skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Klaar voor vertrek (of toch niet)

Mathilde Min
Mathilde Min Bhic
vertelde op 8 september 2018
bijgewerkt op 10 september 2018
De foto's zijn genomen op station Mill; zoveel lijkt duidelijk. Ook is te zien dat er veel mensen op de been zijn om trein en passagiers uit te zwaaien of warm welkom te heten. Over het waarom en wanneer van deze treinrit tasten wij echter in het duister. Welke Millenaar werpt licht op de zaak? We hopen op reacties!

Duits lijntje, vertrek voor een schoolreisje (?), Mill begin jaren '50 (foto: collectie BHIC DCMIL-000016) Duits lijntje, vertrek voor een schoolreisje (?), Mill begin jaren '50 (foto: collectie BHIC DCMIL-000016). Op de foto staan waarschijnlijk v.l.n.r: Theo de Veth - burgemeester Hofmans - man met tas onbekend - stationschef Kampert.

De trein staat klaar voor vertrek en door de open ramen hebben de passagiers nog even contact met de achterblijvers op het perron. Ook het spoorwegpersoneel staat op het punt om in te stappen. Op een tweede foto (zie hieronder) zien we een rij kinderen door een haag van belangstellenden lopen met de trein en het station van Mill op de achtergrond. Gaat het hier misschien om een schoolreisje?

De foto is gedateerd op begin jaren ’50, maar het Millse station werd een aantal jaar eerder al opgeheven. Reed er soms toch nog zo nu en dan een trein? Of klopt de datum niet? En de man met het spiegelei, was dat burgemeester Hofmans? Die werd pas in ’58 eerste burger van Mill, dus hoe zit dat?

Duits lijntje, thuiskomst van een schoolreisje (?), Mill begin jaren '50 (foto: collectie BHIC DCMIL-000017)Duits lijntje, thuiskomst van een schoolreisje (?), Mill begin jaren '50 (foto: collectie BHIC DCMIL-000017)

Kijk naar Toen

Deze foto's roepen veel vragen op. Heb jij antwoorden? Herken je iemand of heb je andere aanknopingspunten, dan horen we dat graag. Alle verhalen zijn welkom. We hopen op reacties! Je kunt jouw herinneringen delen in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder. Bellen of mailen kan natuurlijk ook.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in de Koerier Mill, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Reacties (9)

Jan van Weert
Jan van Weert zei op 10 september 2018 om 14:39
De eerste foto geeft een beeld van het vertrek van de schooljeugd voor een schoolreisje in 1961.
De tweede foto geeft een beeld van de drukte op het station bij een uitstapje van de Millse Zegelvereniging in 1962.
Zie voor uitgebreidere informatie over het station van het Duits Lijntje in Mill bijgaande link waarin ook beide foto’s zijn opgenomen:
http://studio-domeinzicht.jouwweb.nl/station-mil
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 10 september 2018 om 14:48
Bedankt, Jan. Dan is de datering die bij onze foto's staat dus niet te laat, maar juist te vroeg! Het gaat hier dan dus waarschijnlijk om twee op zichzelf staande uitjes, in opvolgende jaren. Ook kunnen we met het nieuwe jaartal bij de eerste foto de aanwezigheid van burgemeester Hofmans beter plaatsen (hij werd daar pas in '58 burgemeester, terwijl wij dachten dat de foto ouder was).

Deze week staat de eerste foto in de Koerier Mill. Hopelijk zijn er nog mensen die ons uit eerste hand nog iets meer kunnen vertellen over deze uitstapjes. De kans daarop wordt al groter nu ze van iets recentere datum zijn.
Rini de Groot. zei op 15 september 2018 om 23:47
Mathilde,
In de vijftiger jaren maakte we een schoolreis vanuit Uden naar Leiden, lees het verhaal: 'Stoomreis naar zee' misschien kwam de trein vanuit de richting Mill.
Udens perron was alleen bezet met leerlingen en de meesters. ik zoek al jaren naar aanvullende informatie.
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 17 september 2018 om 13:51
Dank Rini, voor je reactie. Ik zie het schoolreisje dankzij je verhaal zo voor me. Het blijft toch bijzonder om te lezen hoeveel indruk zo'n tochtje toen maakte en dat je dat na al die tijd nog zo beeldend kan beschrijven.
Misschien zijn er anderen die weten waar de trein van dit Millse schoolreisje vandaan kwam en wat de eindbestemming was.
Hierbij nog de link naar het verhaal van Rini de Groot: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/stoomreis-naar-zee
Norah zei op 17 september 2018 om 15:51
Vanuit Uden naar Leiden? Héél bijzonder, toen ik op de lagere school zat, kon er nog net een dagje speeltuin Steijn af... En dan heb ik 't over Zuid-Limburg.
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 18 september 2018 om 09:45
Het klinkt inderdaad als een bijzonder verre reis die Rini heeft gemaakt. Norah, heb je wel nog goede herinneringen aan de dagjes speeltuin of had jij toch veel liever ook een schoolreisje naar Leiden meegemaakt?
Norah zei op 18 september 2018 om 10:45
Het was één dagje speeltuin in 6 jaar tijd Hilde;), ik was pas 7 jaar(op mijn verjaardag). Weinig herinneringen aan. En in de 6e klas zouden we naar de Passiespelen in Tegelen zijn gegaan, maar is niet doorgegaan. Het was ook de zusterorde van "Het Arme Kindje Jezus".........
En ik was dolgraag mee geweest naar Leiden.
Gr.
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 18 september 2018 om 15:54
Dat is inderdaad wel heel magertjes, al was het dan gelukkig wel fijn op je verjaardag. Dan had Rini het toch wel een stuk luxer wat reisjes betreft...
Norah zei op 18 september 2018 om 16:50
Zeer zeker.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen