skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Kindsheidoptocht

Het Genootschap van de H. Kindsheid was een missiegenootschap dat in 1843 werd opgericht in Parijs. Deze organisatie moest bij katholieke kinderen een missiebewustzijn vormen en hen aanzetten tot gebed en het geven van offers. Daarvoor organiseerde men onder andere zogenaamde Kindsheidoptochten.

In deze optochten kwamen ook praalwagens voor. De motieven of figuren die in dit soort optochten werden uitgebeeld, hadden allemaal iets te maken met de heiligen uit de katholieke kerk of met het werk van paters, broeders en zusters in de missiegebieden. Ook in Sint-Oedenrode organiseerde men Kindsheidoptochten. Kinderen vonden het natuurlijk prachtig om zo uitgedost in het dorp mee te mogen lopen.

Het jongetje op de praalwagen beeldt paus Pius IX uit, omdat deze paus in 1922 aan de Kindsheidgenootschappen de pauselijke status verleende. De H. Kindsheid was in vele plaatsen actief en vooral gericht op kinderen in de missiegebieden zoals China en Afrika.

De foto is gemaakt vanaf het balkon van Mr. Jansen, het huis stond op de Borchmolendijk. Later is het nog een drogisterij en parfumeriezaak geweest. Nu staat er het appartementencomplex ‘Kolkzicht’.

Op de Hambrug de tramrails voor de trams die Sint-Oedenrode passeerden. Er lagen aan dit traject verschillende halteplaatsen. Links zien we de tuin van huize De Kolk, deftige dames en mooie kinderwagens en de vrouwen met hun poffers. Voorbij de Hambrug is nog net het café van Martinus van Heessel te zien.

Bij het begin van het kadaster in 1832 is Antonie Overkamp bouwman de eigenaar. Opgevolgd door eigenaren als o.a. Hendrikus Swinkels, slachter, die het weer verkoop aan Gerard van der Heijden, hoefsmid. Wilhelmina Swinkels, weduwe van Henricus de Leijer, Martinus Heessel, Willie Damen, garagehouder onder de naam “Damen en Kroes”, opgevolgd door zijn zoon, en vervolgens wordt op die plaats het appartementsgebouw “Het Bastion” gebouwd.

   

Tenslotte nog twee foto's uit de Kindsheidoptocht: Lambert van den Kamp als een kleine missionaris en Maria (Dieneke van Boxtel), met Josef en het kindje Jezus op een ezeltje op weg naar het stalletje te Bethlehem.

Bron: Wikipedia over H. Kindsheid
Foto’s: Collectie Jo van der Kaaij

Reacties (5)

Willie Damen van de Mosselaer zei op 22 juli 2015 om 18:33
De foto heeft ook in de 'Mooi Rooi', krant gestaan van 1 juli 2015.
De jongen op de foto is Frans de Greef. Een markante Rooienaar uit de twintigste eeuw die in de jaren dertig 30 een bouwbedrijf begon aan de Nijnselseweg. De foto is van 1913. 22 juli komt er nog een antwoord in de krant en het meisje is niet Miet Willems maar Dieneke van Boxtel. Deze informatie komt van de familie de Greef die ook in het bezit zijn van deze foto.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 23 juli 2015 om 10:48
Bedankt voor je reactie Willie! We passen de naam van Dieneke aan.
Tonnie van gestel zei op 17 januari 2019 om 15:36
In Schijndel werden deze optochten gehouden van 1886 tot en met 1936
In de kantlijn van het programma dat in het archief aanwezig is was vermeld dat in 50 jaar tijd het bedrag van hfl. 30.000 was opgehaald. Kinderen van welgestelde ouders mochten mooiste rollen uitbeelden. De bijdrage hiervoor waren het hoogst. Kinderen van minderbedeelden mochten zich verkleden als slaafje of neger kinderen. Dat was meestal gratis of aanzienlijk goedkoper. Ik zal zometeen het programma van 1919 doorsturen. Wie weet op welke datum en/of kerkelijke dag de optocht gehouden werd? Was er vooraf een mis?
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 18 januari 2019 om 13:22
Bedankt voor je reactie Tonnie en natuurlijk alvast voor het opsturen van het programma. We gaan de scan graag bij jouw reactie plaatsen. In de lokale kranten van Schijndel (Heemkundekring) zal vast wel iets over deze optochten geschreven staan.
Strijards zei op 29 september 2023 om 14:57
Jullie bedoelen: Paus Pius XI Ratti, denk ik. Die had een enorme belangstelling voor het ministerie voor de voortplanting des geloofs of ook: dicastrium de propaganda fide, dat in de Nederlands kardinaal Marinus van Rossum, die ook vaak op de BHIC-site prijkt, de procurator van de missiecongregaties bij de Heilige Stoel had. Van Rossum was een redemptorist die erg veel in Brabant kwam, omdat daar zoveel missieseminaries waren. BHIC heeft enorm veel foto's van deze kardinaal, waar heel Nederland trots op was. Hij was een Prins der Kerk en gold als Delegaat van de Paus tijdens het internationaal eucharistisch congres te Amsterdam in 1923. Daar promootte hij de oprichting van deze parochiële kindsheidsorganisaties, waar aan Katholiek Nederland graag gevolg gaf. Van Rossum liet zich voortrijden in een koets met zes witte schimmels tijdens deze bezoeken.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.