skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Waar lag de Wielerbaan van Den Dungen?

In het BHIC-archief vind je een paar foto's van wielerbaan 'Steeds Sneller' in Den Dungen. Maar waar lag die precies?

Voor het fotoboek 'Hier lag een Wielerbaan' heb ik veel onderzoek gedaan naar de plekken in heel Nederland waar vroeger een ovaal gelegen moet hebben. Dat er in Den Dungen ook een flinke zandbaan geweest is, werd duidelijk uit foto's van de plaatselijke heemkundekring en de beeldbank van het BHIC-archief. Ook zijn er wedstrijdverslagen in de kranten te lezen.

Op de bedoelde foto's staan de renners trouwens in de verkeerde richting. De foto's zijn niet gespiegeld, dat zie je aan de correcte plaats van de fietskettingen. Op wielerbanen wordt altijd tegen de klok in gereden. Misschien wilde de fotograaf het zonlicht mee hebben. Op één ervan knipt burgemeester Van Rijckevorsel een lint door.

Maar de exacte plek vinden om precies daar een foto te maken, dat is een ander verhaal. 

Inmiddels wordt gesuggereerd dat op die plek de Jozefschool is gebouwd, later basisschool Fonkel. Dat zou nu dus Weidestraat-Pilotenstraat moeten zijn. 

Maar we weten het nog steeds niet helemaal zeker. Geen plattegrond of luchtfoto of definitieve beschrijving. Wie weet er meer?

Periode: 1933-1938 | Materiaal: Zand | Lengte: ongeveer 200 meter 

Verder lezen en kijken

 

Meer over het project en de maker

Koersen op karakter

 

Reacties (3)

Mark Goossens zei op 20 juli 2022 om 13:13
Toen ik drie jaar geleden door het BHIC fotoarchief voor Den Dungen ging kwam ik tot mijn verbazing foto's van een wielerbaan tegen, notabene op de plek waar ik ben opgegroeid in de jaren '70 en naar de lagere school ging. Bij de fotolink hieronder heb ik toen de beschrijving uit het Dungens Fotoboek overgenomen.

https://www.bhic.nl/memorix/images/search/detail/7e215456-45f9-11e3-9a69-ab11fcfb8336/media/1b5afb7d-d084-cc73-5261-4d8a9e6176fa

Het viel me toen ook al op dat de renners niet in de juiste richting staan, maar ik ging er van uit dat de rijrichting toen wellicht nog niet was gestandaardiseerd. De fotograaf/zonlicht verklaring kan kloppen. Op de foto bij die link zie je aan de schaduwval op links inderdaad dat de fotograaf de zon in de rug had (maar als dat het doel was had hij ze ook aan de andere kant van de baan kunnen opstellen).

Wat betreft de lokatie: Het Dungens Fotoboek vermeldt dat de baan bereikbaar was via de "Cocks' pad" (een term die je beter niet kunt googelen en een term die in combinatie met "Den Dungen" mij niets opleverde). Ik ben te jong om te weten waar die pad precies lag, maar mensen van de Dungense Heemkunde zullen dat wel weten. Wel lijkt de lokatie van de latere Jozefschool me logisch. In de dertiger jaren hield de bebouwde kom daar ongeveer op, en toen de Jozefschool nieuwbouw kreeg, was die wielerbaan (als die inderdaad daar lag) natuurlijk een grote open ruimte waar gemakkelijk een school te bouwen was.

Overigens, dit artikel zou ook zichtbaar moeten zijn bij de artikelen van Den Dungen. Dan krijg je waarschijnlijk ook meer reacties van mensen die meer weten.
Robert van Willigenburg
Robert van Willigenburg zei op 21 juli 2022 om 10:41
Merci Mark, we komen er vast steeds dichterbij
Marian zei op 21 juli 2022 om 12:08
In het document over de Dungense en Maaskantse begraafplaatsen staat dit citaat: " Tevens blijkt daaruit dat er omstreeks 1917 een splitsing c.q. een ruiling van de gronden heeft plaatsgehad. Daarbij werd perceel Sectie B 397 in drieën gedeeld. Sectie B nr. 2293 ter grootte van 330 centiare was als begraafplaats in gebruik. Sectie nr. 2294 ter grootte van 210 centiare werd als voetpad in gebruik genomen als verlenging van het reeds bestaande Cockspad. De overige grond, Sectie nr. 2295, kwam in eigendom van de eigenaar van Grinsel 41." Einde citaat. Er staat ook een getekend plattegrondje bij.

https://www.heemkundedendungen.nl/wp-content/uploads/2017/05/begraafplaatsen-deel-1.pdf

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen