skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg

Twee wielerbanen in Bergeijk

Twee banen in Bergeijk, eentje van hout vóór de oorlog en één van beton meer richting de hoek Nieuwstraat-Hof achter een bar in 1949, nog geen honderd meter verder dan de eerste.


Foto © Robert van Willigenburg, 9-4-2017 


De eerste baan lag ook achter de Nieuwstraat, waar nu de Elsenhof met de parkeerplaats is. De ‘Wielersportvereeniging Bergeijk’ kreeg in 1933 toestemming om een loterij te houden om geld op te halen.

Er werd nog getwijfeld tussen cement of hout, uiteindelijk werd het een houten baan, geïnspireerd op die in Leeuwarden, en getekend door de Eindhovense constructeur van den Enden. Burgemeester Klardie verrichte op 9 juli (tijdens de kermis) met zijn echtgenote de opening, en het kon beginnen.

Een jaar later werd er in de gemeenteraad opgemerkt dat de inkomsten uit andere sporten enorm waren gedaald ten gunste van de wielerbaan - het ging daarbij waarschijnlijk om de vermakelijkheidsbelasting. Het gefiets trok dus enorm veel publiek. De sfeer zou snel slechter worden, toen baandirecteur Lommers bij het uitreiken van een door de gemeente aangeboden prijs opmerkte dat de gemeente dat gezien de verdiensten wel verplicht was.

De baan zou volgens de geschiedschrijving in 1939 opgedoekt zijn, maar vreemd genoeg is hij blijkbaar veel eerder verdwenen, getuige een ander debat in december van dat jaar over de afschaffing van de vermakelijkheidsbelasting. Daarin wordt opgemerkt dat die belasting (10%) ‘de afgelopen 5 jaar nog nauwelijks iets opbrengt sinds het verdwijnen van de wielerbaan’.

In mei 1935 kwamen Pijnenburg-Slaats de wedstrijden opluisteren en winnen. Ook in juli van dat jaar werd er gekoerst. Daarna vinden we inderdaad geen verslagen meer.

Na de oorlog kwam er dus weer een baan, maar die was niet zo succesvol. Ook al omdat de exploitant, Gerrit Schellens, de baan verkocht omdat hij naar Australië vertrok. In 1952 waren er nog wedstrijden en een huldiging voor de renners die aan de Tour de France hadden meegedaan, daarna was het wel voorbij.

Periode: 1933-1939 | Materiaal: Hout | Lengte: 150 meter

Periode: 1949-1952 | Materiaal: Beton

Jan van den Dungen stuurde ons een foto van 8 juli 1933 van de opening van de (houten) wielerbaan op (thans) het plein Elsenhof.


(op de voorgrond van li. Naar re.) Doorknippen van het lint geschiedt door mw. P. Klardie-Damen, echtgenote van burgemeester Jan Klardie, tevens op de foto initiatiefnemer de heer Lommers, samen met zijn moeder. Foto genomen door Dr. A. Hoynck van Papendrecht.

 

Verder lezen en kijken

Meer over het project en de maker

 

Reacties (4)

Jan van den Dungen zei op 14 juli 2022 om 10:12
Wellicht is het interessant te noemen, dat het zand, dat in de jaren '20 was vrijgekomen, bij de bouw van het in de directe nabijheid gelegen gemeentehuis aan de Schoolstraat (thans Burgemeester Magneestraat) aanvankelijk werd opgeslagen op het plein Elsenhof. Dit zand vormde het begin van de aanleg van de eerste houten wielerbaan van Bergeijk. Het naastgelegen gebouw draagt daarom de naam "La Course" op de hoek van de Molenakkers-Elsenhof.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 juli 2022 om 14:23
Mooie wetenswaardige aanvulling, Jan! Dank voor deze toevoeging.
Jan van den Dungen zei op 17 juli 2022 om 10:45
Graag stuur ik je hierbij een afbeelding gemaakt door Dokter Hoynck van Papendracht van de opening van de houten wielerbaan op 8 juli 1933 voorafgaande aan de jaarlijkse kermis van Bergeyk-'t Hof, die in deze crisistijd volgens burgemeester Klardie soberder was als voorgaande jaren, maar die door deze aanvulling met een heuse wielerbaan weliswaargoed werd gecompenseerd
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 juli 2022 om 06:57
Dag Jan, die zetten we hier graag bij! Wil je de afbeelding sturen naar info@bhic.nl ovv Wielerbanen Bergeijk? Alvast dank voor de moeite!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: