skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Juffrouw Gitsels

“Lang zal ik geen onderwijzeres zijn”, dacht Rikus Gitsels toen zij in 1916 slaagde voor de kweekschool. Maar het liep anders. Na een korte tijd in Oerle en Vlierden kreeg zij een aanstelling voor de tweede klas van de jongensschool van meester Ten Haaf in Asten. Ze bleef er tot aan haar pensioen en nog lang nadien was zij actief voor de Astense jeugd.

Hendrika Johanna Maria Gitsels, roepnaam Rikus, werd geboren in Asten op 2 augustus 1897. Ze overleed daar ook, op 2 februari 2001, op 103-jarige leeftijd. “Juffrouw Gitsels” was de dochter van Peter Antoon Gitsels en Sophia Aleijda Johanna Nas. Haar vader was molenaar, haar moeder runde hotel Gitsels.

Rikus ging naar de kweekschool in Dongen en kwam zoals gezegd al snel na haar opleiding terug naar Asten als lerares aan de lagere jongensschool. Buiten de school speelde zij vooral een grote rol bij de ontwikkeling van de meisjes in Asten.

Op háár initiatief konden Emmy de Bruin en Jo Hoes in 1947 het startsein geven voor een gidsengroep van twaalf meisjes. Meisjes kregen in die tijd meestal niet meer onderwijs dan lagere school. Pas in 1946 startte de NCB met landbouwhuishoudcursussen; enige jaren later werd een landbouwhuishoudschool opgericht. Bij de jonge vrouwen was grote behoefte aan verdere ontwikkeling en juffrouw Gitsels stilde die honger door het geven van enkele cursussen. 

Haar levenswerk werd echter de Mater Amabilisschool. Dat was een school voor meisjes van 17 jaar en ouder van elke stand of beroep. Een levensschool, waar de meisjes werden voorbereid op hun taken in het huwelijk of als ongehuwde vrouwen in de wereld.

In 1940 was de Belgische mejuffrouw Schouwenaars zo’n school begonnen in Kontich bij Antwerpen. Op verzoek van juffrouw Gitsels kwam mej. Schouwenaars in oktober 1948 naar Asten om daar een uiteenzetting te houden over het schoolsysteem. Na het overwinnen van de nodige hobbels kon in het voorjaar van 1949 in Asten een Mater Amabilisschool worden geopend, de tweede in Brabant.

Het was een groot succes. Bij het afscheid van juffrouw Gitsels in 1963 telde de school 205 cursisten. De cursus duurde drie jaar en de cursisten kregen twee avonden per week les.

In 1962 werd Gitsels Ridder in de Orde van Oranje Nassau en in 1963 volgde de kerkelijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice, die ze bij de vijftiende diploma-uitreiking aan de cursisten (tevens haar afscheid als hoofdleidster) kreeg uitgereikt.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen