skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Wielerbaan Horst, Kaatsheuvel

Dat de wielerbaan in Kaatsheuvel nooit voor wedstrijden is gebruikt, is een misvatting. Er zijn wel degelijk uitslagen te vinden, waarbij we uiteraard zandbaanspecialist Harrie Ketelaars en de Waalwijkse gebroeders Slaats terugzien.


Foto © Robert van Willigenburg, 20-2-2018. 


Dat was wel vóórdat pastoor Klijn en kapelaan Rietra hun oog lieten vallen op het terrein aan de Horst. Het R.K. Kerkbestuur wilde “voorzien in een behoefte die aan de opgroeiende jeugd in alle takken van sport gelegenheid zal bieden tot onbelemmerde gezonden lichaamsbeweging en sportbeoefening.”

En daarom werd in 1935 de hei geëgaliseerd, en het R.K. Wandel- en Sportterrein aangelegd. Met voetbalvelden en tribunes, tennisbanen en korfbalvelden. En, niet te vergeten, een speelpark voor kinderen met draaimolen, kabelbaan en ponybaan en de hoogste glijbaan van Nederland. Er was ook nog grond aangekocht waarop een openluchttheater en drafbaan moesten komen. Het complex besloeg een oppervlakte van 12 hectare.

De oorspronkelijke plannen voor de wielerbaan “zijn met het oog op de vermoedelijke weinig toekomst van deze sport ter plaatse prijs gegeven en thans is dit terrein omgeschapen in een athletiekveld en schitterend ommanteld, door de hooge taluds van de baan” (Nieuwe Tilburgsche Courant, 13 mei 1935).

Het is wat wollig beschreven, maar je zou toch zeggen dat daarmee de bestaande wielerbaan van de R.K. Kaatsheuvelsche Wielerclub werd opgeheven. In de officiële geschiedschrijving kwam de zandbaan pas in 1936 of 1937. Tenzij er toen nog een nieuwe is gemaakt... 

Via de succesvolle tentoonstelling De Schoen in 1949, waarvoor een aantal velden moest wijken, is in de jaren vijftig in samenwerking met de gemeente het Natuurpark De Efteling ontstaan. De vroegere wielerbaan lag ongeveer bij de Stoomcarroussel. Op luchtfoto’s uit WOII zie je de zandbaan duidelijk liggen.

Wel is er nog even verwarring over de vraag of er misschien nóg een zandbaantje geweest is, namelijk direct achter Horst 22, later nummer 8, bij het speeltuintje van Cafe De Steenbakker van J. van Berkel. Daarachter is nu de Prinses Margrietstraat - Pastoor Rietraweg- Irenestraat. Het groenstrookje komt overeen met wat op een oude kaart een ovaaltje is.

Periode: 1932-1946 | Materiaal: Zand | Lengte:  onbekend

Verder lezen en kijken

Meer over het project en de maker

Koersen op karakter

 

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen