skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Kasteel ’t Juffere

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 14 november 2008
bijgewerkt op 18 november 2013
Het oorspronkelijk middeleeuwse kasteeltje ’t Juffere stond ooit waar nu nog steeds de kasteelgracht is gesitueerd, met daar omheen bejaardenhuisjes. Het kasteel zelf is rond 1800 gesloopt, maar een tekening van Jan de Beijer uit 1743 geeft ons een beeld van hoe het geweest is. De naam ’t Juffere kreeg het overigens pas in de achttiende eeuw. Wat ons rest is een gracht en een beeldengroep.

Kasteel Juffere door Jan de Beijer (Coll. Noordbrabants Museum)De oorsprong van het kasteeltje ligt waarschijnlijk aan het eind van de veertiende eeuw. Gherrit de Vette, in 1393 genoemd als de eerste heer van Oploo, zal een behuizing hebben laten bouwen die paste bij zijn status. In latere eeuwen is het kasteeltje verder uitgebreid. De 16e-eeuwse eigenaren, het geslacht Van Steenhuijs, hebben het kasteel verder verfraaid en meer aanzien gegeven.

Van 1650 tot 1750 beleefde het kasteel zijn glorietijd. De eigenaren Van Steenhuijs woonden niet continu in het kasteel, maar verbleven er wel regelmatig. Het kasteel gebruikten ze voornamelijk als jachtslot. De familie Van Steenhuijs bezat namelijk een gigantisch jachtgebied ten zuiden van Oploo.

De laatste bewoners van het kasteel waren drie dames. Vrouwe Lucretia van der Noot, vrijvrouwe van Heumen en Oploo, en haar twee dochters Amelia en Genoveva waren de “drie Juffers van Oploo”. Zo is het kasteeltje in de 18e eeuw aan zijn naam ’t Juffere gekomen.

Lucretia was weliswaar hervormd, maar had het met de katholieken goed voor. Zo heeft zij zich er voor beijverd dat Oploo een zelfstandige parochie werd. Daarnaast schonk ze de gemeenschap grond voor een schuurkerk en een school.

Toen de heerlijkheid in 1778 verkocht werd aan stadhouder Willem V, kwam ook het kasteel in zijn handen. De Oranjes hadden weinig binding met Oploo en bovendien voldoende grotere en betere onderkomens dan ’t Juffere. Het kasteel kwam dan ook leeg te staan en raakte al snel in verval. Binnen enkele decennia was het, in fases, volledig gesloopt. Rond 1800 was het gedaan met het kasteel.

Wat gebleven is, is de kasteelgracht en het kleine parkje met de sculpturen van de drie Joffers ter herinnering aan lang vervlogen tijden.

Reacties (3)

Gerard Lemmens zei op 16 december 2009 om 18:06
Wat werd en wordt er in Nederland toch veel afgebroken/gesloopt ! Zo jammer dat dit kasteeltje niet bewaard is gebleven voor het nageslacht van ons allen.
Ik heb een fragment genealogie samengesteld over de familie van Steenhuijs en als iemand daar geinteresseerd in is, stuur mij dan een e-mail:
gerardlemmens1@yahoo.co.uk
Jos van der Ven zei op 22 april 2012 om 17:53
De gemeente Sint Anthonis heeft een Kunst- en dichtbundel uitgegeven. Ook het kasteel en de drie Joffers hebben hierin een plaats gekregen.

Verschoven werkelijkheid

Drie vrouwen van steen
De muren natuurlijk
Een gracht nog aanwezig
het huis afgebroken
Gedachten gaan...

Ooit leven drie vrouwen
Van steen de muren
Natuurlijk een gracht
Nog aanwezig het huis
Afgebroken gedachten gaan ooit leven...
Albert Speelman zei op 26 april 2016 om 21:19
En met behulp van een drone een ander gezicht op het kasteelterrein. Filmpje staat op YouTube (https://youtu.be/ustq03osgqQ)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!