
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Gedeputeerde Staten hadden al meegedeeld dat de provincie genegen was om aan beide zijden een trottoir aan te brengen en de helft van de kosten te dragen, als de gemeente afstand deed van haar pootrecht. Met een technisch ambtenaar van de provincie werd besproken om het gedeelte bij Van der Wacht en Timmers wat breder te bestraten, en ook nog een trottoir te leggen vanaf Janssen tot de Gezusters Vervoort.
IJscowagen op de Heuvel, Knapenhoek. Op de zijkant is te lezen: N. V. Ned. IJsco Willemstraat. In 1920 opende de fabriek voor consumptie-ijs Eindhoven. Aan de ijscowagen op de foto staan volgens Jo van der Kaaij onder andere Gijsje Simons, Karel Passier, Gabriël van de Kaaij (met pet), Jo van de Kaaij, Jan van der Hagen, de verkoper Pietje van de Wijdeven en Jan Muller.
In de gemeenteraad werd er over gediscussieerd. De heer Van de Kamp was van oordeel dat er door het leggen van een trottoir bij bakker Janssen gevaar zou kunnen ontstaan voor de voetgangers, omdat de tram zijn inziens over het trottoir zou lopen. De voorzitter verzekerde dat dat niet het geval zou zijn. Hij was persoonlijk bij alle bewoners aan de deur geweest met de vraag of zij hun stoep wilden afstaan, en iedereen had direct verklaard daartoe bereid te zijn, omdat het een mooie verbetering zou worden. Bij goed weer kon men dan gezellig met een bankje op het trottoir voor het huis gaan zitten om wat met elkaar te buurten om de laatste nieuwtjes van het dorp uit te wisselen.
Van links naar rechts: Gradje van Boxmeer, Betsie Muller en Mien van Boxmeer- Ketelaars, zittend Elsje Krijnen.
De heer Van der Hagen vond het jammer dat hierdoor een mooi stukje natuurschoon ging verdwijnen, en was van mening dat het er voor de voetgangers niet veiliger op zou worden. Het voorstel wordt met 8 tegen 3 stemmen aangenomen. Tegen stemden de heren Moeskops, Van Acht en Van den Brand.
De Odaproccesie van 1926, met links, achter de muur, het braakliggend terrein.
Vervolgens kondigde de voorzitter aan dat er plannen waren om op het braakliggende terrein bij het Sint-Paulusgasthuis twee woonwinkelhuizen te bouwen. Juist daar ter plaatse was het de "Kalverstraat" van Sint-Oedenrode, een van de mooiste en meest geschikte punten voor het bouwen van winkelpanden. Daaraan bestond in de gemeente Sint-Oedenrode een zeer grote behoefte.
Daarbij kwam nog, dat het bouwen daar een goede geldbelegging was; de straat ermee verfraaid werd; de werkverschaffing er mee gediend was en vooral het algemeen belang er zeer bij gebaat. De voorzitter deelde ook nog mee dat de bewoonsters van het Sint-Paulusgasthuis voor het gemis van hun tuintje op het braakliggende terrein nog een kleine vergoeding zouden ontvangen.
De heer Van de Kamp dankte de initiatiefnemers van dit voorstel, maar hij zou het gemeentebestuur wel in overweging willen geven om goed uit te kijken aan wie de panden zouden worden verhuurd. Het bouwvoorstel werd met algemene stemmen aangenomen.
Foto’s: Collectie Jo van der Kaaij.
Bronnen: Notulen Gemeenteraad Sint-Oedenrode BHIC, toegangsnr. 7634, inventarisnr. 35
Ben Muller in Heemschild 32 (1998), afl.2, p. 25-52: "De Heuvel op z’n smalst".