skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Roxanne Lokin
Roxanne Lokin Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Roxanne Lokin
Roxanne Lokin Bhic

Kerstpakketten voor Molukse nieuwkomers

Vanaf maart 1951 werden ex-KNIL militairen met hun gezinnen gehuisvest in woonoord Lunetten in Vught. De instroom ging snel. Voor de eerste kerst in Nederland werden op 23 december 1951 de Molukse nieuwkomers op feestelijke wijze met kerstpakketten verblijd.

De kerstpakketten werden in de toneelzaal aan de kinderen uitgedeeld
De kerstpakketten werden in de toneelzaal aan de kinderen uitgedeeld

Tussen 20 februari en 22 juni 1951 werden ruim 12.000 Molukse ex-KNIL militairen met hun gezinnen vanuit Indonesië met grote stoomschepen zoals de Kota Inten, Atlantis, Asturias, Groote Beer, Fairsea en Goya naar Nederland overgebracht. De bedoeling was dat de opvang tijdelijk zou zijn, hoogstens een half jaar. Eenmaal van boord in de havens van Rotterdam en Amsterdam werden zij gehuisvest in diverse woonoorden in Nederland, die onder beheer stonden van de D.U.W., de Rijksdienst voor Uitvoering van Werken.

Een ‘dorp’ binnen Vught

Eén van die woonoorden werd gevestigd in het voormalige Duitse SS Konzentrationslager Herzogenbusch. Beter bekend als Kamp Vught (1943-1944), het opvangkamp voor Duitse burgerevacués uit het grensgebied (1944-1945), dat na de bevrijding in 1944 tot 1949 o.a. gebruikt werd als interneringskamp voor NSB’ers, al dan niet ten onrechte van collaboratie verdachte Nederlanders en voor de opvang van Rijksduitsers (1944-1949).

Een gelegenheidsorkestje was zo gevormd!
Een gelegenheidsorkestje was zo gevormd!

Het voorste gedeelte van het kamp werd door de Genie omgebouwd en omgedoopt tot woonoord Lunetten. De eerste 24 Molukse gezinnen werden in maart 1951 hier gehuisvest in 3 barakken. Het woonoord groeide uit tot een ‘dorp’ binnen Vught. Er kwamen gemeenschapsvoorzieningen, zoals een centrale keuken, kerken, scholen, winkels, ziekenhuisje met kraamafdeling, recreatie –en toneelzaal. Eind 1952 bood het woonoord onderdak aan bijna 3000 Molukkers. In 1952 werden hier al 268 kindertjes geboren. Speelruimte voor de jeugd en ruimte voor moestuintjes voor de ouderen was er buiten de barakken genoeg. Maar het wonen in de barakken was in het begin minder aangenaam..

Kerstpakketten-actie

Kerstpakketenactie mr. Deelen

Kerstpakketenactie mr. Deelen

Het verzoek tot deze actie werd op 29-11-1951 ingediend door mr. F.A.J. Deelen te Vught (lang plaatsvervangend officier van justitie te Breda, genoot tijdens de oorlog veel vertrouwen in verzetskringen, maakte deel uit van het Militair Gezag en het Bijzonder Gerechtshof in Den Bosch en in 1950 benoemd tot president van de Krijgsraad in Den Bosch). Hiermee ging het college van burgemeester en wethouders in haar vergadering van 3 december 1951 akkoord.

 links burgemeester F. van Rijckevorsel en rechts gemeentesecretaris J. van Rooij van Vught

In de eerste raadsvergadering in het nieuwe jaar 1952 blikte de burgemeester nog eens terug en sprak de woorden ‘Het bezoek van St. Nicolaas aan het woonoord en de Kerst-actie waren een groot succes en worden door alle Ambonezen zeer hoog gewaardeerd.'

 

Reacties (9)

Henk Beijers zei op 23 december 2015 om 13:10
Dat was nog eens een prachtig initiatief in 1951.
Ik heb overigens onlangs pas ontdekt dar alle straatnamen in woonoord Lunetten genoemd zijn naar de stoomschepen waarmee de Molukkers naar ons land zijn gekomen. Zo zie je maar....je bent nooit te oud om te leren!
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 23 december 2015 om 13:33
Inderdaad, Astorias, Atlantis, Kota Inten, Goya, Roma en Fair Sea zijn de straatnamen in woonoord Lunetten. Foto's van die grote imponerende schepen kun je bekijken op de website http://www.boordgeld.nl/index.php/molukken.

In de fotobank van BHIC zijn veel foto's van het woonoord Lunetten te vinden. En natuurlijk zijn er de mooi in beeld gebrachte herinneringsboeken..
Joop Geevers zei op 23 december 2015 om 13:37
Een aardiger verhaal Annemarie dan ik eerder mailde over de opstand van de Molukkers aldaar in het najaar 1952 toen ik dienst had op de naastgelegen afdeling van de Generale Staf in het vm. HK van de SS.
Fijne Kerstdagen en Jaarwisseling toegewenst aan mijn eerstgekende Langs-Aa-en-Dommel hulp die ik nog hoor zeggen: Volhouden hoor !
Het zijn intussen een dozijn familieboeken geworden <kn.nl,Catalogus, Geevers> Dat hadden we beiden niet kunnen dromen.
Hartelijke groeten van Joop.-
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 23 december 2015 om 16:02
Dank je wel, Joop. En inderdaad 'de aanhouder wint'. Maar enige speurzin was je in je oude beroep ook niet vreemd ..
Ook voor jou gezellige dagen en alle goeds voor 2016!
Joop Geevers zei op 23 december 2015 om 16:53
Wanneer een Annemarie die ik eerst na het eind van mijn 'vorige broep' heb leren kennen weet van mijn vroegere soeurzin in dat beroep dan denk ik aan ene Guus van Geloven. Correct ?
Gerrit van Heeswijk zei op 23 december 2015 om 22:40
Voor het geval dat ik het morgen bij de laatste bijdrage vergeet: mag ik alle mensen van het BHIC het beste wensen voor de komende jaarwisseling en dankzeggen voor deze aparte adventskalender. Zeer leuk om dagelijks deze bijdragen te lezen en voor mezelf ook herinneringen op te roepen. Hulde.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 23 december 2015 om 22:58
Dank je wel, Gerrit, voor je goede wensen en complimenten voor de adventskalender.
Wij vonden het ook ontzettend leuk deze bijdragen te leveren. Maar de meeste eer gaat naar collega's Margot en Marilou voor idee en uitvoering.
Ook voor jou en je dierbaren een heel goed 2016 !
Tonny Schel zei op 3 januari 2016 om 21:18
Niet alleen in Vught maar ook in Mill was er rond die tijd een (abonnezenkamp)
zoals wij dat noemde. Zover als ik weet is dat er zeker meer dan 10 jaar geweest.
Daar woonden ook ex-KNIL militairen en hun gezinnen in barakken.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen