skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

René Pijnen, de legende die geen legende werd

De meest succesvolle Zesdaagse-renner die Nederland heeft gekend, komt uit Woensdrecht. René Pijnen (3 september 1946) heeft een lange rij Nederlandse en Europese titels op de baan op zijn naam staan. Samen met Joop Zoetemelk, Fedor den Hertog en Jan Krekels wordt Pijnen in 1968 in Mexico Olympisch kampioen op de ploegentijdrit.


René Pijnen (rechts) op de baan

Tien dagen in de leiderstrui in de Ronde van Spanje (1970) en een jaar later datzelfde in diezelfde Vuelta; tien dagen lang leidend in het rood. In de jaren zeventig rijgt Pijnen de ene overwinning aan de andere. Fijnproevers van het cyclisme roemen hem vanwege zijn tred, stijl, talent en vakbekwaamheid. Iemand die net zo goed een heel goede wegcoureur kan zijn, maar de liefde voor de baan voorrang geeft.


Revitaillering voor Pijnen tijdens de Amstel Gold Race
Helmond 1969

Een kledingkast vol

Op de baan weet in die tijd vrijwel niemand hem te verslaan. Meer dan zeventig Zesdaagsen schrijft hij op zijn naam. Verder wint hij drie nationale titels op de baan en kroont hij zich zeven keer tot Europees kampioen op de piste. Zijn eerste Nederlandse titel bij de profs verovert hij in 1969 op het onderdeel 50 kilometer. Daarna wordt hij in 1973 nog een keer Nederlands kampioen op dit onderdeel. Dat jaar wint hij ook het rood-wit-blauw op de achtervolging. Met alle gewonnen truien kan Pijnen een kledingkast vullen.


Pijnen, hier links

Tekenend voor zijn lange profcarrière is dat hij letterlijk zij aan zij heeft gekoerst met zowel Jacques Anquetil - die koerste van begin jaren vijftig tot 1969 - als ook met Miguel Indurain, die koerste van 1984 tot 1997. Met Anquetil rijdt Pijnen in een gezamenlijke achtervolging op de kopgroep in Parijs-Tours 1969, en in de Zesdaagse van Madrid 1986 fietst hij samen met Indurain. Namen van grote renners waarmee Pijnen zich als wegrenner nèt niet kan meten. Maar als zesdaagse renner is hij van absolute wereldklasse.

In 1987 komt er plots een gedwongen einde aan de imposante carrière van Pijnen. Een hoofdaderbreuk in zijn buik zorgt voor een levensgevaarlijke situatie. Een zes uur durende operatie redt op het nippertje zijn leven. Na zijn wielercarrière stort Pijnen zich met hart en ziel op het hotel De Schelde in Bergen op Zoom dat hij jarenlang uitbaat.

Foto's en informatie via Helden, wielersport in Brabant.

Koersen op karakter


Video: Amstel Gold Race 1969

Video: René Pijnen neemt deel aan de Amstel Gold Race 1969 (bron: Polygoon Hollands Nieuws / Beeld & Geluid - CC-BY-SA, via brabantinbeelden.nl).
Kijk voor meer filmbeelden van wielrenners, wielrennen en wielerrondes op BrabantinBeelden.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.
Doe mee en vertel jouw verhaal!