skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Klompenmakers Gebroeders Van Aarle

De sociale werkster die de rapporten opstelde over oorlogsschade en noodhulp, ondertekende die altijd met “N. Muller”. Door haar rapporten in te zien kunnen we even binnenkijken in de gezinnen die zich toen meldden bij de gemeente als oorlogsslachtoffers.

Rond 1870 stond op de Ollandseweg 161 een landbouwerswoning met erf en toebehoren van ouds genaamd de Kleine Beurs. Gereserveerd werden bij de verkoop de schuttersdoelen met schermen, de beugelbaan, de bijenhal en een koepel. In 1923 verkoopt rietdekker Adrianus Hermes het pand aan klompenmaker Leonardus van Aarle.

De Kleine Beurs 1832  De Kleine Beurs na 1945

 Diens zonen Karel, Antoon en Hendrik van Aarle hebben daar vlak voor de Tweede Wereldoorlog hun klompenmakersbedrijf. Het gezin van Karel woonde toen bij het bedrijf dat op twee oktober 1944 geheel afbrandde.

 

 

De nieuwe woning met op de achtergrond de noodwoning

Na de vernieling is het bedrijfskapitaal grotendeels door de drie gebroeders verdeeld. Karel heeft zich tot september 1945 met eigen middelen kunnen redden, maar aangezien de wederopbouw van het bedrijf tot dat moment nog niets had opgeleverd, zou het onjuist zijn om het bedrijfskapitaal te besteden aan levensonderhoud.

Daarom meldt hij zich op 2 september 1945 bij de gemeente aan als oorlogsslachtoffer.

Al op 8 november 1945 wordt zijn aanvraag voor een uitkering goedgekeurd door het ‘District-bureau Verzorging Oorlogsslachtoffers’. Verder aanspreken van bedrijfskapitaal zou gevaar inhouden voor herstel van zelfstandigheid.

 

Bouwtekening van het klompenmakersbedrijf

Het huis van broer Antoon, weduwnaar met zeven kinderen, werd door granaten zwaar beschadigd. Al zijn vee ging verloren en van de fruitoogst ging ± 2.000 kilo verloren.

Zijn broers genieten reeds een uitkering en in verband daarmede vraagt hij nu ook een uitkering. Hij heeft natuurlijk dezelfde schade als zijn broers en ook van zijn landbouwbedrijf heeft hij minder inkomen.

Daar staat tegenover dat hij een reuze fruitoogst heeft gehad. De gemeente adviseerde daarom geen uitkering te verlenen. Volgens N. Muller is dit hier ook niet nodig.

Van Aarle echter redeneert dat hij evenveel schade heeft als zijn broers en daarom ook recht heeft op een uitkering. Het District-bureau Verzorging Oorlogsslachtoffers houdt de poot stijf en Toon krijgt op 27 november 1946 de uitslag. Die luidt dat in verband met de inkomsten van de boomgaard, welke betrokkene dit jaar nog ontvangen heeft, hij niet voor een uitkering in aanmerking komt.

Ook Hendrik, die met vrouw en vier kinderen aan de Ollandseweg 84 woont, meldt zich als oorlogsslachtoffer. Het gezin geniet op dat moment een uitkering van ‘District-bureau Verzorging Oorlogsslachtoffers’ van fl. 25, - per week, welke uitkering zij te klein achtten. De sociaal werkster N. Muller schijft in de bijlage: “Zij hebben nu eerst sinds zeven weken een uitkering. Zou het misschien mogelijk zijn dat zij een uitkering kunnen krijgen met terugwerkende kracht. Ik heb voorgesteld of hij niet zelf wat bij kan verdienen, daar hij nu toch niet in de zaak werkt. Hij verklaarde echter dat hij hoopte dat de zaak weer spoedig zou worden opgebouwd en hij dan weer voor zich zelf zou kunnen werken."

Beslissing van District-bureau Verzorging Oorlogsslachtoffers: goedgekeurd. Uitkering werd vastgesteld op fl. 25,25 per week ingaande 30 september 1945.

De drie broers Hein, Toon en Karel zetten het klompenbedrijf na de wederopbouw door. Rond 1964 is het klompen maken definitief stopgezet en groeide het ‘Houtbedrijf Gebroeders van Aarle’ uit tot een houthandel en houtzagerij, gespecialiseerd in verduurzaming van hout.

Foto: Adri van Aarle.

Bronnen:
BHIC, Schepenbanken Sint-Oedenrode, 1548-7636 Toegang 7636.
BHIC, Archief Gemeentebestuur Sint-Oedenrode, 1934-1969.
BHIC, Gemeentelijk kadaster Sint-Oedenrode 1832-1971.
Ger van de Oetelaar, Gijs van Aarle en Femke en Lars Roobol, ‘Genealogie van Aarle 1250-1950’ (2013).

Reacties (7)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 juni 2018 om 16:58
Inderdaad een heel bijzonder inkijkje in het leven van deze mensen, Willie. En wat een pittig beroep van N. Muller, om deze behoeften zo in kaart te moeten brengen. Weet je toevallig of zij zelf uit Sint-Oedenrode kwam? (dan lijkt het me namelijk nóg moeilijker, als je uit de plaats zelf komt, en al deze mensen goed kent)
Cor Vervoort zei op 2 april 2021 om 15:17
Dag Marilou,
Zou iemand me kunnen helpen met een lijst van klompenmakerijen en houtwarenfabrieken. In de zoektocht naar de verblijfplaats van de Amerikaanse parachutist Donald O. Mills in 1943 ben ik op zoek naar familieleden cq nazaten van Wilbertus Nicolaas van de Wetering (geb 1916) gehuwd met Gertruda Mechelina Sijbers (Sint-Oedenrode)
In 1949 was van de Wetering directeur van een houtwarenfabriek, in 1950 was hij de procuratiehouder (bron overlijdensakte kinderen - Sint-Oedenrode) Heeft iemand van bovenstaande auteurs een idee?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 april 2021 om 12:09
Hallo Cor, bedoel je specifiek in St. Oedenrode? Dan zou je deze lijst uit Handelsregister kunnen checken:

http://www.bhic.nl/onderzoeken/handelsregister?mivast=235&miadt=235&mizig=25&miview=tbl&milang=nl&micols=1&mizk_alle=klomp*&mip3=oedenrode&miej=1945

http://www.bhic.nl/onderzoeken/handelsregister?mivast=235&miadt=235&mizig=25&miview=tbl&milang=nl&micols=1&mizk_alle=hout*&mip3=oedenrode&miej=1945

Wat betreft je vraag over nazaten van Van de Wetering: mogelijk leest iemand je oproep hier, en meldt meer. We wachten af...
Cor Vervoort zei op 4 april 2021 om 13:35
Heel hartelijk bedankt voor jullie hulp.
Ik kan met jullie info verder. Hopelijk kan ik het verhaal van Donald O. Mills hiermede tot een goed einde brengen.
Ik hou jullie op de hoogte.
Harry van Aarle
Harry van Aarle zei op 16 april 2021 om 11:16
Hallo Cor,

Negen van de tien kinderen van Wim en Truus van de Wetering-Sijbers leven nog.
Wim is bij de oud-Rooienaren vooral bekend als leraar/directeur van de Rooise MAVO. Ze woonden op de markt naast het Martinushuis.
Navraag kun je doen bij Nico van de Wetering, de Rooise Troubadour. Woont in Sint-Oedenrode: Hoefstraat 6, e-mail info@nicovandewetering.nl Ik denk dat een van zijn broers of zussen hier wel iets over weet.

Wim is een zoon van Adrianus van de Wetering en Johanna Maria van de Laar
Wilhelmus Nicolaas van de Wetering 06-12-1916 18-05-2002
Gertruda Mechelina Sijbers 22-05-1919 24-05-2004
Trouwdatum 28-05-1945
Cor Vervoort zei op 12 juli 2021 om 12:36
Beste allemaal,
Het mysterie van de op 20 oktober 1943 neergeschoten Amerikaan Donald Oliver Mills is dank zij de hulp van velen 78 jaar na dato opgelost.
Op het meest cruciale moment van zijn vlucht is hij geholpen door het gezin van klompenmaker Adriaan van de Wetering (woning nu Eerschotsestraat 23, Sint-Oedenrode). De zonen binnen het gezin, waaronder Wim (beter bekend als Meester van de Wetering), hebben daarbij een cruciale rol gespeeld.
Mede door hun hulp, waarover het gezin nooit meer publiekelijk gesproken heeft, is Mills er in geslaagd veilig Gibraltar te bereiken. Mills was deze mensen eeuwig dankbaar!
Hopelijk wordt het verhaal september a.s. gepubliceerd in de MooiRooiKrant.
Ook zal ik later dit jaar het verhaal doorsturen aan het BHIC voor publicatie op hun website.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 juli 2021 om 09:32
Ah, wat een goed nieuws, Cor, wat mooi! En we kijken uit naar het verhaal, dat willen we (uiteraard) graag plaatsen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.