skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Den Bosch in 1996 zindert voor de komst Tour de France

Bussen luchtverfrisser dennengeur moeten de geur van de veemarkt in de Brabanthallen masceren, zangeres Shirley Bassey moet de internationale allure onderstrepen, terwijl in allerijl de laatste eikenprocessierups uit de boom wordt gezogen. Maar dan is Den Bosch in 1996 er helemaal klaar voor: de start van de Tour! En grote kans dat jij langs de weg stond.


renners staan klaar in Bossche binnenstad

Een dertienjarig jongetje uit Liempde ziet die grootse plannen rond de Franse wielerwedstrijd met grote ogen aan. Om zijn interesse aan te wakkeren, krijgt hij van zijn vader een wielrenfietsje. Zonder die Tourstart in Den Bosch was deze Koen de Kort vermoedelijk nooit profwielrenner geworden, denkt zijn vader nu.

Den Bosch is in de weken ervoor hoogzwanger van de komst van de Tour. Van winkeliers die allerlei producten bedenken zolang die ook maar enigszins gerelateerd zijn aan fietsen tot het vernieuwen van de trottoirs in de Bossche binnenstad: iedereen kijkt reikhalzend uit naar de komst van zoiets groots als de Tour. Niemand denkt aan de eindafrekening die uiteindelijk meer dan een miljoen in de min zal schieten. Het maakt de pret er op dat moment niet minder om.


in afwachting van de renners

Tussen de twee- en driehonderdduizend mensen komen af op de wielrenners en langs de route ligt dat aantal misschien wel rond het miljoen. Brabant laat zien dat het van wielrennen houdt en ziet hoe Alex Zülle (half Nederlands dus groot feest bij het publiek) de proloog wint. Drie dagen rijdt hij in het geel door Brabant.

Gebodypainte lijven

Niet iedereen is enthousiast over de komst van ’s werelds bekendste wielerwedstrijd. Kerkdriel, beoogd doorkomstplaats, weigert gastheer te zijn op zondag en de route moet worden aangepast. Ook op een andere manier wordt de Tour aangegrepen om aan te tonen wat er speelt binnen Brabant. Met blote gebodypainte lijven wordt door twee dames aandacht gevraagd voor de lokale herindeling: ‘Tilburg-Udenhout doodzonde’ haalt vanwege deze presentatie ook de Italiaanse tv.

Sportief hebben renners en organisatie nogal wat te klagen. Vluchtheuvels en rotondes maken het parcours soms tot een behendigheidswedstrijd. Lance Armstrong vindt dat dit getuigt van ‘geen respect voor renners’, Tour-directeur Jean-Marie Leblanc roept dat de Tour nooit meer terugkeert op deze plek. Ondanks vele valpartijen blijft echt grote schade – gelukkig maar – aan wielrenners uit. Danny Nelissen zorgt voor wat Nederlands succes, wat nog meer bijzonder wordt als hij op een rotonde niet de juiste afslag neemt. Maar bij de eerste etappe wordt hij uitgeroepen tot de meest strijdlustige renner en later verovert hij – in de etappe naar Wasquehal – de bolletjestrui.

Foto's en informatie onder meer via Helden, wielersport in Brabant

Koersen op karakter

 

Reacties (7)

Frank de Wijs zei op 22 augustus 2022 om 19:41
In de tweede helft van de jaren '60, was er (jaarlijks?) een serieuze (amateur?) wielerronde in 's-Hertogenbosch, nabij de wijk Boschveld in wat nu Paleiskwartier heet.

Ik werd geboren in de wijk Boschveld, s-Hertogenbosch, 1958.
Mijn vader werkte destijds bij De Drie Hoefijzers, de bierbrouwerij uit Breda. In de tweede helft van de jaren '60, was er (jaarlijks?) een serieuze (amateur?) wielerronde nabij de wijk Boschveld in wat nu Paleiskwartier heet.
De Drie Hoefijzers (later SKOL?) was (mede) sponsor en ik mocht als kind altijd 'n rondje meerijden in de volgwagen weet ik nog. Deze ronde mis ik in het overzicht; is er meer herinnering of informatie?
Hoor graag! (Als coureur van de Bossche club CCJB)
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 augustus 2022 om 19:52
Ha Frank, bedankt voor je aanvulling! Goed dat je ons hierop wijst. Een snelle zoektocht door Delpher levert wel informatie op van de ploeg van De Drie Hoefijzers - maar niet direct naar de ronde in Den Bosch:

(https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=wielerronde+Drie+Hoefijzers&coll=ddd&identifier=MMKB19:000281002:mpeg21:a00079&resultsidentifier=MMKB19:000281002:mpeg21:a00079&rowid=1)

Dus hopelijk werkt jouw oproep: wie weet er meer over deze ronde in Den Bosch? Wie vertelt ons meer zodat wij er een verhaal van kunnen maken? (Of wie levert zelf een verhaal aan; ook van harte welkom :)

We wachten af!
Mark Goossens zei op 15 oktober 2022 om 02:45
Ik herinner me dit zo goed. In eerste instantie zou de proloog, de individuele tijdrit op zaterdag, langs mijn huis komen, dus ik had veel vrienden uitgenodigd, maar toen werd de route aangepast en kwam hij niet meer langs, maar wel vlakbij. Dus die vrienden kwamen. Dit was tenslotte bijzonder.

Na een tijdje de individuele renners bij Sluis 0 komende vanaf de Van Veldekekade linksaf de Hekellaan te hebben zien afslaan, kwamen we al vlug tot de ontdekking dat je een en ander op tv veel beter kon zien en volgen. Dus zijn we terug naar mijn huis gegaan. Pas tegen het einde zijn we naar diezelfde plek teruggegaan om de kanonnen voorbij te zien komen.

Twee renners staan me nog helder voor de geest - Bjarne Riis, de latere winnaar van die Tour, en, als allerlaatste renner, Miguel Indurain. In het geel, als hekkensluiter zo gezegd, maar duidelijk, als vijfvoudig winnaar de koning die werd gevolgd door twee helikopters boven hem, recht op ons afkomend. Erg indrukwekkend.

Ik weet nog precies waar we stonden op die hoek, want daar had ik over nagedacht. Ik wilde een punt waar ze enigszins zouden vertragen zodat je de renners wat beter kon zien. Staat het op YouTube? Tuurlijk. https://youtu.be/GQXVHiD18yM?t=629 Als Indurain linksaf slaat, staan wij in de meute op rechts.

Volgens de beelden regende het. Dat was ik vergeten.
Norah zei op 15 oktober 2022 om 12:18
30 juni 1969 Tour de France Maastricht.
's Avonds op het Vrijthof gezeten en geluisterd naar Alain Barrière die daar optrad, fantastische sfeer! Het wielrennen interesseerde me niet erg.
Ik denk er nu met weemoed aan terug.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 oktober 2022 om 17:45
Prachtige herinneringen, allebei. Ik heb erg moeten lachen om je verhaal, Mark, dat je op tv alles beter zag. Mooi ook dat Riis en Indurain zo'n indruk hebben gemaakt. En fascinerend om zo via YouTube terug te kunnen kijken; bizar bijna dat je er na al die jaren zo weer als getuige bij kunt zijn.

En een bijzondere herinnering ook van jou, Norah. Even googelen leert me dat de Belg Julien Stevens in Maastricht niet alleen de etappeoverwinning, maar bovendien de gele trui greep. (Ik dacht vooral Julien wie?)

Ook bij jouw reactie moest ik glimlachen, dat tussen al het wielergeweld vooral Alain Barrière je is bijgebleven. Dacht ik nog dat ik nooit van die zanger had gehoord, leerde YouTube me snel anders. Tu t'en vas is de rest van de dag niet meer uit mijn hoofd gegaan ;)
Norah zei op 16 oktober 2022 om 19:47
En.... -Elle était si jolie-(songfestival) heel erg mooi, plus -Ma vie-.
Maar ik zie het Marilou, jij zat nog in de boerenkool... Kan me die Julien Stevens totaal niet herinneren:)
Groetjes.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 oktober 2022 om 09:13
Jaha, maar ik ben ook uit de tijd dat je maar twee cassettebandjes voor de vakantie naar Zuid-Frankrijk. Dus ook ik die ken :) Maar de zanger is me qua naam nooit bijgebleven, net zoals deze meneer Stevens.

Dankzij jouw reactie ga ik ze voorlopig niet vergeten ;)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen