skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Klooster Maria Moeder van de Kerk te Eindhoven

vertelde op 28 oktober 2013
bijgewerkt op 13 februari 2023
De Clarissen-Coletinen vestigden zich in 1936 in Eindhoven door toedoen van burgemeester Verdijk, die het belangrijk vond slotzusters in zijn stad te hebben. Ze kwamen uit het klooster in Helmond.

Foto: BHIC, collectie provincie Noord-Brabant
Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

De zusters betrokken de oude pastorie van de Sint Joriskerk aan de Stratumsedijk 63. Deze pastorie was in 1844 door de toenmalige pastoor W. van Lieshout gebouwd. Na de oorlog werden initiatieven genomen voor de bouw van een nieuw klooster, waarbij deken Hezenmans een grote rol speelde.

Dit nieuwe klooster is in 1950, toen zuster Rosa van der Sommen overste was, ontworpen door architect Kees de Bever en gebouwd in de buurt Blaarthem op het voormalige landgoed Rapelenburg, in het park Gennep. Het kon in 1953 kon worden betrokken.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant
Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

In de oude pastorie werd het vrouwelijke Labrehuis, het Ritahuis, gehuisvest tot de sloop tussen 1960 en 1970. Toen de oudere zusters in 1992 naar het bejaardenhuis in Someren gingen, kwamen Amerikaanse zusters clarissen uit Elshout in het klooster wonen.

Het gebouw in de stijl van de Delftse School stijl de traditionele carrévorm en telt twee bouwlagen. Het is in zijn eenvoud een goed en zeldzaam voorbeeld van een contemplatief klooster uit de naoorlogse periode. Het gebouw heeft voor De Bever typerende sobere gevels, afgedekt met een natuurstenen lijst. Het pand is omgracht en ommuurd en heeft een rondboogpoort.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

Reacties (12)

Joop Butz zei op 22 mei 2019 om 15:21
Ik heb met mijn vrienden het klooster zien bouwen.wij woonde op de genepperweg dus in de buurt.In de avond uren als de bouwvakkers naar huis waren bleef de nachtbewaker aanwezig om de zaak in de smiezen te houden en dat was voor ons kaasje, wij hebben het hele gebouw van a tot z meerdere malen geïnspecteerd en de bewaker heeft ons nooit te grazen kunnen nemen.Mijn ouder hadden wat je toen noemde een frietzaak nu is de benaming wat deftiger en als het dan in de zomer warm weer was werden de nonnen wel eens getrakteerd op een ijsje dubbeldik van Jamin,was altijd spannend.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 mei 2019 om 20:30
Hallo Joop, wat een mooie aanvulling! Ik kan me voorstellen dat het een grote aantrekkingskracht heeft op jongens, zo'n klooster in aanbouw. Hoe oud was je toen ongeveer? En hadden je ouders niets in de gaten?

Mooi ook om te lezen dat de nonnen wel eens werden getrakteerd op ijs. Dubbeldik ijs van Jamin; da's voor menigeen een begrip ;)
HennyLammers zei op 21 augustus 2020 om 15:20
Het was een Brabantse traditie om een worst naar de Clarissen te brengen. De zusters baden dan een noveen lang voor goed weer op bijvoorbeeld je trouwdag.
Ik weet niet of het ook altijd werkte.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 augustus 2020 om 09:39
Vermoedelijk kreeg je er geen garantie bij, Henny, maar niet geschoten, is altijd mis ;) En de Clarissen zijn waarschijnlijk wel blij geweest met deze traditie.
JAN verhoeven zei op 1 februari 2021 om 11:36
Hoi. Mooi dat de vorige reacties herinneringen ophalen. De moeder van Hans de Rooij, mij toenmalige vriend, had een worst naar de Clarissen gebracht in Eindhoven. Hans was tevens onze getuige,
Helaas heeft niet het beoogde effect opgeleverd. 11 mei 1983. Je moet maar zo denken, rookworst zonder R is ookworst. We zijn nog getrouwd. Mogelijk heeft de de worst hieraan een bijdrage geleverd.
Kalina zei op 27 juli 2022 om 16:04
Hallo,
Ben 25 jaar en weeskind. Ik mag niet bij de daklozenwonen door depressiviteit. Ik slik medicijnen en krijg depo. Help ik wil iets leren over het geloof. Nu gooien ze mij weg van de ggze crisiscare. Help me kunnen jullie ze opbelen. Ik heet Kalina. Help me een eigen plek vinden. Of bij jullie of een menselijk oplossing want ik word anders thuis verkracht.

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 2 augustus 2022 om 08:24
Hallo Kalina, dit is een website van het Brabants Historisch Informatie Centrum en niet van het klooster waarover deze pagina gaat. Ik vrees dus dat wij direct niet veel voor je kunnen betekenen helaas, hoe graag we dat gezien je situatie ook zouden willen! Mag ik vragen waarom je juist op deze pagina reageert over het klooster Maria Moeder van de Kerk, met wie je contact zoekt, want dan kunnen we via die weg mogelijk nog van hulp zijn.
Kalina zei op 6 december 2022 om 21:08
Hallo,
Ik woon in Eindhov en.
Wil graag zuster worden.

Groeten,
Kalina Haberka
Norah zei op 7 december 2022 om 00:05
Kalina, je kunt toch het beste informeren bij de R.K. parochie(pastoor) waar je in Eindhoven bij hoort.
Dit is een historisch forum, we kunnen jammer genoeg je niet hiermee helpen.
Mvg.
Astrid Rutter Hotterbeekx zei op 12 februari 2023 om 16:48
"Toen de oudere zusters in 1966 naar het bejaardenhuis in Someren gingen, kwamen Amerikaanse zusters clarissen uit Elshout in het klooster wonen." 1966 moet zijn 1992........
Astrid Rutter Hotterbeekx zei op 12 februari 2023 om 16:50
In 1980 1 jaar als postulante gewoond... Prachtige ervaring voor me geweest.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 13 februari 2023 om 08:51
Bedankt Astrid voor deze reactie met correctie. We gaan het aanpassen. Ik zag dat u ook op de pagina over het klooster in Elshout hebt gereageerd. Daar heb ik een meer uitvoerige reactie geplaatst.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen