luchtafweer. De koplampbatterijen van het luchtafweergeschut werden meestal door vrouwen bediend.

Na de bevrijding kwam het gewone leven - zo goed en zo kwaad als dat kon - weer vrij snel op gang.
Dat gold echter niet voor de bewoners van Ave Maria!
Direct na de bevrijding werd Ave Maria opnieuw in beslag genomen, maar nu door Engelse en Canadese soldaten. Verder werden er toen het Centraal Transport Bureau, afdeling Binnenscheepvaart, het Commissariaat Noodvoorziening en het Rijksbureau voor ijzer en staal gevestigd.
Verder had het Militair Gezag het oog laten vallen op Ave Maria voor de internering van vrouwelijke N.S.B.-ers. Op maandag 30 juli 1945 moest Ave Maria geheel ontruimd zijn. Paters, broeders en een tachtigtal studenten moesten maar gaan wonen in het gastenverblijf van de Trappisten in Tilburg.

Ave Maria werd een gevangenis! De ramen werden zelfs met prikkeldraad bespannen.
Pas op 3 december 1946 konden paters, broeders en studenten weer terugkeren naar hun eigen missiehuis.

Dat Ave Maria tijdens de oorlog gediend heeft als verzamelpunt van gearresteerden is mij niet bekend.

Met vriendelijke groet
Alex Schenning zei op 21 januari 2024 om 10:39
Hallo. Bij toeval kom ik op deze site terecht. En ook ik heb in de periode van 1960 tot 1965 op Ave Maria gebivakkeerd. Ik herken vele van de beschreven onderwerpen. Vooral de Garde. Daarin kon ik mijn ei kwijt. Daarin kon ik iets doen met mijn handen. Na genoemde periode ben ik werkzaam geweest tot mijn pensioen in de bouw. Maar mijn studie heeft mij altijd voordelen opgeleverd.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 23 januari 2024 om 14:30
Bedankt Alex voor het reageren, mooi om te lezen hoe deze tijd je heeft gevormd. En dan met name dus de verkennerij, de Garde. Mocht je daarover nog wat meer willen vertellen, dan wees welkom.
Jan van de Vossenberg zei op 23 januari 2024 om 15:03
Hallo Alex,

Toen ik jouw reactie las ben ik direct mijn fotoalbums uit die tijd gaan raadplegen. Helaas vond ik daarin geen enkele foto waarop ik jou herkende. Toch heb ik 5 jaar met jou samengewoond op Ave Maria.
Ik weet dat je een jaar later dan ik op Ave Maria bent begonnen. In jouw klas zaten volgens mij Jos de Beijer, Jan Brouwers, Jos Jambor, Wim Kamphof, Bertus Jongerius, Gerard Kemenade, Jan Schuts, Frank Hartveld, Marus Tijssen en nog zeker twintig andere studenten.
Ook ik heb vooral door de François de Sales-Garde een geweldig mooie tijd gehad op Ave Maria. Met plezier denk ik nog vaak terug aan het kamperen op de Keijenhurk bij Janus en Miet van Kruysdijke in Westelbeers, in Nieuw Borgvliet, Berghem, Voorhout en Schleiden en die onvergetelijke reis naar Rome en Annecy samen met een grote groep van Mill-Hill.
Met diverse oud-studenten heb ik nu nog steeds regelmatig contact. Met Marus Tijssen, Jack de Groot, Toon Knippels en (pater) Wim Holterman zit ik een Salesiaanse kring. Ongeveer om de zeven weken komen we bij elkaar om onder andere te praten over Franciscus van Sales en zijn geschriften. Daarnaast maak ik ook nog deel uit van de Salesiaanse familie. Deze komt zo'n drie tot vier keer per jaar samen en bestaat voornamelijk uit leden van alle Salesiaanse kringen in Nederland.
Vooral na de viering van het 75-jarig bestaan van de congregatie in Nederland, na die geweldige reünie in Aarle-Rixtel in 2002, zijn deze Salesiaanse kringen ontstaan.
Wie weet wordt die reünie over zo'n drie jaar nog eens dunnetjes over gedaan bij gelegenheid van het 100-jarig bestaan.
Bert vd Brandt zei op 23 januari 2024 om 18:11
Jan vd Vossenberg.
Toon knippels woont die niet in Elshout??
Ik weet dat hij, althans iemand met die naam, ook op AveMaria zat en is “kort” voor de wijding toch teruggetreden?

Gr
Bert vd Brandt (1957/59)
Jan van de Vossenberg zei op 24 januari 2024 om 11:54
Hallo Bert,

Toon Knippels woont met zijn vrouw Pieternel inderdaad in Elshout, maar verblijft nu al enige tijd in een verzorgingstehuis in Vlijmen. Hij is rolstoel gebonden. Met onze Salesiaanse kring komen we daarom dan ook de laatste tijd samen in Vlijmen.
Hij hoopt binnen niet al te lange tijd te kunnen verhuizen naar een verzorgingstehuis wat dichterbij Elshout.

Met vriendelijke groeten,
Jan van de Vossenberg

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen