skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Tilburgsche Wielerbaan, 1896

Voorbij het Trappistenklooster kwam bij Café Halfweg de eerste Tilburgse (en waarschijnlijk ook Brabantse) houten wielerbaan, eigenlijk gemeente Berkel.

De Rendierhoeve

De Rendierhoeve. Het gebouw rechts achter de bomen was Café Halfweg

Foto © Robert van Willigenburg, 13-4-2016


De Koningshoeven was een landgoed van Koning Willem II, die er behalve zijn buitenverblijf ook een aantal boerderijen liet neerzetten, bedoeld voor de wolproductie om legeruniformen te kunnen maken. Na zijn dood in 1849 werden de boerderijen verpacht. De paters Trappist kregen vanaf 1881 de beschikking over twee van de boerderijen en de Schaapskooi en stichtten daar in 1891 hun klooster met brouwerij, nog altijd bekend als producent van het enige Nederlandse trappistenbier La Trappe.

Er waren toen nog niet zoveel wielerbanen in Nederland. Oprichter van deze (waarschijnlijk) eerste officiële Brabantse houten wielerbaan was Hubert van de Muijsenberg. De wielervereniging Velox maakte er gebruik van. Tilburg werd onderdeel van het nationale wedstrijdcircuit. Op de opening kwamen zo'n zevenhonderd wielrijders af, volgens het verslag voornamelijk uit Den Bosch.

Op 4 juli 1896 won de jonge schaatsenfabrikant H.J. Gorter (1874-1918) er alle afstanden om het Nederlands kampioenschap, zijn beste jaar, misschien omdat de grote Jaap Eden prof was geworden en een ander programma reed.

De wielerbaan op de plattegrondDe laatste wedstrijd zou in september 1902 zijn. De exploitant in dat jaar was H. Driedonks uit Breda. Daarna waren de paters het zat. Ze kochten in 1903 de grond. De wielerbaan ging in liquidatie en werd geveild. Volgens een krantenbericht van 19 januari 1902 wilden Rotterdamse ondernemers de baan eerder al naar de Maasstad verplaatsen. Berichtjes in De Grondwet en de Schiedamsche Courant in mei 1903 melden later dat de baan is overgebracht naar Den Haag. Dat zou voor de latere (vernieuwde) Scheveningse wielerbaan geweest kunnen zijn. 

Openbare verkoop

Bij Café Halfweg kwam een klooster voor uitgeweken Franse zusters. Die vertrokken in 1912 alweer, en later werd het terrein gekocht door directeur Van den Bergh van de Aabee stoffenfabrieken, die er De Rendierhoeve van maakte, naar het beeldmerk van de Aabee. 

In 1952 kwam er het hoofkantoor van de Padvinderij Nederland, en in 1970 kocht een particulier het, de Moergestelse garagehouder Van Balkom. Een deel van het oude café bestaat nog. Het terrein is vrijwel intact gebleven, dat werd duidelijk toen de laatste eigenaar overleed. Zijn dochter zette het terrein in 2017 te koop maar gaat er uiteindelijk zelf mee aan de slag. Ze wil er een publieke, toeristische functie aan geven die aansluit bij de historie en de omgeving.

 

Periode: 1896-1902 | Materiaal: Hout | Lengte: 400 meter

Verder lezen en kijken

Meer over het project en de maker

Koersen op karakter

 

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen