skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Wielerbaan Bloemendaal, Oirschot

Er was al in 1914 een ronde zand-sintelbaan op de hei bij het huidige sportpark De Kemmer. Veel bronnen verwarren deze baan met de latere betonbaan (Steeds Sneller) langs het Wilhelminakanaal, niet zo ver hiervandaan. Uniek: Hij is bewaard gebleven!


Foto © Robert van Willigenburg, 20-2-2018

Er is heel weinig over bekend, zelfs de naam is niet duidelijk. Op oude kadasterkaarten kun je de cirkelvorm nog zien, maar wel pas na 1954. Raadselachtig, zeker als je weet dat vanaf 1932 een wielerclub genaamd De Lustige Wielrijders nog ergens langs het rijwielpad naar Wintelre een zandbaan van 220 meter had, die nergens terug te vinden is. Dat was deze zeker niet, de cirkel is zo'n 165 meter. De bochten zijn opgehoogd.

In de tuin van Bloemendaal 10 liggen nog resten, een klein deel van de baan zou nu op de hoogte van de snelweg A58 uitkomen. Dat lijkt ook wel te kloppen als je de vorm van de begroeiing van bovenaf bekijkt. In het bos bij De Kemmer is het ondanks de aanwezigheid van de snelweg wel mooi wandelen. Helaas is de tuin waar de baan ligt door een hek omgeven. Dan maar eromheen langs de binnenkant van de vangrail om een foto te maken.

Inmiddels is duidelijk dat huidige en vorige eigenaars van het landgoed de baan hebben laten liggen en zelfs hebben onderhouden. In 2009 bij de aanleg van de derde snelwegbaan is in samenwerking met Rijkswaterstaat de wal op de foto gevormd, waardoor de oorspronkelijke vorm en hoogte van de wielerbaan zijn hersteld. Ook het pad ernaartoe is behouden gebleven, precies als op de plattegrond.

De eigenaar wil de onmiskenbare historische waarde ervan erkend hebben, zeker nu de gemeente precies daar een rondweg wil aanleggen. Dat zou enorm jammer zijn. Een originele zandbaan is nergens anders behouden gebleven. Hij ligt er al meer dan een eeuw en dat is uniek.

Een hilarisch verslag uit de archieven, van het ‘18e Werkkamp van Brabants Heem, gehouden van 3-6 augustus 1966 te Oirschot’:
“Nog wat verderop bezochten we de ringwal die vorig jaar werd ontdekt. De deskundigen op het gebied van oudheidkundig bodemonderzoek werden er bij gehaald, omdat het zoiets leek te zijn als in de buurt van Oerle, Vessem en Hoogeloon. Toen men een week of wat bezig was met het onderzoek, kwamen er uit Oirschot ook eens kijken. Maar toen oudere mensen vertelden, dat dit nog een overblijfsel was van een wielerbaantje, dat er voor een vijftig jaren terug was aangelegd, werd het onderzoek gestaakt”.

Hier bevindt zich dus een uniek baantje uit de begintijd, het zou werkelijk zonde zijn als het verdwijnt.

Periode: 1914- | Materiaal: Sintels | Lengte: 165m

Verder lezen en kijken

Meer over het project en de maker

Koersen op karakter

 

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen