skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Kloosters in Brabant

Paul Huismans
Paul Huismans Bhic
vertelde op 23 januari 2018
bijgewerkt op 7 februari 2022
Er was vroeger in Brabant nauwelijks een dorp of stad, of het had wel minstens één klooster. De groei begon in de 19e eeuw. De kloosters en vooral hun bewoners waren van grote betekenis voor onze provincie. Sinds het midden van de 20e eeuw is er sprake van krimp. Daarover gaat het thema "Kloosters in Brabant".

Norbertinessenklooster Sint-Catharinadal in Oosterhout (foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014)
Norbertinessenklooster Sint-Catharinadal in Oosterhout (foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014)

Tijdens de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden raakte ons land ‘ontkloosterd’. Aan het begin van de 19e eeuw waren er nog vijftien over, allemaal in Brabant. De norbertinessen te Oosterhout en de kruisheren in Sint Agatha waren beschermd door de prinsen van Oranje. De andere kloosters lagen in gebieden, die niet tot de Republiek behoorden: het Land van Ravenstein, de Baronie van Boxmeer, het Graafschap Megen en de Commanderij Gemert. Ook onder Napoleon en koning Willem I bleef het stichten van kloosters moeilijk. Tot 1830 was er weinig groei.

Vrouwenkloosters waren er tot begin 19e eeuw vooral voor slotzusters, die niet of zelden buiten het klooster kwamen. Daarna ontstonden er congregaties die actief waren in zorg, onderwijs en missie, aantrekkelijk voor vrouwen die een leven zochten buiten het huwelijk en een contemplatief leven. Deze congregaties groeiden dan ook het hardst. Voor mannen bestonden er al langer congregaties en orden die een maatschappelijk actief bestaan kenden. Maar ook voor hen ontstonden nieuwe congregaties.

Het aantal kloosters groeide in de tweede helft van de 19e en het begin van de 20e eeuw door de vervolging van religieuzen in Frankrijk en Duitsland. Diverse congregaties vluchtten naar Nederland.

Religieuze verpleegsters helpen dr. Kanters in het Gasthuis in Grave (foto: Foto Smeets. Bron: BHIC)
Religieuze verpleegsters helpen dr. Kanters in het Gasthuis in Grave (foto: Foto Smeets. Bron: BHIC, fotonr. 1907-006477)

Tijdens het rijke roomse leven werd de dagelijkse werkelijkheid gedomineerd door religieuzen in onderwijs, ziekenzorg, bejaardenzorg en maatschappelijk werk. Ook in de parochies en in het straatbeeld namen ze met habijt en kap hun plaats in. Aarzelend vanaf 1934, maar vooral vanaf de jaren vijftig zette de neergang in; het aantal religieuzen dat in de verschillende sectoren werkzaam was liep langzaam terug. Toch waren er in 1960 nog 41.431 religieuzen.

Na het Tweede Vaticaans Concilie versnelde het proces. In 2005 waren er Nederland nog ongeveer 10.000 religieuzen, waarvan zo’n 850 jonger dan 65 jaar. Veruit de meeste waren zusters in maatschappelijk actieve congregaties. Tegenwoordig zijn diverse kloosters kleine communiteiten van zusters, broeders of fraters, die zich een taak in de maatschappij of het parochiewerk stellen.

Er bestaan verschillende definities van wat een klooster is. Op deze website gaat het om een gebouw waarin religieuzen volgens hun regel samen wonen, bidden en werken. Vaak bevat het gebouw een kapel, een refter, slaapruimten, een recreatieruimte en werklokalen.

Naar de themakaart Kloosters >>

Bronnen
J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010
A. van Heijst, M. Derks, M. Monteire, Ex Caritate. Kloosterleven, apostolaat en nieuwe spirit van actieve vrouwelijke religieuzen in Nederland in de 19e en 20e eeuw, Hilversum 2010

Reacties (10)

Pca van dijl zei op 13 augustus 2020 om 09:08
Geboren 7 maart 1945

Volgens mijn zussen heb ik vroeger in het kleutergesprekje gelegen. Ik vraag me af pf daar nog gegevens van te vinden zijn. Kunt u helpen? BVD.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 augustus 2020 om 12:51
Hallo, P.C.A. van Dijl, bedankt voor uw berichtje. Kunt u iets meer vertellen over wat het kleutergesprekje inhield, en in welke stad of dorp dat was? Mogelijk kunnen we u op die manier iets verder helpen.
manja rosier zei op 5 februari 2022 om 21:11
Is het nog mogelijk tijdelijk in een klooster te verblijven?
Wat Zijn de kosten ?
Heeft u telefoonummers van deze kloosters en adressen?
Kunt u deze naar mijn mailadres sture?
Manja
Sjef Tiemessen zei op 20 februari 2022 om 02:36
Geb:16-03-1955
Ik woon in Gastel gemeente Cranendonck,dus een steenworp van de Achelse Kluis (BE). Dit is een Benedictijnen /Cisticienzers orde zoals u wellicht weet.
Daar heb ik de laatste jaren dat de kluis nog bevolkt was door de geestelijken zal ik maar zeggen,als zanger in het Gregoriaanse (Herenkoor) gezongen.Eerst als een complete schola later toen de broeders zelf niet meer zongen als een kleinere groep zangers.Dit toen broeder Gabi daar nog verbleef en Andre die nu in Westmalle verblijven.Onze Schola Cantorum bestaat nog steeds,met zangers van respectabele leeftijden (Ha Ha)
Rini de Groot. zei op 20 februari 2022 om 04:34
Sjef, ik hield van Latijnse gezangen maar wel meezingen, geen A capella, maar met orgelbegeleiding. En een hekel aan wanneer men lang op een toon' bleef hangen' Ben een keer in Achelse Kluis geweest met het 'Muziekweekend maar vond daar niets aan.
Sjef Tiemessen
Sjef Tiemessen zei op 20 februari 2022 om 05:43
Hallo
Bedoel je het muziek weekend wat recent gehouden is? Daar hebben wij als Schola de opening gezongen. Ik dacht 4 gezangen. Daarna zijn wij vertrokken en hebben anderen opgetreden. Wij zingen eigenlijk alleen maar voor de eredienst en ligt vast wat er gezongen moet worden.
Gregoriaans moet je eerst voelen met je hart zeg ik altijd. Maar het kan dat je dit genre niet mooi vindt.
Er is keus genoeg voor andere muziek alleen niet altijd in een kerk
Ron zei op 12 december 2022 om 22:34
Ontbreekt er niet een Kartuizerklooster in Raamsdonksveer? Thans de plaats van de Kloosterhoeve?
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 19 december 2022 om 11:31
Hallo Ron, ik vermoed dat het hier gaat om het Kartuizerklooster 'Het Hollandse Huis' bij Geertruidenberg? We hebben hiervan dit archief: https://proxy.archieven.nl/235/DDB0F8D2028044F1959353C9B390339C, maar ik zie deze inderdaad niet terug op de kaart. Dank voor het doorgeven! (Zie trouwens ook deze reactie elders op de site: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/sint-theresiagesticht-in-raamsdonksveer ) Zie ook:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kartuizerklooster_van_Geertruidenberg
Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 19 december 2022 om 12:51
@ Ron. Dat dit klooster niet op onze 'Kloosterkaart' voorkomt is eenvoudig te verklaren. Voor dit thema hebben we het namelijk over de kloosters die vanaf ongeveer 1840 in onze provincie hebben bestaan. Oudere kloosters die in 1840 al niet meer bestonden, zoals Het Hollandse Huis, zijn niet opgenomen. Meer informatie is o.a. te vinden bij het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven: https://www.erfgoedkloosterleven.nl/zoeken/collecties-zoeken.php?mivast=1212&mizig=212&miadt=1212&miaet=14&micode=DOC-MON-ME&minr=1358020&miview=ldt

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.