skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Oss als wielerhoofdstad van Nederland

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 29 mei 2017
bijgewerkt op 6 juli 2022
Sinds kort is het etappeschema van de Ster ZLM Toer 2017 bekend. Deze vijfdaagse wielerwedstrijd wordt in juni alweer voor de 31e keer verreden. Voor internationale topsprinters is het een van de laatste testritten vóór de Tour de France. In en om Oss moeten zij op 18 juni, de slotdag, 180 kilometer afleggen. Even zal Oss weer wielerhoofdstad zijn, net als 82 jaar geleden.


Ook in de crisistijd 1930-1940 doen veel mensen aan sport, actief en passief. Naast voetbal is het wielrennen populair in het hele land. Zo zijn in tal van steden en dorpen wielerbanen in gebruik, veelal niet of half verhard, en soms ook met een houten vloer. Daarop worden één- en meerdaagse wedstrijden gehouden. In de gemeenteraad van Oss, dat in tegenstelling tot Den Bosch nog geen wielerbaan rijk is, komt de aanleg van zo’n baan sinds 1930 regelmatig ter sprake.

Drie jaar later wordt bij het gemeentelijk sportpark aan de Berghemseweg een gloednieuwe ovale sintelbaan in gebruik genomen. Plaatselijke vedetten zoals “de Ceel” (van de Bende van Oss!) kunnen nu rijden voor eigen publiek. Natuurlijk zijn er ook wegwedstrijden. Op zondag 14 april 1935 begint het Nederlandse wielerseizoen op de weg met….de Ronde van Oss. De plaatselijke wielerclub “Arditi”, die het evenement organiseert, ontvangt ruim 300 aanmeldingen uit heel Nederland, maar ook uit België, Duitsland en Italië.

Ongelukken

De start en de finish zijn op de Osse Heuvel en het parcours, 18 kilometer lang, loopt van Oss via Berghem, Haren, Megen en Macharen weer terug naar Oss. “Geen bijzonder fraaie wegen, bovendien veel bochten en hoeken, soms smalle gedeelten en hele stukken met een rul oppervlak” noteert de verslaggever van het Algemeen Handelsblad na een verkenning met de auto. Gelet op het grote aantal deelnemers, vraagt dat om ongelukken.

Inderdaad doet zich een grote valpartij voor en belandt een renner in het ziekenhuis. Maar de duizenden toeschouwers komen aan hun trekken. Zij zien de nieuwelingen en amateurs, die 54 kilometer moeten afleggen, driemaal langskomen. In de namiddag volgen de 80 kilometer van de profs en onafhankelijken. Dat Belgische deelnemers deze koers domineren, kan de pret niet drukken. Want winnaar bij de profs is Gijsen, inwoner van grensdorp Putte, maar wel aan de Nederlandse kant!

Koersen op karakter


Video: Ronde van Oss 1935

Video: De Ronde van Oss 1935 (bron: Polygoon Hollands Nieuws / Beeld & Geluid - CC-BY-SA, via brabantinbeelden.nl).
Kijk voor meer filmbeelden van wielrenners, wielrennen en wielerrondes op BrabantinBeelden.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: