skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Juffrouw Maria De Vroom, onderwijzeres

Maria De Vroom werd in 1893 te Sint-Oedenrode geboren als oudste dochter van schoenmaker Jan de Vroom en diens vrouw Catharina (Cateau) Vervoort. Haar geboortehuis stond in een klein smal straatje dat in die tijd nog helemaal ‘De Hoef’, werd genoemd. Dat is nu de Deken van Erpstraat.

Midden voor Cateau Vervoort en Jan de Vroom. Op de achtergrond met gestreepte bloezen de twee dochters Maria en Wilhelmina.

Net voor de Tweede Wereldoorlog liet Jan de Vroom het huis met nog wat kleinere huizen afbreken om er één blok van twee huizen voor in de plaats te bouwen. Na de dood van haar ouders is Maria in een van deze huizen blijven wonen. Een aantal jaren geleden zijn ze afgebroken om plaats te maken voor verzorgingshuis ‘Odendael’.

1920 was het jaar dat Marie Wilhelmina de Vroom als onderwijzeres de katholieke school binnenstapte, waar ze van 1920 tot 1958 aan verbonden is geweest.

Onderwijzend personeel 1937. V.l.n.r.: staand P. Dobbelsteen, B. Muller, J. v.d. Hurk, J. van der Hagen, Ch. Meijs. Zittend: P. H. van Rooij, Mej. M. de Vroom, P. J. van de Linden, F. Meijs.

Menig kind dat in Sint-Oedenrode naar school is gegaan heeft herinneringen aan haar. Zoöok Ben Muller, die 22 jaar directeur geweest van de oudste katholieke school van Den Bosch. Over Maria de Vroom en zijn jeugdjaren in Sint-Oedenrode schreef hij een artikel in het periodiek Heemschild. Hij begint zijn verhaal met: “Men mag natuurlijk niet ‘uit de school klappen’, maar wetenswaardigheden uit de school van vroeger ophalen, is natuurlijk wat anders. Marie de Vroom - bij ouderen bekend als Miej de Vròm - was berucht om haar strengheid. Men beweerde dat men bij haar veel leerde en dat zal ook wel zo geweest zijn, maar menigeen lééd ook bij haar. Zij had haar handen wel heel los zitten, wat menige linkshandige in die tijd in de schrijfles ervaren zal hebben.”

Zelf heeft hij dagenlang verdriet gehad, omdat zij met de derde klas mee overging naar de vierde klas. Zo moesten de leerlingen bij haar gedichtjes (versjes) van buiten leren en die mochten dan voorgedragen worden, maar dat durfden er maar weinig. Toch een belangrijk pluspunt voor juffrouw De Vroom: ze gaf vaak zanglessen en dan kwamen allerlei vaderlandse liederen aan de beurt zoals ‘Op de grote stille heide’, ‘Piet Hein’, ‘Een karretje op de zandweg reed’ enzovoort.

Martinus Boeren staande eerste rij met bloes met witte knoopjes. Links juffrouw De Vroom, rechts meester Van de Linden.

Schoolfoto’s werden er ook gemaakt en om de kosten voor de ouders te besparen mochten ook de jongere kinderen mee op de foto. Op de opname van de derde klas verscheen ieder kind in een net pakje, vaak met matrozenkraagjes en nette schoenen. Hoewel er in Rooi in die tijd veel klompenmakers woonden, draagt er op deze foto maar één leerling klompen: Martinus Boeren. Zijn vader was klompenmaker in Den Boskant. Martinus heeft achttien jaar na deze foto zijn activiteiten in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog met de dood moeten bekopen op de fusilladeplaats in Vught.

Foto’s: Jo van der Kaay.

Bronnen:
BHIC, Bevolkingsregisters Sint-Oedenrode 1811-1933, toegang 7634
BHIC, Gemeentebestuur Sint-Oedenrode 1811-1933, toegang 7634.
BHIC, Gemeentelijk Kadaster Sint-Oedenrode 1832-1971, toegang 7739
BHIC, Bouwvergunningen Sint-Oedenrode 1934-1969, toegang 1504.
Ben Muller in: Heemschild (1999), afl. 3, p. 61-76.

Reacties (3)

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 12 augustus 2019 om 13:27
De foto waar de leerkrachten opstaan is echt geweldig Willie. Ze oogt namelijk helemaal niet zo streng, maar misschien had ze wel net zangles gegeven ? :)
Bedankt voor dit mooie verhaal.
Gijs van Aarle zei op 30 juli 2021 om 21:15
Dag Willie, een interessant verhaal over "Miej de Vrom" Zij woonde bij ons achter.
Als kostganger was daar ook Tinus Vroomans, een neef van haar. in de volksmond Tinus de Vroom.
Verder was daar ook Toosje bij haar in huis. Wie kan mij nog vertellen wie Toosje was. Het was geen zus, zij is na de dood van Miej naar Tilburg verhuisd. Daar woonde de zus van Miej, Wilhelmina Maria die getrouwd was met Toon van Oorschot. Ben benieuwd of iemand weet wie Toosje was.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 1 augustus 2021 om 13:05
Leuke reactie Gijs, ik hoop voor je dat je nog wat te weten komt over Toosje, het lijkt me ook interessant.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.