skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Kijk-praat-platen: beeldexperimenten in het vrouwenwerk

In 1974 ging in Den Bosch-Oost een Experimenteel Welzijnsproject van start, met als uitgangspunt dat niet de gevestigde instituties maar de (kansarme) bewoners zélf het roer in handen moesten nemen. Diverse bewonersgroepen zagen het licht, waaronder groepen speciaal voor vrouwen. Om de gevoelens en de ervaringen van de vrouwen beter bespreekbaar te maken, werden deze door buurtkunstenaars gevisualiseerd. De resulterende foto's en affiches zijn later landelijk uitgegeven en verspreid.
Kijk-praat-leer-groep

Vrouwen werden niet alleen gestimuleerd om op te komen voor eigen (wijk)belangen, maar ook om hun eigen isolement te doorbreken en van en met elkaar te leren. Het was daarbij steeds zoeken naar de  juiste aansluiting. Naast de Basisacademie voor actieve vrijwilligsters, bestond er een groot scala aan cursussen voor vrouwen, zoals VOS, Politieke Vorming, Open School, gezondheidscursussen, creativiteitscursussen en alfabetiseringscursussen.

Toch bleek voor een aantal vrouwen in de wijk (met vaak niet meer dan lager onderwijs) de stap naar bijvoorbeeld een VOS-cursus te groot. 'Voor ons soort vrouwen is dat te moeilijk.'

We zochten daarom naar een vorm van leren, nauw aansluitend bij de methode van de Braziliaan Paulo Freire, waarbij beeldmateriaal centraal zou staan, om ook deze vrouwen te stimuleren hun stap naar buiten te zetten. We noemden het de 'kijk-praat-leer-groep'. Samen met een buurtkunstenaar werd na elke bijeenkomst een kernbegrip gedestilleerd, welke als kijk-praat-plaat de volgende bijeenkomst centraal zou staan. Zo’n plaat maakte veel emoties en discussie los. Daaruit konden weer nieuwe kernbegrippen in beeld worden gebracht. De vrouwen waren enthousiast over het gebruik van de platen; het hielp hen beter bij het onderwerp te blijven.

Discussie Affiches Alledaagse Realiteit

Deze vorm van werken met beeldmateriaal werd hierna ook in andere cursussen en bijeenkomsten in de wijk gebruikt. Het leidde tot een diversiteit aan tekeningen, foto’s en affiches, die als 'kijk-praat-platen' over verschillende thema’s werden uitgegeven en vervolgens landelijk zijn verspreid als Discussie Affiches Alledaagse Realiteit (DAAR). De makers waren de buurtkunstenaars Hans Zoete en Paul Kooimans en de uitgeverij was Stichting De Wekker in Utrecht.

Onze ervaringen met het werken met beeldmateriaal binnen het vrouwenwerk werd ook landelijk bekend. We werden uitgenodigd om op de Universiteit van Amsterdam een gastles erover te verzorgen. Het Provinciaal VOS-project Brabant verzocht ons een cursus te geven en ook het landelijk tijdschrift voor welzijnswerk, Marge, heeft er aandacht aan besteed.

Illustraties: De kijk- en praatplaten en bijbehorende pamfletten zijn gemaakt door de buurtkunstenaars Hans Zoete en Paul Kooymans.

 

Hoofdpagina Rebellerende vrouwen

 

Deel verhalen en foto's!

Reageer hieronder, deel je herinneringen aan de vrouwenbeweging en vul deze pagina aan! Foto's kun je sturen naar info@bhic.nl. Wij voegen ze dan hier toe. Vragen en opmerkingen kun je ook plaatsen op het forum.

Lees meer over:

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen