skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Klooster en seminarie Villa Joseph in Tilburg

Paul Huismans
Paul Huismans Bhic
vertelde op 3 december 2012
bijgewerkt op 19 februari 2020
In 1962 verhuisden de hoogste klassen van de opleiding van de Kanunniken van Augustinus van Sluis naar de paters Oblaten aan de Voltstraat. Het jaar daarop besloot men ook de andere groepen naar Tilburg te brengen. Men kreeg de beschikking over Villa Joseph aan de Spoorlaan.

Architect W. Bouman had Villa Joseph in 1897 gebouwd voor de Tilburgse lakenfabrikant Pollet. Vanaf 1963 huisde er het kleinseminarie van de kanunniken. Drie jaar na de Paters Oblaten gingen in 1962 ook de Kanunniken van Augustinus hun opleiding coördineren met het door het Rijk erkende gymnasium van de Missionarissen van Mill Hill, bijgenaamd ‘De Rooi Pannen’. Daardoor werd het voor de leerlingen mogelijk om erkende diploma’s te halen. Niet onbelangrijk, als je wilde doorstuderen aan een universiteit of je carrière toch in de burgermaatschappij wilde zoeken.

Het schooljaar 1965-1966 begon in Villa Joseph met twee paters en 22 leerlingen. Het gebouw was daar niet op berekend. Het lag ook aan een te drukke weg op een perceel, dat te klein was om er buitenhuis aan sport en spel te doen. In 1967 verhuisde men naar de Castellanie in Loon op Zand.

Daarna betrok de opvoedingsgemeenschap ’t Hooghout het pand. Deze gemeenschap van de Broeders Penitenten uit Biezenmortel was gesticht in 1983 en vormde een onderdeel van de Daniël de Brouwer Stichting. Ze begeleidde psychiatrische patiënten in paviljoens of afzonderlijke woonhuizen. Het bestuur was in dit huis gevestigd tot de instituten in 1988 verzelfstandigd werden.

De in eclectische stijl gebouwde villa wordt gedomineerd door een ronde toren, die overgaat in een achthoek en gedekt wordt door een achthoekige torenspits met een vergulde bol met stralen. Alle daken zijn voorzien van leien. De hoofdingang van het huis bevindt zich in de toren. De toren bevat in de gevel de naam Villa Joseph. De voorgevel heeft rechts van de toren een erker, met daarboven een balkon. De linkerzijgevel heeft een tweelaagse erker met dienstingang.

Bronnen
Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010
Erik Gelevert, Bij het 100-jarig bestaan van Villa Castellanie, in: Straet & Vaert, Loon op Zand (Heemkundekring Loon op ’t Sandt) 2001
Amigo di Curacao d.d. 14-8-1962
De Tijd De Maasbode d.d. 8-8-1962

Foto's: Villa Joseph, Spoorlaan Tilburg, 1991 (collectie BHIC, nrs. PNB001066665 en PNB001066610)

Dit verhaal is aangepast op 26 september 2018 en 9 mei 2019 naar aanleiding van de onderstaande reacties. Redactie.

Reacties (8)

Rinus Hart zei op 25 september 2018 om 09:23
Ik heb hier als seminarist gewoond. En ik vraag me af of dit wel is opgezet door 4 andere congregaties. We volgden wel de lessen op Mill Hill, maar waren zelfstandig. En aanvankelijk was MSC nog niet bij Mill Hill betrokken.
Ook vraag ik me af of de reden van vertrek naar Loon op Zand (waar ik dus ook gewoond heb) - te klein - wel klopt. Want we waren maar met heel weinig.
Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 26 september 2018 om 12:36
@ Rinus Hart. Hartelijk dank voor je opmerkingen. Na wat dieper onderzoek blijkt, dat er sprake was van coördinatie van de opleidingen van de verschillende congregaties. Dat hoeft inderdaad natuurlijk niet per se een samengaan in te houden. Wel vind ik ook in het artikel van Erik Gelevert de informatie, dat Villa Joseph te klein werd en de locatie ongeschikt. Het verhaal is in die zin aangepast.
Rinus hart zei op 26 september 2018 om 13:49
De informatie is goed aangevuld, prima.
Alleen dat het gebouw te klein is/was kan ik niet beamen. - sorry - Ik zat toen we verhuisden, meen ik in de 5e klas en de beslissingen hier omtrent vertelden ze natuurlijk niet aan mij. Maar het argument van het te klein zijn heb ik ook nooit gehoord. Bovendien we zijn altijd klein gebleven, ook in Loon op Zand. Voor sport = voetballen gingen we naar de Gilzerbaan in Tilburg waar de MSC een voetbalveld had. In Loon op Zand was meer tuin maar daar mochten we niet op sporten. Onze enige sport was elke dag op de fiets naar Mill Hill.
Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 26 september 2018 om 15:05
@ Rinus Hart. Mijn informatie komt uit literatuuronderzoek. Het is natuurlijk altijd de vraag in hoeverre die strookt met de ervaringen van direct betrokkenen. Gezien de tijd - 1967 - en de ontkerkelijking die toen in volle gang was zou een verhuizing vanwege krimp van het kleinseminarie mijn ook niet verbaasd hebben. Daarom is goed dat deze discussie hier staat. Wie weet reageert er nog eens iemand die het naadje van de kous weet.
Langzamerhand wordt ik nu ook wel benieuwd naar jouw ervaringen bij de paters. Wil en kun je daar meer over vertellen?
Rinus Hart zei op 15 oktober 2018 om 20:37
Met jouw opmerkingen ben ik het weleens, alleen die krimp...? Die was er zeker, maar wij waren al heel weinig in aantal. We hadden er best nog wel in gekund op de Spoorlaan. In Loon op Zand hebben ze eerst bij moeten bouwen, maar dat was recreatiezaal-studierzaal, en kapel. Dus dat zal ook wel wat gekost hebben.
Mij blijft het dus heel onduidelijk.
Mijn ervaringen `mijn verder heel positief. Het vraag is wat zou je daarvan willen weten?
Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 16 oktober 2018 om 13:06
Nou, dan gaat het bijvoorbeeld over met hoeveel leerlingen jullie waren en hoeveel paters. Of hoe de dagindeling er uit zag. Waren er slaapzalen, of had je een eigen kamertje of chambrette. Hoe ging dat, met meerdere congregaties in één schoolgebouw. Heb je de verhuizing naar Loon op Zand meegemaakt? Hoe ging dat? Dergelijke vragen kunnen het beeld van het kleinseminarie flink verlevendigen.
Frits Schetsken zei op 8 mei 2019 om 23:13
Waar haalt u die familie Mutsaerts-van Waesbergen vandaan? Andere informatie zegt dat de villa's Joseph en Desiré gebouwd zijn voor de Tilburgse lakenfabrikant Guillaume Joseph Desiré Pollet. Dat zou ook een verklaring zijn voor beide namen.
Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 9 mei 2019 om 08:02
@ Frits Schetsken. Dank voor de correctie. U heeft gelijk en ik heb me vergist: Pollet was de bouwer. De familie Mutsaerts(-van Waesberghe) was lang bewoner van het pand. De bron van de informatie is het genoemde boek van Jan Smits.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.