skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Knikkeren en kattenlellen (2)

Ton Krijnen
vertelde op 25 november 2019
bijgewerkt op 26 november 2019
Voor de jongere lezers van de website even dit: dit was de periode dat er veel kinderen op straat speelden en waar nog weinig wagens ons speelgenot verpestten. De overleden troubadour Dimitri van Toren heeft een mooi lied geschreven over kinderen: ‘Dit is een lied voor kinderen ….’.

De meest bekende spelletjes waren stoepranden, knikkeren, landjepik, kattenlellen en haktollen. In dit deel gaat het over haktollen, landjepik en kattenlellen. Voor veel spelletjes was de strook zand met bomen tussen de weg en de stoeprand in de Vughtse Loyolalaan in Vught heel geschikt.

Haktollen

Dit spel kende twee ‘smaken’: een voor de jongens en een voor de meisjes. We kochten onze haktollen bij Doortje Sep in het dorp. Nu zit er in die voormalige winkel een restaurant. De meisjestol was een soort paddenstoel die door middel van een stokje met een koordje er aan draaiend werd gehouden.

Jongens spelen met hun tol. Detail van een zogenaamde centsprent, c. 1834-1844. Bron: collectie Koninklijke Bibliotheek via Wikimedia (publiek domein)De jongens hadden een ‘echte’ haktol. We draaiden een koord om de tol en wierpen dan de tol van ons af zodat die draaiend op zijn ijzeren punt op de grond kwam. De ‘stoere’ jongens onder ons vervingen die ijzeren punt door een spijker en probeerden dan de tollen van de meisje kapot te gooien.

Landjepik

Veel jongetjes hadden toentertijd een dolk. Per slot van rekening hadden Arendsoog en Old Shatterland er ook een. We tekenden een vierkant in het zand en zetten de ene kant van de dolk met zijn punt op een vinger en het andere uiteinde op een vinger van de andere hand. De bedoeling was door een draaiende neerwaartse beweging te maken de dolk staand in het zand en in de vierhoek terecht kwam. Je tekende dan in het vierkant de plaats aan. De spelregels ken ik niet meer. Wie weet dat iemand mij kan corrigeren of aanvullen.

Kattenlellen

Het edele spel, Kattenlellen genaamd, werd gespeeld door minimaal twee personen. Nodig zijn een stevig stokje van ongeveer 40 à 50 cm en een stokje van ongeveer 10 à 15 cm. Je maakte een gleuf in het zand en legde het kleine stokje dwars over de gleuf. Nu moest je met de grote stok de kleine zover mogelijk weg wippen of slaan. Je tegenstanders probeerden het kleine stokje op te vangen, zodat je uit was en de vanger jouw plaats als kattenleller in mocht innemen.

Werd het stokje niet opgevangen, dan telde je de afstand van het stokje naar de gleuf met de grote stok. Het aantal malen dat je je stok kon omwentelen tot aan de gleuf gaf het aantal punten aan dat je won. Tevens gaf het je het recht om naar een ‘hoger niveau’ te gaan. Het spel kende diverse niveau’s. Het eerste was het kleine stokje weg te wippen. Het tweede was het kleine stokje éénmaal op te lichten en te proberen het weg te meppen. Het derde was om het kleine stokje tweemaal in de lucht te houden en dan weg te meppen. Het vierde niveau was het stokje recht en iets uitstekend in de gleuf te leggen en te proberen het stokje iets op te wippen om het dan ver weg te meppen.  

Spelgenot hoeft niet duur te zijn!

Foto: Jongens spelen met hun tol. Detail van een zogenaamde centsprent, c. 1834-1844. Bron: collectie Koninklijke Bibliotheek via Wikimedia (publiek domein)

Reacties (7)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 november 2019 om 09:26
Zo zie je maar weer, Ton, nu zie ik dat 'landjepik' of landverovertje zelfs een eigen wiki-pagina heeft, met ook een beschrijving van spelregels:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Landverovertje

Maar kloppen deze wel? Of hebben mensen hier andere herinneringen aan? We horen het graag!
E.C. Swarts zei op 16 april 2023 om 18:50
In de jaren 50 gingen wij al kattelellend van school naar huis in de Putstraat. Idd. een stok van 45 cm. en een kleine die er 3x in paste, dus 15 cm. Een gleuf in het zand en de kleine er schuin in, dan een mep op het uitstekende deel van de kleine en proberen die zo lang mogelijk in de lucht houden door met de grote stok zo vaak mogelijk de kleine aan te tikken en daarna met een flinke mep zover mogelijk weg te slaan. Dan werd de afstand geteld met de grote stok maal het aantal luchttikken, bv. de kleine gaat omhoog en wordt 3x aangetikt en dan weggeslagen en de afstand is 10 meter dan krijg je 10 x 3 = 30 punten, capice ? Bijkomend nadeel was wel dat de kleine stok wel eens een eigen richting koos en het spelend team het op een lopen moest zetten vanwege weer eens een gesneuvelde ruit.
Groet, Eus.
E.C. Swarts zei op 16 april 2023 om 19:08
Ja, landjepik werd door ons veel gespeeld op het strand van de Ijzeren man. Idd. werd er een vierkant getekend en in twee delen verdeeld en was het de bedoeling om het mes bij de punt te nemen en met een geoefende beweging met een draai door de lucht met de punt in het deel te laten landen van de tegenstander. Je mocht dan in de richting van het lemmet een lijn trekken tot de buitenlijnen, en het kleinste deel werd jou land, je tegenstander probeerde zijn mes zo te laten neerkomen dat hij door jou land kan snijden om een deel terug te pakken. Gelukkig konden we toen redelijk goed tegen ons verlies want het zou wel eens anders af kunnen lopen met al die messen.
Groet, Eus.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 april 2023 om 21:34
Bedankt voor je mooie aanvullingen, Eus, heel beeldend beschreven! Ik denk dat het veel herinneringen bij andere lezers losmaakt.
Franca Arts. zei op 5 augustus 2023 om 18:53
Zeker mooie herinneringen aan wat wij kattenlullen noemden,we hebben het nog weleens gespeeld met familie bijeenkomsten!
De versierde tollen voor meisjes waren prachtig gekleurd en er waren punaises ingestoken. Het kwam heel precies welk touw je gebruikte om te slaan.
Mooie herinneringen,dank.
In de Putsraat woonde de familie van de Wiel?
Franca Arts-van de Ven.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 7 augustus 2023 om 12:23
Bedankt Francien, voor je reactie. Ook een originele naam voor dit spel :).
Versierden jullie de tollen zélf? En deed je dat dan samen met je vriendinnen? Om te kijken wie de mooist versierde tol had?
E.C.Swarts zei op 7 augustus 2023 om 18:09
Ja Franca, op een oneven nr. In de tweede rij huizen, ik dacht op nr. 15. Wij woonden op nr.12.
Eus.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen