skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Kaalslag bij Herpen en Reek

Wie vanaf het viaduct over de A50 bij Huisseling in de richting van Herpen kijkt, ziet kale weilanden die abrupt eindigen bij het dorpsgebied van Herpen. Daar overheerst de kleinschaligheid van de Brabantse zandgronden met bomen, heggen en kleiner struweel. En over de kale graslanden tussen Herpen en Huisseling stroomde eeuwenlang, bij tussenpozen, de Beerse Maas.

Foto Henk Buijks

Die ontstond wanneer na overvloedige regenval in de Ardennen het Maaswater via de overlaten bij Beers en Katwijk Noordoost-Brabant binnenliep. Sinds 1942 zijn de overlaten gesloten, maar de kale, kilometers brede strook tussen Grave en Den Bosch vertelt nog steeds het verhaal van “de Beers”.

Vóór 1820 is het daar veel minder saai en zeker niet vlak. Hier en daar zie je bomen en ook meidoornheggen. Op een hogere plek tussen Overlangel en Herpen staat zelfs een huis. Als gevolg daarvan stroomt de Beerse Maas niet goed door. Dan breken in januari 1820 de dijken in het Land van Cuijk, zodat bijna heel het gebied tussen Cuijk en Den Bosch onderloopt. Voor de regering aanleiding om een onderzoek in te stellen naar manieren om het rivierwater beter af te leiden. Geconcludeerd wordt dat alle hindernissen in de overlaatgebieden moeten worden geruimd. Speciaal de heggen, want bij ijsgang hoopt zich daar ijs op. Op 9 december 1825 besluit koning Willem I 400.000 gulden uit te trekken voor het ruimen en egaliseren van de bedding van de Beerse Maas tussen Herpen en Cuijk.

Schadevergoeding lager

Voordat de eerste spade de grond in gaat, trekken onpartijdige taxateurs door het gebied om de waarde van de diverse weilandjes, akkertjes en bosjes te schatten. In Reek ontvangen de grondeigenaren in totaal 19.000 gulden aan schadevergoeding. Het merendeel gaat akkoord met het getaxeerde bedrag, de rest stapt naar de rechter. Opvallend is dat hun schadevergoeding daarna gemiddeld bijna 6 procent lager uitvalt! De eigenaar van het huis tussen Overlangel en Herpen accepteert de 600 geboden guldens en moet dus verhuizen. Voor de overige grondeigenaren uit Herpen en Overlangel is 5.200 gulden getaxeerd en voor de belanghebbenden uit Huisseling en Neerloon 350 gulden. Daar stapt niemand naar de rechter, misschien wijzer geworden na de berichten uit Reek. In 1830 is de kaalslag tussen Herpen en Velp een feit, in het Land van Cuijk enkele jaren later.

Dit verhaal verscheen eerder in het Brabants Dagblad

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen