skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Kleuterheil en Medisch Kindertehuis Godelieve in Goirle

Paul Huismans
Paul Huismans Bhic
vertelde op 14 september 2012
bijgewerkt op 24 augustus 2021
Misschien ben je hier als kind geweest om aan te sterken en heb je daar nog herinneringen aan. Daar zijn wij benieuwd naar, want dit is wat wij weten van de zusters in Goirle.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

Dicht bij de grens met Tilburg in het gebied de Boschkens, kwam een aantal inrichtingen tot stand, die praktisch buiten de Goirlese samenleving stonden.

Aan de latere Dr. Keyzerlaan werd 7 mei 1933 de eerste steen gelegd van het tweede kleuterdagverblijf in Nederland, Kleuterheil.

Franciscanessen

Het verblijf werd 30 augustus 1933 geopend door de Tilburgse burgemeester Vonk de Both. Zieke en herstellende kinderen konden ‘in de bosrijke omgeving de gehele dag in de openlucht doorbrengen, hun middagslaapje doen en een goede gemengde voeding krijgen, waarbij aan groente en vruchten een ruime plaats is ingeruimd’.

Vier zusters Franciscanessen van de H. Familie waren bij de oprichting van deze stichting van dr. Keyzer betrokken. Daarom werd de leiding van het huis opgedragen aan deze congregatie. De franciscanessen staakten hun werkzaamheden in augustus 1945 en vertrokken.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant
Bron: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

Dochters van OL Vrouw van het H. Hart

Nadat de leiding enkele jaren in handen van leken was geweest, namen de Dochters van O.L. Vrouw van het H. Hart het in 1953 vanuit Tilburg over met het kleuterdagverblijf Kleuterheil.

In 1957 is het medisch kindertehuis Godelieve geopend, naar ontwerp van architect Jos Bedaux uit Goirle. De zusters hadden er aanvankelijk inwoning en pas later werd in het hoofdgebouw het zusterhuis ingericht. Ze werkten hier tot 2001.

De hoofdbouw werd in 2006 gesloopt. In de nieuwbouw aan Rillaersebaan 75 is nu de Stichting Kompaan gevestigd.

Het complex bestond uit zes woonhuizen, de school, het hoofdgebouw annex zusterhuis en een kapel. Rekening houdend met het gebruik van binnen- en buitenruimten door de kinderen waren de paviljoens open aan gazons geplaatst. De kapel werd gemarkeerd door een torentje.


Opening RK Kinderkoloniehuis St. Godelieve te Goirle door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix, 21 september 1957. Foto: Harry Pot / Anefo. Bron: Nationaal Archief

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

Deze pagina is aangepast op 3 juli 2020 door vervanging van een foto. Redactie.

 

Maria Aerts stuurde deze foto's van Kleuterheil:


123456

Reacties (42)

Ton van Gils (oud leerling openluchtschool) zei op 19 juli 2017 om 12:14
In bovenstaand verhaal wordt alles wel op een grote hoop gegooid. De bijgaande foto's zijn de voor en achterzijde van de openluchtschool domino Savio. Daarnaast lag het kinderdagverblijf 'kleuterheil' . Aan de andere kant van de openluchtschool lag het. Kinderdorp 'godelieve'
Op kleuterheil en de openluchtschool (vergelijkbaar met de vroegere kleuterschool en lagere school) verbleven kinderen de hele dag, er werd gegeten, gedoucht, tanden gepoetst en tussen de middag geslapen. S'avonds gingen de kinderen weer naar huis. Op Godelieve verbleven de kinderen permanent, er waren paviljoens op het terrein, een kerk, sportvelden, een kinderboerderij, etc. Kleuterheil is inmiddels afgebroken, de openluchtschool wordt omgebouwd tot een aantal woonhuizen en Godelieve is overgegaan naar st. Kompaan en de Bocht.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 20 juli 2017 om 10:10
Hartstikke bedankt voor je bericht Ton, jouw uitleg maakt inderdaad meteen duidelijk dat het hier om verschillende panden gaat met verschillend gebruik. Dus nogmaals erg bedankt voor jouw bijdrage. Mocht je nog meer herinneringen hebben of wetenswaardigheden weten, dan horen we dat graag van je.
Dymphna V. zei op 26 september 2019 om 20:27
Ik heb er mooie herideringen eraan en ben blij dat ik als peuter daar mocht blijven overdag.
Candida van Delft de Wijs zei op 31 oktober 2019 om 13:52
Nog niet zo lang geleden ben ik verhuist en kom ik de diploma en andere zaken van mijn moeder tegen ook haar diploma, die ze ontving op 30 November 1934, Diploma Kleuterheil, Kinderverzorgster Mijn moeder haar naam was Hendrica, Gerarda, Anna Schraven. Geboren 21 januari 1913 Tilburg ook heb ik nog foto's. Mijn moeder heeft er tot haar trouwen met Theo de Wijs gewerkt 7 oktober 1941. Er is ook een film van waas de zusters nog opstaan! Vriendelijke greoten Cani
Ine de Kock - v. Beerendonk zei op 9 juli 2020 om 12:26
Ik heb op Kleuterheil de opleiding tot Kinderverzorgster gevolgd van 1 september 1968 tot 1 september 1970 en daarna nog 1 jaar als leidster van een paviljoen gefunctioneerd. In deze tijd was de leiding in handen van een kinderarts (Vlaamse man, weet zijn naam niet meer) en een verpleegkundige (Zr. Versteeg). Daarnaast was er een psycholoog in dienst en een aantal facilitaire mensen, zoals de chauffeur van de bus ('Ome' Robben), de dame van de linnenkamer (de kinderen droegen overdag altijd kleding van het huis om hun eigen kleren te sparen) en het keukenpersoneel (de kinderen kregen iedere dag een warme maaltijd, 6 dagen in de week). Het eerste jaar van de opleiding betaalden mijn ouders 100 gulden per maand (voor mijn opleiding en elke dag een warme maaltijd (6 dagen per week); ik behoorde tot de eerste groep leerlingen die vanaf hun 2e opleidingsjaar een 'salaris' kreeg (ik weet niet meer hoeveel dit was).
Rade Joosen zei op 24 september 2020 om 08:44
Ik heb er van 91 tot half 93 gezeten voor mijn medische achtergrond. Ontzettend slecht behandeld niets van geleerd het was er goed voor kinderen die het thuis slecht hadden. Ikzelf en verschillende mensen uit mijn periode hebben zware ptss aan over gehouden
Sjef leijs zei op 11 oktober 2020 om 21:20
Ik was er in de periode 1961 1962. Ik werd op de hoek van de wagenaarstraat in Tilburg elke werkdag opgehaald v.v. Wat het meest is bijgebleven, waren de rijen bedjes onder een langwerpig afdak. Daar sliepen we in de middag. Een andere herinnering is het met een groep het bos in en daar spelen. Allemaal leuke herinneringen.
Adriënne vd O zei op 1 februari 2021 om 11:13
Ik heb ook in kindertehuis gezeten godelieve ivm gezondheid en uit huis weg gerukt en ja ze moesten mij leren hoe ik met mijn gezondheid om moest gaan eerlijk heb er wel litteken aan over gehouden ook toen ik daar weg ging na pleeggezin waarvan ik mij niet veilig in voelde ivm politie ect ect is geweest en verschil tussen biologisch kind en pleegkind echt onder vergrootglas staat...
Henny Visser zei op 15 februari 2021 om 10:55
IK ben hier in 1964 een jaar geweest was 12 jaar net de max leeftijd voor daar. Eerst opgevangen in de donald duck en daarna overgeplaatst naar de vlinder.
Ik heb hier wel mooie herinneringen aan.
Truus van bijsterveld Seuntjens zei op 5 maart 2021 om 06:54
Ik heb er in 1964 9 maanden gezeten in de Donald duck. Hele slechte herinneringen aan overgehouden. Kreeg een keer 3 dagen achter elkaar dezelfde chocoladepudding voor gezet omdat ik deze niet lustte. Heb er nu nog ooit last van de disciplines daar.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 8 maart 2021 om 07:28
Bedankt allemaal voor jullie reacties. Zouden jullie nog meer willen vertellen over jullie verblijf? Ik zie enkele dezelfde jaren en verblijfplaatsen (1964, Donald Duck...), maar wel heel verschillende ervaringen! Het is belangrijk dat deze verhalen bewaard blijven. Graag dus tot ziens.
Jolanda Bloem-Wijninga zei op 1 mei 2021 om 18:22
Ik heb eind jaren tachtig ca 4,5 jaar als secretaresse bij Kleuterheil gewerkt. Destijds was mevrouw Zwijenberg daar directeur, en vgls mij de heer Donders directeur van Godelieve.
Ik kan uiteraard niet beoordelen hoe het voor de kinderen geweest is, maar voor mij was het een prettige werkomgeving. In die tijd is er wel een behoorlijke reorganisatie geweest, wat vooral voor een aantal hoofdleidsters die er al heel lang werkten een moeilijke periode was ( Ria en Toos bijv). En ik heb er ook een hoop kinderen gezien die er graag waren. Bij Kleuterheil waren ze uiteraard wel veel jonger dan bij Godelieve.
Truus van bijsterveld seuntjens zei op 1 mei 2021 om 19:35
Er is niets ergers voor een meisje van 7,als je in bed geplast hebt je natte lakens naar de jongens afdeling moet brengen. Je word daar dan uitgelachen en gepest.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 2 mei 2021 om 11:24
Dank voor het reageren Jolanda. En fijn dat je nog wat meer wilde delen, Truus, ook al roept deze pagina bij jou dus vooral heel nare herinneringen op. Jullie bijdragen laten maar weer zien waar het ons om te doen is, namelijk een beter beeld krijgen van wat het wonen of werken in deze instelling voor mensen heeft betekend.
Leo Verhees zei op 1 juli 2021 om 23:16
Heb er van 1981-1983 gezeten. 1e jaar ging wel 2e jaar was niks.
Maar wat ik me af vraag is wie heeft (de kinderen) me destijds daar geplaatst? Want mijn ouders wisten dat niet meer precies te vertellen.
Was het jeugdzorg, (de overheid), of een arts?
Nog een puntje van kritiek: totaal geen nazorg.
Wel goed dat het verhaal hier verteld word
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 8 juli 2021 om 07:31
Bedankt voor je reactie Leo. Inderdaad mooi om te zien hoeveel mensen hier hun verhaal delen. Ik heb gezocht maar nog geen duidelijk antwoord kunnen vinden op je vraag, wie de kinderen daar plaatste. In de bronnen die ik heb gevonden, zoals op http://www.godelieve.net/ (zie o.a. het kopje "lectuur"), wordt niet echt ingegaan op wie die partijen dan precies zijn, naast bijvoorbeeld de maatschappelijk werk(st)er, en wat de procedure was, naast bijv. een kennismakingsgesprek met de ouders over de mogelijke behandelingen. (Bron: Informatieboekje Godelieve uit '68: http://godelieve.net/infoboekje/infoboekje.html )

Hopelijk kunnen andere bezoekers van deze pagina van hulp zijn!
Kobi Versteeg zei op 13 juli 2021 om 18:02
Hallo allemaal
Ik ben op zoek naar Peter Stam geboren op 7 maart 1950 ,na lang zoeken heb ik vernomen dat hij hier in het medisch kindertehuis heeft gezeten.
Hopelijk kan iemand hem zich herinneren en wil dan contact met mij opnemen.
Groetjes kobi
Maria Aerts zei op 20 juli 2021 om 21:21
Hallo
Ik ben in 1952 naar kleuterheil gegaan ben daar
3 jaar geweest.
Daar was zr.Versteeg het hoofd , ome Robbe buschauffeur en Dr.Keizer was daar kinderarts.
Als je ziek was kwam Dr.Keizer bij je thuis kijken hoe
het ging.
Ik heb ook nog foto's van Kleuterheil.

Na Kleuterheil ben ik naar de openluchtschool gegaan.
Meneer Huismans was toen hoofd van de school.
En zo weet ik nog veel meer.
Ik heb het als 'n fijne tijd ervaren.
Groetjes Maria
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 26 juli 2021 om 11:17
Hallo Maria, dank voor je bericht en wat mooi dat je nog foto's uit deze tijd hebt. Die kun je ons sturen naar info@bhic.nl o.v.v. kindertehuis Godelieve in Goirle. Dan voeg ik ze hier toe, aan je reactie of bovenin bij de andere foto's. En vertel hier nog eens verder over je verblijf, als je wilt. Hoe zag een doorsnee dag of week er voor jou uit bijvoorbeeld? Wat maakte het voor jou zo'n fijne tijd? Graag tot ziens hier op de site.
Muriam Anderson zei op 24 augustus 2021 om 02:25
Ik heb er gezeten op de kleuterheil ong. tussen 1964-1965. Wat ik mij er van herinner is het ophalen s'morgens Ringbaan noord aan de kant ban Smarius spelen, eten, slapen en s'avonds weer naar huis.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 24 augustus 2021 om 06:50
Bedankt Muriam voor je bericht. Het is natuurlijk een hele tijd geleden, maar misschien dat de vele reacties op deze pagina nog verdere herinneringen bij je oproepen? Vertel nog eens verder als je wilt.
Frank van der Linden zei op 20 september 2021 om 14:08
Ik verbleef van augustus '57 tot februari '58 op Godelieve. Ik was er bij toen toenmalig Prinses Beatrix Godelieve opende.
Ik herinner me verder weinig. Alleen nog wel dat er pas een school was in de loop van januari '58.
Frank van der Linden zei op 20 september 2021 om 14:10
ik vergeet nog te vragen of er nog dossiers bewaard zijn?
Oguzhan zei op 23 september 2021 om 14:05
ik zat op kleuterheil 1987 tm 1989. de leerkrachten heette : Ans en Anja en later op de dag hadden we les in een ander gebouw nabij de gymzaal, daar kregen we les van juf Karin. ik kan me veel groen herinneren, het was uiteraard een groot terrein. Jammer dat alles is afgebroken , had het graag nog een keer willen zien. Al met al heb ik er leuke herinneringen aan overgehouden.
Adriënne zei op 23 september 2021 om 16:12
Ik ben er nog laatst geweest heb foto’s gemaakt alleen krijg ik het niet geüpload.

Kindertehuizen heb ik foto’s “wat ik kon zien door de hekken ivm afgesloten terrein is” nu veilig thuis heet wat nog steeds niet goed gaat daar hoe ik het weet is ivm weinig controle is wat de leiders daar doen bij de kids :|

Kleuterheil is idd gesloopt zover ik kon zien.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 26 september 2021 om 16:05
@Frank: over die dossiers, misschien dat je via Sterk Huis - in 2018 ontstaan door het samengaan van De Bocht met Kompaan, opvolger van Kinderdorp Godelieve) meer te weten kunt komen.
Susanne Spijkers zei op 20 december 2021 om 21:26
Ik zat op kleuterheil in de periode 1960-1962. Het enigste wat ik mij kan herinneren is dat ik elke morgen werd opgehaald met een bus. De chauffeur was ome Robbe. Ik werd opgehaald op de hoek Tilburgseweg - St.Jansstraat in Goirle. Van 1967 t/m 1972 heb ik op de Openluchtschool gezeten. Dhr. Huismans was hoofd van de school. Tussen de middag kregen we een warme maaltijd.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 22 december 2021 om 08:09
Dank voor het reageren Susanne. Dat juist die ritten met de bus je zo zijn bijgebleven, heeft dat nog een bepaalde reden of is dat lastig zeggen? Reden er dan nog meer kinderen mee van en naar het dagverblijf? Vertel hier vooral nog eens verder, mocht je nog meer te binnen schieten.
Conny smulders zei op 13 maart 2022 om 23:08
Ik heb hier als 3 jarige geweest het was iedere dag n drama voor mijn ouders .
Ik ben de opleiding daar gaan doen van 1964 tot 1966 daarna nog 2 jaar gewerkt als kinderverzorgster. Ik had het diploma ,kinderverzorging centrale raad voor kinderverzorging , kinderverzorging algemeen . Daarna ben ik ben ik de opleiding kinderbescherming A gaan doen . Je moest daar toestemming voor krijgen ,ik kreeg die toestemming niet en moest er mn vrije dag aan opofferen en dat heb ik gedaan , het eerste jaar kreeg je met kerst of je de opleiding mocht afmaken . We waren met 3 leerlingen van kleuterheil 2 due het van kleuterleidster kregen . Ze hadden tegen mij gezegd dat ik her toch niet zou halen , maar ik heb het tegendeel bewezen ,die 2 moesten met Kerst de opleiding verlaten . Wat was ik trots op mezelf .
Ik heb ook 2 jaar op de bus gezeten dat was super leuk met ome Robben . Zr Versteegh was hoofd verpleging , dr Rammelo kinderarts en de directrice .
S,morgens als wij kwamen moesten we eerst op ons knieën en een of ander gebed opzeggen en dan aan het werk .was super leuk met die kleuters en peuters . Ik heb gewerkt op " het grut" " de bongerd" en het Hoekske . .
Daarna ben ik zoals jij weet Thijs naar Asissie gegaan .gr conny
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 14 maart 2022 om 07:57
Jazeker Conny, ik herinner me jouw verhaal heel goed, dat heeft ook veel indruk gemaakt... Ik wil alleen nog zeggen dat ik het ongelooflijk stoer vind dat je zo je verhaal blijft doen, zo sterk blijft. En dat je met je bijdragen aan de site ook anderen aan het denken zet. Dank!!! en het ga je goed.
Franka van laerhoven zei op 8 juli 2022 om 09:56
Kan me kleuterheil heel goed herinneren. Ik moet ongeveer 2 jaar zijn geweest (1960 dus).
Het ophalen met de bus op de broekhovenseweg. Mijn zus en moeder die zwanger was van mijn 3e zusje brachten me. Ik vond het heel spannend om daarheen te gaan.
Ik herinner me dat we melk kregen met een vel erop brrrrr. Lust nog geen melk. Er was buiten een zandbak en wat ik noemde een heksenhuisje in het bos. Ook water want in de zomer kon je daarin spelen.
Tussen de middag werd er geslapen en ik mocht bij de zusters spelen volgens mijn moeder.
Ik kwam een keer terug bleken mijn kiezen geplombeerd te zijn. Dit is wat mijn moeder vertelde. Ook dat ik iedere avond in bed lag te huilen en vroeg of ik niet naar kleuterheil hoefde.
Als ik nu door het bos rijd komen sterke herinneringen terug door de geur van het bos.
Ik moest naar kleuterheil omdat ik bronchitis had en de boslucht goed voor me was. Ben er 9 maanden heen gegaan. Zou wel foto's willen hebben uit die tijd.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 13 juli 2022 om 11:15
Bedankt Franka voor deze bijdrage. Ook bij jou vallen de levendige herinneringen op, ook al waren jullie nog zó jong. Foto's kun je bijvoorbeeld vinden op de website van het Nationaal Archief: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/zoeken?activeTab=photos&rm=gallery&searchTerm=Goirle%20Godelieve en die van het Regionaal Archief Tilburg: https://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoek-een-foto/?rel=0&mode=gallery&view=horizontal&q=Goirle%20Godelieve&page=1&reverse=0 (je kunt hier ook zoeken op 'kinderheil' en 'kleuterheil') Die kun je daar ook downloaden.
Franka Van laerhoven zei op 13 juli 2022 om 12:22
Bedankt Thijs! Heb foto's gevonden van het "heksenhuisje" en het water! Precies zoals ik het me herinnerde.
Greet de Groot zei op 2 augustus 2022 om 13:29
Mijn oudste broer André de Groot heeft op Godelieve gezeten,begin jaren 1967-68 ergens? Niemand weet hoe of waarom hij daar verbleef?!
Mss herkent iemand zijn naam en weet die mogelijk iets meer?
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 3 augustus 2022 om 12:20
Dat zou inderdaad fijn zijn Greet, dat iemand van de lezers van dit onderwerp je misschien meer zou kunnen vertellen over de reden van zijn verblijf.
Harm van den Oever zei op 11 april 2023 om 01:55
van 1964 tot 66 op Godelieve gezeten, Huis Tompoes. Ik was toen 7 jaar. leuk om ervaringen uit te wisselen. Bewaar niet zulke beste herinneringen.
Greet de Groot zei op 17 april 2023 om 11:24
Goeiemorgen Harm,
Begrijp ik goed dat je mijn broer Andre de Groot herkent of niet?
Harm van den Oever zei op 20 april 2023 om 22:22
Op Tompoes zat toen een jongen met achternaam de Groot. Hij kwam uit Leiden en was toen ik daar was (8 jaar) al 13 jaar.; een reus. Zijn voornaam kan ik mij niet herinneren.
Greet Van Meegen zei op 20 april 2023 om 22:26
Ah,dan is het mijn broer niet.....niet uit Leiden en al helemaal geen reus:)
Jammer maar toch bedankt voor je reactie!
Dennis den blanken zei op 3 februari 2024 om 08:50
Ik hen daar gezeten op godelieve eind jaren 70 laatste paviljoen wa een hel was dat als ventje van 6 bij je moeder worden weg gehaald is het ergste wat je met een kind van 6 kunt doen de rest van me leven ellende van gehad nu 50 en nog de gevolgen van dat een half jaar zo'n indruk kan maken zie het goede der dan ook niet van in
Conny smulders zei op 3 februari 2024 om 16:07
Ik snap het wel Dennis, als 6 jarige wordt je zomaar uit huis geplaatst.
Ik heb het zelf ervaren in mijn kostschooltijd ik was 8 jaar tot mijn 13de . En ik heb er ook heel mijn leven last van gehad.
Ik ben nu 76 en het blijft je altijd bij . Heel veel sterkte . Geef het een plekje ,maar vergeten doe je het nooit .
elly suurling zei op 15 februari 2024 om 17:17
Ik heb er gewoond eind jaren 70 rond 78 79 denk ik als ik me niet vergis in de hamster en volgens mij ook in de vlinder de groepen die ik me nog kan herinneren zijn Donald duck eekhoorn vlinder en hamster en volgens mij was er ook een groep die bambi hete er werkte volgens mij een juffrouw wijffels volgens mij was ze maatschappelijk werkster en er werkte op de school een non die juffrouw tilly hete die vonden we heel streng ze was helemaal niet lief gelukkig heb ik nooit bij haar in de klas gezeten mijn tijd in godelieve was best wel goed ik heb het niet slecht gehad ik was een heel moeilijk kind vandaar dat ik hier terecht ben gekomen verder kan ik me niet veel herinneren uit die tijd ik vind het wel jammer dat ik hier geen foto's kan vinden uit de jaren 70 ow ja op het plein voor de school kan ik me nog wel herinneren dat er een ronding met fortje in het midden

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen